Pickles, a hős kutya, aki megmentette az angolok becsületét: megtalálta az ellopott futball trófeát

László Enikő, 2021. november 25 - Képek: Getty Images Hungary

1966 márciusában, négy hónappal a futball-világbajnokság előtt a Jules Rimet trófeát ellopták egy nyilvános angliai kiállításról. Az elveszett kincset egy héttel később egy Pickles nevű fekete-fehér collie találta meg.

Pickles és gazdája, Dave Corbett szokásos esti sétájukra indultak, amikor a kutya egy újságpapírba tekert csomagot talált egy bokor alatt, dél-londoni otthonuk közelében. Mivel az IRA (Ír Köztársasági Hadsereg) akkoriban aktív volt, Corbett habozott kinyitni a csomagot. Azt gondolta, hogy bomba lehet, de a kíváncsisága győzött. Letépett egy keveset az újságból. A kilógó részből azonnal felismerte, hogy az az ellopott trófea egyik része.

Pickles és gazdája.

A bűntény felderítése

A trófea egyik eltűnt darabját a váltságdíjjal együtt korábban Joe Mears, az Angol Labdarúgó Szövetség elnöke kapta meg. Mears riasztotta a hatóságokat, és beleegyezett, hogy találkozzon a magát „Jacksonnak” nevező zsarolóval. Amikor az átadás megtörtént, a rendőrség letartóztatta „Jacksont”, akit később Edward Betchley-ként azonosítottak. A férfi egy 47 éves dokkmunkás volt, és nem mellesleg tolvaj. Betchley azt állította, hogy ő csak közvetítő, és azt mondta, nem tudja, hol van a trófea többi része. Az, hogy Betchley valóban csupán közvetítő volt-e, vagy egyedül követte el a bűntényt, soha nem derült ki.

A megtalált trófea.

Amikor Corbett a trófeát a rendőrségre vitte, úgy gondolták, hogy ő az elsődleges gyanúsított. Órákig tartó kihallgatása után azonban végül rájöttek, hogy nincs köze a lopáshoz. A férfi egy újságnak így nyilatkozott az eset után: „Szerettem volna elmenni néhány vb-mérkőzésre, de nem engedhettem meg magamnak. Most úgy tűnik, annyi jegyet vásárolhatnék, amennyit csak akarok, ha megkapom a jutalmat.” Nem sokkal később meg is kapta a pénzt, Pickles pedig egy érmet, kitüntetésként.

A kutya egyik napról a másikra nemzeti hős lett, hiszen segített Angliának elkerülni a nemzetközi szégyent. Számos televíziós szereplése volt, majd később a The Spy With a Cold Nose című kémfilmben is játszott.

Pickles, a The Spy With A Cold Nose forgatásán.

Pickles, az ünnepelt hős

Miután Anglia legyőzte Nyugat-Németországot, és megnyerte a világbajnokságot, Corbett és Pickles meghívást kapott a győzelmi bankettre, egy elegáns londoni szállodába. Bobby Moore, az angol válogatott szövetségi kapitánya tartotta a trófeát, majd Picklest is a feje fölött, miközben egy erkélyen állt több ezer szurkoló előtt. A hős kutya Harold Wilson brit miniszterelnöktől egy barátságos simogatást kapott, valamint tisztára nyalhatta Corbett vacsoratányérját, és még akkor sem szidták meg, amikor egy a lift mellé vizelt az előkelő hotelben.

Sajnos Pickles nem élvezhette sokáig a népszerűséget, ugyanis a következő évben meghalt. Corbett kisfia Pickles-szel sétált, amikor a kutya észrevett egy macskát. Az eb, aki nem szerette a cicákat, kiszabadult, majd később egy fára akadva találták meg, a nyakörvénél fogva megfulladva. Corbett a hátsó kertjében temette el szeretett házi kedvencét. Sírján egy kis emléktábla volt, amelyen ez állt: „Pickles, az 1966-os világbajnoki trófea megtalálója”.

A kupát 1983-ban ismét ellopták, és soha nem került elő. Picklesre viszont a mai napig hősként tekintenek.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon