hirdetés

Ehet-e a kutya mogyoróvajat? Fontos, hogy ne tartalmazzon édesítőszert

Ferenczi Deborah

2021. december 4 - Képek: Getty Images Hungary

Függetlenül attól, hogy kezdő vagy már gyakorlott gazdi vagy, felmerülhet benned a kérdés, hogy egészséges-e mogyoróvajat adni kutyának? A jó hír az, hogy ez a finomság biztonságos az egészséges kutyák számára. Általában gyógyszerek beadására használják, de segítségével számos trükköt is meg lehet tanítani kedvencednek.

hirdetés

Annak ellenére, hogy a legtöbb esetben egy bizonyos mértékig egészséges a mogyoróvaj fogyasztása, mindenképpen érdemes megbeszélned az állatorvosoddal, hogy a kutyádnál jó ötlet-e ez. Addig is összeszedtük, hogy mit kell tudni a mogyoróvaj felhasználási módjairól, a fogyasztás kizáró okairól, valamint a megfelelő mennyiségről.

Mennyi mogyoróvajat ehet egy kutya?

Felelős gazdiként figyelembe kell venni a kalóriákat és a zsírt, majd ennek megfelelően korlátozni a mennyiséget. A földimogyoróvaj rendkívül energiadús, 2 evőkanálnyi 180-200 kalóriát tartalmaz. Kérdezd meg állatorvosodat, hány kalóriát ehet kutyád naponta, beleértve az étkezéseket és a jutalomfalatokat is. A napi kalóriabevitelének legfeljebb 10%-a származhat nem létfontosságú élelmiszerből.

Segít egészséges súlyba hozni az alultáplált kutyát?

A mogyoróvaj nem biztosít kiegyensúlyozott tápanyagforrást, mivel nagy része zsír. Emiatt a túlzott mennyiségű etetés több kárt okozhat, mint hasznot, egy alultáplált kutya esetében is. A kutyád egyéni szükségletei általános egészségi és diagnosztizált állapotától függően változhatnak. Ha speciális diétán van, vagy olyan betegségeket diagnosztizáltak nála, mint a cukorbetegség, hasnyálmirigy-gyulladás vagy elhízás, kérdezd meg állatorvosodat, hogy adhatsz-e mogyoróvajat a továbbiakban.

A finomság veszélyei

Annak ellenére, hogy sok gazdi kedvence ez a finomság, mégis van néhány dolog, amire ügyelni kell. Az első és legfontosabb, hogy ne használj xilitet tartalmazó mogyoróvajat. A xilit egy mesterséges édesítőszer, amely gyakori a cukormentes rágcsálnivalókban, és egyes mogyoróvajaknál is használják. Lenyelése viszont több szempontból is életveszélyes lehet a kutyák számára. A vércukorszint hirtelen, veszélyes csökkenését okozhatja. A hipoglikémia következménye lehet zavartság, botladozás, letargia, túlzott álmosság és depresszió, akár görcsroham is. Ha nem kezelik időben, akkor az alacsony vércukorszint halálhoz vezethet. Emellett a xilit súlyos májkárosodást is okozhat. S akkor még nem ejtettünk szót az allergiáról. Ugyan az életveszélyes reakciók ritkák a kutyáknál, más allergiás tünetek előfordulhatnak. Ilyen a hányás és hasmenés, valamint olyan bőrbetegségek, mint a viszketés vagy a szőrhullás.

Hogyan használd biztonságosan?

A gyógyszerek, tabletták és kapszulák beadása megterhelő lehet, mivel a legtöbb kutya nem eszik szívesen sima gyógyszert. A mogyoróvaj megkönnyítheti ezt a munkát. Szintén hasznos tipp lehet, hogy amikor fürdésre szoktatod a kutyádat, próbálj meg egy kis mennyiségű mogyoróvajat bekenni a kád vagy a zuhanyzó falára, hogy az elterelje a figyelmét. Ahogy nyalja le a finomságot, kevésbé fog a mosakodásra koncentrálni, így mindkettőtöknek szórakoztatóbb lesz a fürdetés folyamata. A finomság ezen felül kitűnő motiváló eszköz lehet különöző trükkök vagy engedelmességre való nevelés betanítási folyamatában is.

ehet a kutya mogyoróvajat ehet-e a kutya mogyoróvajat kutya etetése mogyoróvaj xilit

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink