hirdetés

Novembertől lezárták az erdei utak egy részét: erre figyelj, ha a kutyáddal indulnál kirándulni

Ferenczi Deborah

2021. november 24 - Képek: Getty Images Hungary

Amennyiben szeretsz kutyáddal kirándulni, és imádod a nagy erdei sétákat, akkor érdemes tudnod azt, hogy a késő őszi időszakokban országos szinten zajlik a vadászat, így számos terület lezárásra kerül novemberben.

hirdetés

A késő őszi és téli elei időszakban az ország számos erdejében zajlik a vadászat, illetve a vadgazdálkodóknak ilyenkor jut arra ideje, hogy elvégezzék az előírt vadállomány-szabályozási feladatokat. Fontos tudni, hogy az elkezdődő vadászatok folytán fokozottan megnő a balesetveszély az erdőkben, így megelőzési célból a legtöbb területen részleges vagy teljes erdőlátogatási korlátozásokat vezetnek be.

Ha kirándulni indulnál a kutyáddal

Abban az esetben, ha kirándulni indulnál a kutyáddal, érdemes még előzőleg megfelelően tájékozódni, ugyanis meglehetősen sok erdőt érint a lezárás. Az útvonalakat, melyeken végighaladnál, egyesével ellenőrizd, nem esnek-e korlátozások alá. Összeszedtük azokat a társaságokat, melyek előre jeleztek a vadászatokat illetően, de természetesen a lista nem kizárólagos.

Mely társaságok jelezték előre a lezárásokat?

  • Szombathelyi Erdészeti Zrt. – Alapvetően több Vas megyei erdőben is korlátozásra szükséges számítani, ugyanis a vadászat november közepétől egészen januárig tart. Az adott területeken a vadászat napján reggel 7 óra és délután 17 óra között lesznek lezárások.
  • VERGA Zrt.- Erdőlátogatási korlátozások lépnek érvénybe a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. területein. A lezárások november végétől február végéig tartanak. Továbbá a veszprémi erdőkben katonai jellegű lezárások is lesznek, melyek időpontjára szintén érdemes figyelni.
  • Gemenc Zrt. – 2022. február végéig a Gemenc Zrt. erdőterületein részleges erdőlátogatási korlátozások lesznek. A kijelölt napokon reggel 7 óra és délután 17 óra között tilos lesz az erdő látogatása, de ezt előreláthatólag táblák is jelezni fogják.
  • Vérteserdő Zrt. – A Vérteserdő Zrt. erdő területein November végétől január végéig lesznek korlátozások.

Mire érdemes oda figyelni, ha erdőbe mész?

Figyelj arra, hogy mindig legyen a kutyádon láthatósági hám vagy világító nyakörv annak érdekében, hogy nehogy véletlenül vadnak nézzék. Továbbá elengedhetetlenül fontos főleg vadászati időszakban, hogy mindig pórázon sétáltasd még az erdőben is, így egészen biztosan nem fog elszaladni, és nem éri véletlen baleset. A megriadó, futó vadak beindíthatják egyes ebek vadászösztönét, erre érdemes felkészülni. Az őszi veszélyek közé tartozik a lehulott termésektől való eltiltás is, ugyanis az ebeknél súlyos mérgezést okozhat akár a tölgyfalevél is. Mindig legyen nálad elegendő zacskó, amiben az ürüléket fel tudod szedni, a szemetet összegyűjteni, illetve víz és étel az állatnak. Tartsd be az épp hatályos intézkedéseket, figyelj a táblás tiltásokra. Ne feledd, hogy a te igényességedről árulkodik, hogyan hagyod magad után a természeti környezetet.

erdőlátogatási tilalom kirándulás kutya erdőben kutya sétáltatása kutya természetben őszi veszélyek túrázás vadászat vadászszezon

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink