hirdetés

Életeket ment vagy csak ügyes trükköt gyakorol? Poncho, a kutya újraéleszteni tanít

Ferenczi Deborah, 2021. október 23

Egy spanyol rendőrkutya egészen különleges képességgel rendelkezik. Az úgynevezett CPR-es újraélesztést tanulta be és mutatja meg iskolás gyerekeknek.

hirdetés

Poncho a spanyol rendőrkutya egy nyolcéves cocker spániel, aki nagyon különleges kiképzést kapott a rendőrségnél. Roppant intelligens kutyáról beszélünk, akit sikerült megtanítani a CPR-es újraélesztés utánzására.

A kutya, aki képes újraéleszteni

Remélhetőleg mindenki számára ismerős az újraélesztés CPR-es, azaz mellkaskompresszióval járó formája. Ezt a tudást szinte minden embernek el kell sajátítania az élete során. Poncho, a rendőrkutya is képes erre a műveletre a maga módján. Arra is kiképezték, hogy a helyzetet is felismerje, amikor indokoltá válik az adott beavatkozás. majd az illető mellkasán ugrálva próbáljon segíteni. A kutya azt is megmutatja, hogyan kell leellenőrizni, hogy a beteg pulzusa visszatért-e.

Az alábbi angol nyelvű videóban videóban Poncho bemutatja, hogyan végzi ezt.

Bemutatókat tart országszerte

Poncho amellett, hogy drogkereső kutya a rendőrség állományában, különlegességének köszönhetően országszerte tart bemutatókat, jellemzően iskolákban. Ezeket a nézőközönség minden esetben vastapssal ünnepli. Méltán mutatja töretlen népszerűségét, hogy a Twitteren megosztott videót 2,6 millió alkalommal tekintették meg. Mindezt úgy, hogy a rendőr maga is elmondja, hogy ezzel a módszerrel nem lehet megmenteni egy embert. Sokan azt hiszik, hogy Poncho a helyszínen valóban életet ment, de ez tévedés. Ez azonban semmit nem von le a bemutató értékéből, amelynek célja az újraélesztés népszerűsítése.

Képes-e egy kutya újraéleszteni egy embert?

Egy ebnek sincs akkora súlya, ereje és pontossága, hogy hatékonyan végezze a mellkaskompressziót. Ezért a vészhelyzet felismerésében, annak jelzésében nagyobb hasznát vesszük a különleges kutyának. Az újraélesztést nekünk, embereknek felelősségünk helyesen megtanulni és ha szükséges, elvégezni. Ebben viszont ténylegesen segít a hős rendőrkutya, aki felhívja a figyelmet ennek fontosságára és előadásai során megmutatja az iskolás gyerekeknek, hogy az elsősegély valóban életet menthet.

(Képek: Getty Images Hungary)

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon