hirdetés

Miért ül a kutya a lábadra? Így mutatja, hogy szeretetre vágyik!

László Enikő

2021. április 28

Bizonyára sokak számára ismerős a szituáció, amikor egy eb ráül gazdája lábára. Számos kutya csinálja, de nem mindenki értelmezi helyesen a jelentését. Miről árulkodik ez a szokás?

hirdetés

A kutyáknak számos különös szokásuk van, ami az emberek számára nem teljesen egyértelmű. Ezek közé tartozik az a viselkedés is, hogy az eb ráül valaki lábára. Egyesek szerint ez a dominancia jele és sürgősen közbe kell avatkozni. Mások úgy vélik, az eb csak túlságosan félős és gazdájától vár védelmet. Mit jelent ez valójában?

A lábon ülés szorongásra is utalhat.

A szeretet jele

A legtöbb házi kedvenc nagyon szorosan kötődik gazdájához. Mindenhova követi, ha a gazda leül, a kutya is leül mellé. Vagy éppen rá. A lábra ülés ugyanis a szeretet egyik jele. Ha úgy telepednek le, hogy hozzáérnek az emberhez, könnyedén követhetik annak minden mozdulatát, azonnal értesülnek róla, ha menni kell valamerre. Márpedig egy rendkívül ragaszkodó kutya (például szeparációs szorongással küzdő) minél előbb tudni akarja, hova megy társa.

Az, hogy a kutyák szeretik gazdáikat és ezt valamilyen módon ki is fejezik, mindenki számára egyértelmű. De egyes ebek nem csak gazdáikkal, családtagjaikkal, de vendégekkel, sőt, sétáltatás közben összeismerkedett szimpatikus személlyel is csinálják ezt. Az, hogy ráülnek valaki lábára, azt fejezi ki, hogy az az ember számukra valamiért kedves, főleg, ha az simogatja is közben. Ilyen esetben biztosan nem mozdulnak egy darabig!

Ilyenkor szinte garantált a simogatás!

Szorongás, félelem

Ha kedvenced rendkívül ragaszkodó, minden mozdulatodat követi és gyakran válik feszültté, félőssé, valószínű, hogy szorongással küzd. Stresszes helyzetben előfordulhat, hogy a lábadra ül, és tőled várja a védelmet, megnyugtatást. A feszültség jeleit könnyen felismerheted testbeszédéből. De nem feltétlen áll mentális, kóros betegség a háttérben. Állatorvosi vizitnél is előfordulhat, hogy kedvenced fél, hiszen egy kutyának sem tartozik a rendelő kedvenc helyei közé. Néhány módszer azonban segíthet azon, hogy az eb ne ódzkodjon annyira az orvostól.

Így nyeri el figyelmedet

Kedvenced azért húzódhat gyakran lábfejedre, mert így garantáltan észreveszed. Ha netalántán egy másodpercre megfeledkeznél hollétéről, ő készségesen jelzi azzal, hogy testét lábadra helyezi. Az ebek ilyenkor jó sok simogatást is bezsebelnek, hiszen nagyon aranyos, amit tesznek. Ezzel pedig pozitívan megerősítjük őket tettükről, így aztán nem lesznek hajlandóak egyhamar lemondani új helyükről.

Egy ilyen aranyos kiskutyának senki sem tudna ellenállni!

Nem akar falkavezér lenni

Sokan azt gondolják, hogy a kutyák azért ülnek gyakran az emberek lábára, mert ezzel akarják kifejezni dominanciájukat. Ennek azonban épp az ellenkezője igaz. A viselkedés a farkas őstől is eredeztethető, ugyanis a falka tagjai igyekeznek minél közelebb lenni az alfához. Így melegítik és védik is egymást, mikor fekszenek. A kutyák sokkal inkább értelmezik családként az otthoni környezetet, mint falkaként, azaz nem versengenek azért, hogy ők vehessék át az irányítást. Sokkal inkább az áll a háttérben, hogy közel akarnak lenni szeretett gazdájukhoz, és így nagyobb biztonságban érzik magukat. Sőt, akár ők maguk is megvédhetnek minket, ha szükséges lenne.

(Képek: Getty Images Hungary)

félelem kutya kisokos kutya lábadra ül kutya szeretet jele kutya viselkedése kutyaszokások szeretet szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink