Ezektől a veszélyektől óvd a kutyád ősszel: mérgező gombák, gyanús levélkupacok

László Enikő, 2020. szeptember 13

Az ősz beköszöntével rengeteg dologra kell fokozott figyelmet fordítani, ha kutyát tartasz. Néhányra akár nem is gondolnál, de igen nagy veszélyt jelenthetnek kedvenced számára.

Az ősz egy gyönyörű évszak. Szépsége sokakat vonz a szabadba, amikor az időjárás is alkalmas erre. Ám létezik árnyoldala is, amikor a hűvös szelek és a csapadék veszi át a főszerepet. Mindkét oldal hordoz magában olyan veszélyt, ami kutyádat fenyegeti. Fontos ezekről tudni, hiszen így könnyedén megelőzheted a bajt. Nézzük, mik is ezek pontosan!

Hideg

Az ősz egyik velejárója, hogy az időjárás hűvössé, esőssé válik. Ha kertben tartod kutyádat, időben készítsd fel lakhelyét, hogy megfelelő meleget és védelmet biztosítson számára a zord időjárással szemben. Természetesen ilyenkor az is tökéletes, ha legalább éjszakára beengeded a lakásba.

Rossz látási viszonyok

Ősszel romlanak a látási viszonyok. Egyrészt azért, mert korábban sötétedik, így könnyen előfordulhat, hogy a reggeli és esti séta is már akkor történik, amikor a nap lement. Másrészt a ködös időjárás is közrejátszik. Érdemes beszerezni egy világító nyakörvet, amivel könnyebben észreveszed – te és mások is – kutyádat. Gyakran a rossz látási viszonyok, csúszós utak is felelősek azért, ha egy sofőr elüt valakit az autójával. Ezért is fontos, hogy ne csak te, hanem más is lássa kedvencedet. Egy ilyen nyakörv pedig igen hasznos lehet a probléma megelőzésére.

A világító nyakörv időjárástól függetlenül hasznos lehet.

Pocsolyák

Korábban már említettük, hogy veszélyes lehet, ha hagyod, hogy kutyád igyon a pocsolyából. Ősszel a sok eső miatt ezek gyakrabban fordulnak elő, ezért még inkább érdemes odafigyelni rájuk. Különböző baktériumokat, algákat, vegyszereket – például fagyállót – tartalmazhatnak, amik súlyos problémákat okozhatnak kedvencednek.

Avar

A lehullott falevelek könnyedén bepenészesedhetnek, emellett rengeteg baktériumot hordozhatnak magukon. Nem beszélve az éles tárgyakról, amik a kupacok alatt rejtőzhetnek. Ha ennek ellenére mégis hagyod, hogy kutyád belehuppanjon a levéldombokba, azt semmiképp se engedd neki, hogy a szájába vegyen egy-egy falevelet.

Termések

Ősszel néhány fa termése nagy veszélyt jelenthet kutyádra. Az erdőben sétálva fordíts kiemelt figyelmet arra, hogy ne egyen fel semmit a földről. A vadgesztenyére különösen ügyelj! A legtöbb termés azért is problémát okozhat, mert megakadhat a kutya torkán, a szúrós külsejűek pedig végképp. Ezen kívül a gesztenye súlyos mérgezést is okozhat. Ennek tünetei lehetnek a hányás, hasmenés, letargia, étvágyvesztés, de akár a kóma is. De más termések, növények is kockázatot jelenthetnek. Ezek közé tartozik a tölgyfa makkja, a tiszafa termése és levele, az őszi kikerics és a hortenzia is.

Gombák

A rengeteg eső kedvez a gombáknak és a gombászoknak is. Azonban, ha nem vagy szakavatott, igen nehéz megállapítani, melyik mérgező és melyik nem. Kutyád pedig még kevésbé járatos ebben, ráadásul egyes gombák illata még vonzza is. Ezért nagyon fontos, hogy figyelj rá, hogy ne egyen meg belőlük egyet sem.

Növényvédő szerek

Ősszel sokan permeteznek kertükben. Ha háziállatot tartasz, te ne tartozz közéjük, ugyanis a vegyszer súlyos hatással lehet kedvencedre. A mérgezés akár halállal is végződhet, ezért mindig tájékozódj arról, hogy permeteztek-e, ha valaki más udvarán vagy kutyáddal.

Rágcsálóirtó

A hideg beköszöntével a rágcsálók is igyekeznek a ház közelébe húzódni, ahol télire bevackolhatják magukat a melegbe. Ezt sokan úgy akarják megelőzni, hogy mérgeket tesznek ki számukra. Ezekbe a kutya is belenyalhat, ezért semmiképp se használj ilyet a ház körül, ha négylábúval élsz együtt.

Élősködők

A nedves, nyirkos időjárás kedvez a parazitáknak. A kullancsok ilyenkor is lesben állnak, emellett a bolhák ugyanúgy veszélyt jelentenek kedvencedre, mint nyáron. A megelőzés a legfontosabb, ezért ilyenkor sem szabad megfeledkezni a megfelelő védelemről.

Allergia

A kutyák is lehetnek allergiásak, akárcsak mi, emberek. Sokaknál ez nem nyáron, hanem ősszel jön elő, nincsen ez másképp az ebekkel sem. A leggyakoribb kiváltó okok a szezonális allergének és a por. A tünet lehet tüsszögés, váladékozó orr, könnyes szemek, viszketés is.

Kennel köhögés

Ősszel sok helyen üti fel a fejét a kutyák legfertőzőbb felső légúti megbetegedése, a kennel köhögés. Ha tüneteit tapasztalod kedvenceden, semmiképp se vidd közösségbe. Gyakran elég, ha otthon kipiheni a betegséget, de fontos, hogy még utána hónapokig is ürítheti magából a vírust, ezért nem érintkezhet más négylábúakkal.

(Képek: Getty Images Hungary)

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon