hirdetés

Miért hajolnak meg a kutyák játék előtt? A különös póz jelentései

László Enikő

2021. szeptember 19

A kutyák testbeszéde meglehetősen egyedi, a jeleket pedig általában a gazdik könnyen értelmezik, miértjüket azonban kevesebben tudják. Az egyik ilyen tipikus póz, amikor az eb meghajol, fejét a földhöz közel helyezi, hátsó felét pedig felemeli. Miért épp így hív játékra?

hirdetés

A különös pozitúra fontos része a kutyák kommunikációjának, mindig barátságos szándékot takar. Ezt szinte minden eb alkalmazza, fajtától és kortól függetlenül. A szocializálatlan egyedek azonban lehet, hogy kölyökkorukban nem sajátították el ezt a kommunikációs formát, így ezáltal rosszul reagálhatnak, ha egy fajtársuk meghajol előttük.

Miért épp ezt a pózt választják?

Ha egy kutya játszani szeretne, gyakran úgy jelzi, hogy mellső lábait és fejét közel helyezi a földhöz, könyökére támaszkodik, hátsó felét pedig az égnek emeli. Így invitálva fajtársait vagy az embereket egy kis mókára.

A dolog hátterében az áll, hogy a másik fél számára a hátsó felüket, farkukat helyezik előtérbe, hiszen azt emelik az égnek. Így az könnyen észreveheti farka csóválásából, hogy szándékai békések. Mivel fejük felfelé tornyosulása gyakran az agresszió, dominancia jele, így azt a földhöz közel teszik, ezzel is erősítve pozitív szándékaikat.

Ha játszani szeretne

A meghajlás több okból is adódhat, de leggyakrabban egyértelműen a játékra való invitálás áll a háttérben. Ha kutyád fejét és mellső lábait a földhöz közel helyezi, hátsóját pedig égnek emeli, azt várja tőled, hogy játsszatok egy nagyot.

Békével jöttem!

Ha két kutya találkozik, akkor is gyakran használják ezt a kommunikációs formát, üdvözlésként. Ugyanis ezzel jelzik egymás számára, hogy szándékaik békések, barátkozni, játszani szeretnének.

Elnézést!

Amennyiben a játék kissé eldurvulna, az ebek ily módon jelzik, hogy sajnálják. Egyfajta bocsánatkérésnek is tekinthető a meghajlás, így tudatják a másikkal, hogy nem volt szándékukban fájdalmat okozni. De akkor is bevethetik a pózt, amikor úgy gondolják, nekik már elég volt a játékból, elfáradtak.

Nyújtózás a játék előtt

A meghajlás egyfajta nyújtózás is. Mivel legtöbbször azt jelenti, hogy az eb játszani szeretne, így hasznos számára, ha miközben ezt kommunikálja, izmait is megnyújtóztatja. Így biztosan felkészülten vághat bele a hancúrozásba!

Párzás előtt is bevethetik

Néha a párzási rituálé részét képezi a meghajlás. Általában a kan veti be az udvarlásnak ezt a formáját, ezzel jelezve a szukának, hogy szándékai békések.

Egészségügyi gondot is jelezhet

Amennyiben egészségügyi probléma áll a háttérben, a meghajlást, nyújtózást viszonylag könnyen el tudod különíteni a játékra való invitálástól. Ilyenkor ugyanis az eb nem mozog, vakkant vagy csóválja a farkát, hanem szimplán csak nyújtózik. Persze a dolog lehet teljesen ártalmatlan, de olykor azért csinálják, mert fáj a hasuk, és így akarnak enyhíteni a szenvedésen.

Ha egy kutya meghajlik előtted, azt mindenképp vedd bóknak és értelmezd pozitívan. Ezzel jelzi ugyanis, hogy szándékai békések, barátsággal közelít feléd, és valószínűleg még egy kis játékban is benne lenne, ha te is szeretnéd.

(Képek: Getty Images Hungary)

játék kutya játszik kutya kisokos kutya viselkedése meghajlás miért hajolnak meg a kutyák nyújtózás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink