hirdetés

Az amerikai ritkaság, akivel nem sűrűn találkozol Magyarországon: ismerd meg a mountain feist vadászkutyát!

László Enikő

2021. október 31

Ismered a mountain feist kutyafajtát? Ez a különleges, kistestű eb az Amerikai Egyesült Államok délkeleti részén igen elterjedt vadászkutya. Egy feist-gazdit kérdeztünk arról, hogy mit érdemes tudni róla.

hirdetés

A mountain feist egy rendkívül ritka, Magyarországon szinte ismeretlen fajta. Hogy többet megtudjunk erről a különleges ritkaságról, egy Floridában élő mountain feist gazdát, Őri Borbálát kértük meg, hogy meséljen nekünk róla.

– Honnan hallottál először a fajtáról?

Körülbelül egy éve hallottam először róla. Akkoriban éppen a következő kutyám megvásárlását terveztem. Nekem egész életemben munka- és sportkutyáim voltak, ezért most is olyan kutyát kerestem, aki alkalmas komoly munkára, sportra. Leginkább malinois-t, német juhászkutyát vagy mudit szerettem volna, a férjem azonban nem szeretett volna nagytestű kutyát. Mivel Floridában élek, mudit nehezen tudtam volna gyorsan beszerezni, különösen a járvány kellős közepén, hiszen nem lehetett egyszerűen utazni.

Szóval feltettem a kérdést egy Facebook-fórumon, hogy milyen kutyát ajánlanak. Ami leginkább megfogott, az a rat terrier volt. Azonban amikor tenyésztőt kerestem kiderült, hogy nagyon kevesen vannak, akik munkavonalú kutyákat tenyésztenek. Már lemondtam volna róla, amikor ugyanezen a fórumon valaki a mountain feist (ejtsd: fájszt) fajtáról kérdezett. Kiderült, hogy ez valaha a rat terrierrel egy fajta volt, de később külön váltak. A mountain feistot kizárólag munkára tenyésztik.

Beatrice Nutmeg. /Fotó: Őri Borbála

– Hogy szerezted be a kutyusodat? Nehéz volt tenyésztőt találni?

Tenyésztőt találni egyáltalán nem volt nehéz. Amerika délkeleti részén sokan vadásznak a fajtával, és örülnek, ha új emberek érdeklődnek ezek a kicsi, de komoly kutyák után. Floridában csak egy tenyésztő volt, viszont pont akkor várt almot, amikor érdeklődtem. Kicsit izgultam, hogy lesz-e elég kölyök, hiszen az első alomban általában csak 1-2 kutyus születik ennél a fajtánál, és itt a szuka első almát vártuk. De végül kettő született, a tricolor kölyök már gazdis volt, így jutott nekem a barna, Beatrice Nutmeg.

– Szerinted mi a legkülönlegesebb a fajtában?

Hogy mi a legkülönlegesebb bennük? Nehéz lenne egy dolgot kiemelni, de az intelligenciájuk, kedves, bújós természetük, és a zsákmányszerző ösztönük egyaránt kiemelkedő. A feistok a leggazdacentrikusabb terrierek közé tartoznak, az erőszakos, keménykezű nevelést nem tűrik. Azonban erős zsákmányszerző ösztönük és nagy mozgásigényük miatt tapasztalt gazdit igényelnek.

Fotó: Őri Borbála

– Mit kell tudni erről a fajtáról? Milyen az élet vele?

A fajta manapság még Amerikában is szinte teljesen ismeretlen, a vadászok köreitől eltekintve. Pedig valaha a telepes családok túlélését jelentették ezek az ügyes, mindenes vadászkutyák. A fajta régi jelentőségét mutatja, hogy melléknév, illetve közmondás is utal rá, illetve olyan híres személyek, mint Abraham Lincoln is említést tesznek róla.

A feisty szó vakmerő, céltudatos, életrevaló jelentéssel bír és ez a szó hűen leírja, milyen a feist. A „barking up the wrong tree”, azaz szó szerint fordítva rossz fára ugat, a fajta különleges vadászstílusára utal. Abraham Lincoln Medvevadászat című versében „fyce” néven ír a fajtáról. A feist eredete ugyan homályos, de valószínűleg a XVII. század környékén kezdett kialakulni angol terrierek, kopók, és az őslakosok kutyáinak keresztezésével. A fajta kialakulásában leginkább a foxterrier, manchester terrier, jack russell terrier és a beagle, illetve kis mértékben a whippet és a kis olasz agár vettek részt.

Ezeket a valaha csak feist néven emlegetett kutyákat körülbelül száz éve fedezte fel a városi lakosság, akik elkezdték őket rat terrier néven kedvencként tenyészteni. Később a rövid lábú változat is elismert fajta státuszt szerzett, Teddy Roosevelt terrier néven (az elnök ugyanis előszeretettel vadászott velük). Végül a ’70-es években egy rat terrier alomban kopasz kutya született, akivel elkezdődött egy harmadik fajta, az amerikai meztelen terrier kitenyésztése. Ezek a fajták a küllemtenyésztés hatására elkezdték elveszteni munkaképességüket. Azonban Egyesült Államokban vidéki vadászok kezén továbbra is létezett a feist. Ők szerettek volna elhatárolódni a küllemtenyésztés világától, viszont szerették volna, ha hivatalosan is törzskönyvezni tudnák kutyáikat. Így történt, hogy két újabb fajta született: az egyik a mountain feist, a másik a treeing feist. A legnagyobb különbség, hogy a mountain feist álló fülű, míg a treeing feist lebicsakló fülű.

Fotó: Őri Borbála

A fajta mindenféle állat vadászatára alkalmas, a szárnyasoktól a medvéig, de specialitásuk a mókusvadászat. Látásukat és szaglásukat egyaránt bevetik, miközben keresik a zsákmányt. Ha az felmenekül a fára, akkor sem vesztik el a nyomot, hanem ugatással jelzik, hogy éppen melyik fán van az állat. A fajta falkakutya, ezért a többi terrier fajtával ellentétben a kutyákkal szembeni agresszió hiba. Egy jó feist félelmet nem ismerő, de barátságos. Azonban sokszor látom, hogy a különböző temperamentumbeli hibákat elnézik a tenyésztők, ha jól vadászik a kutya, ezért meg kell nézni, kitől vesszük.

Kis termetük és ölebszerű küllemük megtévesztő: ezek a kutyák hatalmas mozgásigénnyel rendelkező, dopaminfüggő energiabombák. Egy munkavonalú border collie vagy malinois is gyakran elbújhat mögöttük mozgásigény tekintetében. Ennek ellenére nem javaslom, hogy kizárólag lemozgatással próbáljuk rávenni őket, hogy maradjanak nyugton. Tapasztalatom szerint egy feist minél fáradtabb, annál bolondabb, mint a kisgyerekek. A szellemi lefárasztás, illetve a kutyáknak kifejlesztett relaxációs gyakorlatok rengeteget segítenek abban, hogy Beatrice kezelhető legyen.

Fotó: Őri Borbála

A két feist fajtát egyre többen keresik sportkutyának. Az agility, coursing, frizbi, és más kutyás sportok nagyon jó elfoglaltságot jelentenek számukra és megvan bennük a tehetség arra, hogy a népszerű sport fajtákkal is felvegyék a versenyt. Érdemes lenne rendőrségnél keresőkutyaként is alkalmazni őket, hiszen kitűnő a szaglásuk.

Én obedience-re képzem Beatrice-t, ami ugyan az elején kihívás volt, de megfelelő módszerekkel tanítva, sok játékkal váltogatva nagyon megszerette. Hihetetlen munkakedve miatt bármit szívesen megtanul.

– Kinek ajánlod a fajtát, milyen gazda mellé való?

Annak ajánlom, akinek van munkakutyás tapasztalata és nem zavarja az ugatás. Azt ugyanis nagy élvezettel és igen gyakran művelik. Ugyan a behívást könnyebben megtanulják, mint más terrierek és kopók, ettől azonban még nem lesznek a könnyű esetek között.

Fotó: Őri Borbála

Fontos, hogy vadban gazdag területen csak komoly képzés és rengeteg gyakorlás után engedjük el. Legjobb, ha van a közelben bekerített futtató, ahol nem kell aggódni amiatt, hogy egy macska után eliramodva elüti az autó. Rövid szőrük miatt kinti tartásra nem alkalmasak. Magyar éghajlaton, téli sétákon kabátot igényelnek.

– Magyarországon foglalkoznak a feist tenyésztésével?

A fajta Európában még egyáltalán nem ismert, az USÁ-n kívül nincsenek tenyésztők. A rokon fajták közül viszont a rat terriert és a meztelen terriert többen tenyésztik. Magyarországon csak pár példány él belőlük. Legközelebb Szlovákiában van meztelen terrier tenyésztő.

Köszönjük Őri Borbálának, hogy megismertette velünk ezt a különleges kutyafajtát!

(Képek: Getty Images Hungary, Őri Borbála)

érdekességek kistestű kutya mountain feist ritka fajta vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink