hirdetés

Kutyák, akik télen is sportolnak: a szánhúzás nem csak az északi országokban népszerű

László Enikő

2021. december 18 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyás sportok szerelmeseinek télen sem kell csüggednie. Bár a szánhúzás leginkább az északi országok sportja, hazánkban is kipróbálhatod benne magad.

hirdetés

Ha kutyád imád futni, jó kondiban van és kifejezetten igényli az intenzív lefárasztást, lehet, hogy a szánhúzás számára a megfelelő sport. Kedvencednek nem feltétlen kell alaszkai malamutnak vagy szibériai huskynak lennie, hiszen bármilyen fajta kipróbálhatja magát a versenyeken, ráadásul még hó sem kell hozzá.

A kutyák és az emberek egészsége érdekében számos szabálynak meg kell felelni, ha ezt a sportot akarod űzni. Csak egy, olykor másfél évesnél idősebb ebek állhatnak rajthoz, érvényes oltási könyvvel, és kategóriától függően törzskönyvvel. A felszerelést és az ebek állapotát mindig ellenőrzik a versenyeken. Ha valaki rosszul bánik a kutyákkal, az azonnali kizárást von maga után. Ostor vagy pálca használata szigorúan tilos.

Milyen versenyeken lehet elindulni?

A versenyzés kétféle formában létezik. Az egyikben minden fajta nevezhet, illetve keverék kutyák is. Ez az IFSS/ESDRA irányvonalát követi. A másik, amiben törzskönyvezett szánhúzó fajták versenyeznek, a huskykat külön kategóriában indítva. Erre azért van szükség, mert ők a legtehetségesebbek a sportban, így biztosítják, hogy a lassabb fajták is kapjanak esélyt. Ezt az irányvonalat az ÉSZKSK képviseli Magyarországon.

Mindegyik irányvonalban van rövid-, közép-, illetve hosszú távú verseny. A híres szérumfutás emlékére például a mai napig rendezik az Iditarod Trail Sled Dog Race-t, melynek során a csapatoknak több mint 1500 kilométert kell megtennie.

A szánhúzáshoz, fogathajtáshoz nem feltétlen szükséges hó. Sokszor használnak kerekekkel ellátott edzőkocsikat, de a hajtó ülhet biciklin, hó esetén pedig síléceken is állhat (síjöring).

Hogyan vágj bele?

Elsősorban fontos kiemelni, hogy ez egy nagyon drága sport, még akkor is, ha csak hobbi szinten űzi valaki. A biztonság elengedhetetlen, a megfelelő eszközök pedig igen borsos áron kaphatók. Csak olyan felszerelést használj, ami jó állapotú, minőségi és a szabályoknak is megfelel. Ha érdekel a sport, érdemes egy hazai egyesületet felkeresned, akik megfelelő szakértelemmel adnak tanácsokat ahhoz, hogyan vágj bele.

Nem veszélyes ez a kutyákra?

A sport szerelmesei azt mondják, ha egy kutya nem akar futni, akkor nem is fog. A szánhúzó kutyák hatalmas energiával rendelkeznek, amit muszáj levezetniük. Például ezért is egyre nagyobb probléma, hogy sok gazdi panaszkodik rakoncátlan huskyjára. Persze, hiszen ez a fajta arra lett tenyésztve, hogy hosszú kilométereken át húzza a szánt a jégmezőkön. Ehhez pedig nagy erőre, energiára és kitartásra van szüksége. A kanapén henyélő életmód nem teszi őt boldoggá, csak hozzájárul a viselkedési problémák kialakulásához.

Ha olyan ebbel versenyzel, aki jó egészségügyi állapotban van, megfelelően gondoskodsz ellátásáról (speciális táplálás, elegendő pihenés, edzés, rendszeres állatorvosi vizit), és biztonságos felszerelésekkel dolgozol, nem veszélyesebb, mint egy másik sport. Ha pedig a hőmérséklet melegebbre fordul, 16-18 fok fölé, nem szabad terhelni a kutyát! Ezek mellett fontos, hogy szakértőktől tájékozódj a legkisebb részletekről is.

Ezt a sportot kutyáiddal együtt végzed, így a köztetek lévő kapcsolat alapjaiban meghatározza teljesítményeteket. Mindig az állatok érdekét tartsd szem előtt, ez az egyik legfontosabb szabály. Ha kutyád megsérült vagy kifáradt, rögtön álljatok meg, és arra is figyelj, hogy mindig megfelelő terepen menjetek. A sziklás, murvás, aszfaltos út nem megfelelő fogathajtásra.

Futás előtt közvetlenül az ebek ne egyenek. Egyrészt a gyomorcsavarodás elkerülése érdekében, másrészt versenyeken nem túl ideális, ha rájön az ürítés. A folyadékpótlásról viszont sokkal sűrűbben kell gondoskodni az átlagosnál.

Erdélyi plébános lett világbajnok

Kiss Attila, Óradna falu plébánosa több mint 15 éve foglalkozik huskykkal. Autodidakta módon sajátította el a szánhúzás csínját-bínját, és azonnal a sport szerelmese lett. 2017-ben kutyáival, Giróval, Tiszával, Macival, Patrickkal, Luckyval és Deamerrel megnyerte a világbajnokságot is, magyar színekben versenyezve.

kutya verseny kutyás sport sport szánhúzás szánhúzó kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink