Miért ül a kutya a fejedre? Nem a dominanciáját akarja ezzel kifejezni

László Enikő, 2022. május 30 - Képek: Getty Images Hungary

Ha kedvenced gyakran ül, esetleg fekszik a fejedre, például amikor aludnál vagy a kanapén pihennél, felmerülhet a kérdés, hogy miért teszi ezt? A kutyák szeretnek gazdájuk ölébe vagy közelébe kucorodni, de valószínűsíthetően a gazdi arca nem a legkényelmesebb hely számukra. Akkor miért csinálják?

Számos oka lehet annak, hogy a kutyád a fejedre akar ülni, és több ok kombinációja is lehet a dolog nyitja. A következőkben bemutatjuk, melyek lehetnek ezek.

Akar tőled valamit

Kutyád azért is csinálhatja ezt, mert akar tőled valamit. Ez nagyobb valószínűséggel fordul elő, ha körülbelül mindig ugyanabban az időben teszi, például, amikor eljött a séta ideje vagy az etetési idő. Előfordulhat, hogy azért viselkedik így, hogy extra figyelmet kapjon tőled. Ezért érdemes napközben többet foglalkoznod vele, hogy érezze a szereteted.

Unalom

Az ok az is lehet, hogy unatkozik. Ez valószínűbb, ha akkor csinálja, amikor egy ideje nem foglalkoztál vele vagy túl sok a le nem vezetett energiája. Mindig gondoskodj kedvenced mentális és fizikai lefárasztásáról, mert ha nem teszed, számodra nem tetsző dolgokkal fogja elfoglalni magát. Ebbe pedig az ugatás, rongálás és ásás mellett a rajtad való trónolás is beleszámít.

Szorongás és félelem

Főleg a kistestű, szeparációs szorongással küzdő kutyák esetében fordul elő, hogy a gazdáik fejére akarnak ülni, hogy minél közelebb lehessenek ahhoz. De nemcsak a szeparáció, hanem az egyszerű félelem, szorongás is okozza ezt. Például, ha éjjel vihar van, és az eb viharfóbiával küzd, lehet, hogy felugrik az ágyadra és a fejedre akar ülni, hogy közel legyen hozzád, amennyire csak lehet. Ez hosszú távon mindkettőtök számára rendkívül frusztráló lesz, ezért mihamarabb keress fel egy viselkedési szakértőt.

A viselkedés ösztönzése

Előfordulhat, hogy megtanulta, hogy megkapja a kívánt dolgokat, ha a fejedre ül. Hiszen ez sokkal hatásosabb figyelemfelkeltés, mint szinte bármi más. Ha hajlamos vagy olyan dolgokat adni neki, mint például a játékok, csemegék vagy egyéb jutalmak, amikor a kutyád a fejedre ül, valószínűleg ezzel csak megerősíted viselkedését. Ehelyett irányítsd át a figyelmét néhány parancsszó gyakorlásával vagy hagyd figyelmen kívül, miután leutasítottad magadról. Ha pedig valami más, számodra tetsző dologba kezd, jutalmazd meg.

Nem valószínű, hogy dominanciáját akarja kimutatni

Sokan arra a következtetésre jutnak, hogy a kutyájuk azért teszi ezt, mert az domináns akar lenni, és így akar szó szerint feléjük kerekedni. Az alfa/béta dinamikát azonban megcáfolták már korábbi tanulmányok.

Megfontolandó dolgok

Az alábbiakban felsorolunk néhány dolgot, amelyeket figyelembe kell venni, amikor ki akarod deríteni, miért csinálja ezt kedvenced.

Mi történt még, amikor a kutyád először kezdett a fejedre ülni?

Ha a kedvenced nem mindig viselkedett így, érdemes átgondolni, mi történt még, amikor először elkezdte csinálni. Amennyiben hirtelen kezdte, akkor előfordulhat, hogy megtanulta, hogy jutalmat kap érte.

Milyen más okok lehetnek?

Az is segítene, ha átgondolnád, mi a változik meg a környezetben akkor, amikor az eb a fejedre ül. Például, ha azt egy időben csinálja, amikor általában enni kap, akkor valószínűleg megpróbál rávenni, hogy etesd meg. Ha láthatóan fél a kutya (például, mert vihar van kint), akkor azért csinálja.

A viselkedés megakadályozása

Az alábbiakban felsorolunk néhány lehetőséget, amelyekkel ráveheted kedvencedet, hogy hagyja abba a zavaró viselkedést.

A pozitív megerősítő tréning során megtanítod a kutyádat, hogy úgy viselkedjen, ahogyan szeretnéd. Ennek során csak akkor jutalmazod, ha kedved szerint cselekszik. Az egyik lehetőség az lenne, ha megtanítanád parancsra ülni vagy a helyére küldeni pozitív megerősítő tréning segítségével. Így figyelmét átirányítod a rossz cselekvésről a jóra, utóbbiért pedig jutalomban részesül. Ennek következtében számára is kívánatos lesz rád hallgatnia.

Ha kutyád semmiben sem szenved hiányt (evett, mozgott eleget, kapott aznap sok figyelmet és nem fél), akkor egyszerűen csak hagyd figyelmen kívül. Semmiképp se járj el kedve szerint, hiszen ezzel csak megerősíted. De ne feledd, az esetek többségében oka van annak, ha az eb furcsán viselkedik, így érdemes minden fent említett lehetséges okot átgondolnod. Amennyiben a szorongás miatt cselekszik így négylábú barátod, keresd fel állatorvosodat vagy egy viselkedési szakértőt.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon