hirdetés

10 leginkább nyáladzó kutyafajta: nem csak a masztiffok jelenthetnek ezen a téren kihívást

Hangai Lilla

2023. május 19 - Képek: Getty Images Hungary

Azoknak a kutyáknak sokkal intenzívebb a nyáltermelése, amelyeknek szélesebb az állkapcsuk, amit ráadásul bőven szegélyeznek bőrredők is. Egyesek számára ettől csak még kedvesebb, érdekesebb és karakteresebb lesz a kutyus, míg mások jobban díjazzák a nettebb megjelenést. És ez így van rendjén. Azonban ha a fajtaválasztásra kerül a sor, ez is szempont lehet.

hirdetés

Ha kutya él velünk, azzal járhatnak olyan esetleges kellemetlenségek, mint a kutyaszag, a hulló szőrzet vagy a sok nyál, ám alapvetően arról nem szabad megfeledkezni, hogy ezek valamilyen szinten mind a gazdi lét természetes velejárói. Ha „mindenmentes” négylábút szeretnél, talán nem neked való a kutyatartás. Az azonban igaz, hogy ha praktikus okokból szeretnél kizárni egy-egy jellemzőt, az még nem bűn.

Összegyűjtöttünk hát a teljesség igénye nélkül 10 csodálatos, de tagadhatatlanul sokat nyáladzó fajtát, és arról is beszélni fogunk, hogy egy kutya esetében mi a túlzott nyáladzás és az esetleg milyen problémára utalhat.

Minden kutya nyáladzik

A nyáladzó fajták szerelmesei gyorsan megtanulják, hogy mennyit is ér egy alkalmas kis rongy beiktatása a kakatasak mellé, az állandó felszerelések közé. Sőt, fontos, hogy ha evett vagy ivott az eb, érdemes letörölgetni a száját, hogy ez a nyállal összekeveredve ne csapódjon szét, ha megrázza magát a kutya, vagy ne ragadjon az ember nadrágjára, a bútorokra. Bizony, ez egy külön életforma, de hamar rutinná válik.

Alkalmanként még azoknak a kutyáknak is csöpöghet a nyála, amelyek nem nyáladzanak állandóan. Főleg akkor, ha valami finomság keltette fel a figyelmüket. A nyál az ő esetükben is fontos szerepet játszik az emésztésben, így az izgalmas ételek vagy akár a kellemetlen ízek, például egyes gyógyszereké, ugyanazt az eredményt okozhatják. Akad azonban néhány olyan egészségügyi körülmény is, amely túlzott nyáltermeléshez vezethet.

Ekkor jelezhet problémát a túl sok nyál

Bármi, ami megakadályozza a négylábút abban, hogy lenyelje a nyálát túlzott nyáladzáshoz vezet. A probléma lehet egy törött fog, daganat a szájban, nyelőcsőben, torokban, fogkő felhalmozódása vagy fertőzés a szájban. De lehet szó a fogak közé szorult idegen tárgyról is, ami irritálhatja az ebet. Ezért mindenképpen érdemes kiemelt figyelmet fordítani a szájápolásra és a rendszeres ellenőrzésre.

Nyáladzást okozhat továbbá gyomor- és bélrendszeri megbetegedés, gyomorrontás, mérgezés vagy utazási betegség. A hányinger mindig előidézi a túlzott nyáltermelést. A nyár közeledtével érdemes tudni, hogy a hőguta is okoz nyáladzást, de olyan betegségek is, mint a vesebetegség, a májbetegség, a rohamok, botulizmus, stb. Az irányelv az legyen, hogy ha a kutya a megszokottnál többet nyáladzik és nem azért, mert a családi vacsi sültjének illata száll a levegőben, akkor vidd orvoshoz!

1. Bernáthegyi

Ezek a szelíd óriások a Svájci-Alpokból származnak; szeretetreméltó, védelmező, hűséges társak, impozáns méretük ellenére is gyengédek a gyerekekkel. A bernáthegyi értelemszerűen jobban érzi magát hidegebb időjárásban, így melegben akár az átlagosnál is több nyálat termelhet.

2. Bordeaux-i dog

Ez az eb hűséges, engedelmes, kifejezetten családbarát kutya, akit magasszintű érzelmi intelligencia jellemez. Hatalmas mérete és védelmező ösztöne miatt a korai szocializáció kiemelten fontos az esetében. A bordeaux-i dog rövid orrú fajta, amely hajlamos a túlmelegedésre.

3. Angol véreb

A rendkívül kifinomult szaglása és bámulatos nyomkövető ösztöne miatt makacs és önfejű is lehet, így a képzése és tartása tapasztalt gazdit igényel. Ettől függetlenül az angol véreb szelíd és kedves társ, akik a fajtársakkal és a gyerekekkel is remekül kijön.

4. Angol bulldog

A fajta azonnal felismerhető ráncos arcáról és kissé mogorva arckifejezéséről. A megjelenés azonban megtévesztő, mivel a bulldogok általában nagyon édesek, kedvesek, tele karakterrel. Sajnos az angol bulldog hajlamos számos egészségügyi problémára; rövid orra légúti gondokat eredményez és a túlmelegedés is veszélyezteti.

5. Újfundlandi

Ez az ikonikus Kanadából származó nagytestű kutya lehetne a nyáladzó blökik nagykövete is. Nyugodt, szeretetteljes családtag, aki rajong a vízért. Nagy mérete, nyáltermelő képessége és hosszú, dús bundája mellett rengeteg takarításra kell számítanod, de az újfundlandi tartói egy cseppet sem bánják ezt, ugyanis annyi figyelmet és odaadást kapnak tőle, ami minden mást elhomályosít.

6. Nápolyi masztiff

A nápolyi masztiff különösen védelmező fajta, aki mindennél jobban ragaszkodik a családjához. Ennek köszönhetően idegenekkel kifejezetten tartózkodó lehet, így a korai szocializáció nagyon fontos annak érdekében, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott legyen.

7. Berni pásztorkutya

A bernáthegyihez hasonlóan a berni pásztorkutya is egy másik óriási, bolyhos fajta, a Svájci-Alpokból, aki szelíd temperamentumú és nyáladzásra is hajlamos. A berni pásztorok gyengéd természetüknek köszönhetően nagyszerű családi kutyákká váltak, gyerekekkel is nagyon jól megtalálják a hangot. Ők is jobban érzik magukat hidegebb időben, az alacsonyabb hőmérséklet a nyáladzást is csökkenti náluk.

8. Bullmasztiff

A bullmasztiff a 18-19. századi Angliában még az orvvadászok elleni küzdelemben segítette a vadőröket, ma már védelmező és gyengéd családi kutyaként állja meg a legtöbb esetben a helyét. Hogy őrző-védő ösztönei ne uralkodjanak el rajta túlságosan, a korai szocializációra és képzésre nagyon oda kell figyelni. Rendkívül emberközpontú, de szeret önálló döntéseket is hozni.

9. Német dog

A német dog az egyik legnépszerűbb nagytestű kutyafajta. Rendkívül szeretetreméltó a jelleme, könnyen válik a család legfontosabb tagjává. Lehetetlen nem szeretni, de arra fel kell készülni, hogy nagyon érzékeny. Kedveli az embereket, és erős kötelékeket alakít ki a gazdival. Olyannyira, hogy ezek az akár 80 kg-os testsúlyú kutyák a gazdi ölében ülve érzik magukat a legjobban.

10. Német boxer

A bolondos, örök gyerek német boxer hűséges, vidám, tele van energiával és kifejezetten barátságos. Szintén rövid orrú fajta, ami társul számos bőrredővel is a pofákon. Ha lehet ilyet mondani egy ezen a listán szereplő ebre, akkor talán rá mondhatjuk, hogy kevésbé kell felkészülnöd a kutyanyál folytonos törölgetésére.

Boxerek természetes és kupírozott füllel.

A leírások után mi a véleményed? Kárpótolnak a nedves élményért ezek a jellemvonások?

angol bulldog angol véreb bernáthegyi berni pásztor bordeaux-i dog bullmasztiff dog breed érdekességek kutyafajtákról German boxer Great Dane hasonló kutyafajták kutya kutyafajta kutyafajta választása kutyanyál large dog nagytestű kutya nagytestű kutyák nápolyi masztiff német boxer német dog nyál nyáladzás nyáladzik a kutya nyáladzó kutyafajták sok nyál újfundlandi

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink