hirdetés

Létezik tavaszi fáradtság kutyáknál? Így lábalhattok ki belőle

Ferenczi Deborah

2022. március 14 - Képek: Getty Images Hungary

Végre süt a nap, csiripelnek a madarak és emelkedik a hőmérséklet. Éppen itt az ideje, hogy hosszú sétákra vidd kutyusodat, hogy végre élvezhesse a természetet. Ám előfordulhat, hogy kedvenced fáradtnak és kedvetlennek tűnik. Nagyon könnyen elképzelhető, hogy tavaszi fáradtság áll a háttérben.

hirdetés

A télből tavaszba történő átmenet nemcsak tőlünk, emberektől szívja el az erőt és az energiát, de a kutyáknál is nagyon szembetűnő tünetekkel járhat. Az alábbiakban összeszedtük, mik jelezhetik, hogy kedvenced kimerült.

A tavaszi fáradtság okai és tünetei

Végre vége a hideg évszaknak, testünk funkciói lassan felébrednek a hibernációból, a szervezet melatonintartalma csökken. Ez a természetes mechanizmus a kutyákra is vonatkozik. Ugyanis az év sötétebb hónapjaiban a kutyád alváshormon-szintje megemelkedik, éppen ezért többet pihen és fáradtabb lehet. Ráadásul sok testi funkció lassabban működik télen, mivel az ebek is kevesebbet tartózkodnak a hidegben. Ilyenkor jellemzően lelassul az anyagcsere és kedvenced energiatermelése is alacsony szintre kerül. Mindezeket a folyamatokat tavasszal újra kell indítani, így nem meglepő, hogy a hidegről melegre való átállás problémát jelent.

A vedlési időszak is kimeríti

Az emelkedő hőmérsékletnek megfelelően megkezdődik a kutya bundájának cseréje. Míg télen a vastag aljszőrzet védi őt, addig ugyanez a meleg hónapokban megterhelő lenne, ezért elindul a vedlés folyamata. Ez akár több hétig is eltarthat. Ha gyorsan emelkedik a hőmérséklet, akkor sok esetben kutyusod túlságosan felmelegedhet, és ezért rendszeresen pihenésre van szüksége, mivel a téli bundáját még nem vesztette el teljesen. A szőrzet változásával összefüggésben metabolikus stressz léphet fel. Ez annyit takar, hogy kutyád szervezetének sokkal több specifikus tápanyagra lesz szüksége, és az immunrendszerre is ráfér némi támogatás. Az állat bioritmusának újra és újra alkalmazkodnia kell a szezonális változásokhoz, ami a szervezetnek energiájába kerül.

Hogyan támogathatod kutyádat a tavaszi fáradtság idején?

Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb szempontokat:

Állítsd be a tápanyagbevitelt!

A lenmagolaj vagy a lazacolaj fontos omega-3 források, amelyek nemcsak erősítik a kutya bundáját, hanem segíthetnek a bőr egészségének megőrzésében is. Az esszenciális zsírsavak a sejtmembrán részei, de a szervezet nem tudja előállítani őket, így érdemes ezeket ilyen módon pótolni.

Pótold a vitaminokat!

A kiegyensúlyozott vitaminpótlás a kutyák tavaszi fáradtságának tüneteit is csökkentheti. Itt fontos szerepet játszanak a B csoport vitaminjai. Ezek számos anyagcsere-funkcióban vesznek részt, illetve támogatják az immunrendszer egészséges működését. A szintetikus szerek használatának elkerülése érdekében érdemes lehet természetes sörélesztőt adnod kutyádnak.

Sétáljatok többfelé!

Sok gazdi nem figyel kellően oda arra, hogy mennyire fontos a séták alkalmával a változatosság. Érdemes úgy alakítanod, hogy a séták egy kicsit érdekesebbek legyenek, így nagyobb kedvvel vág nekik a négylábú. Az ismeretlen területek felfedezése, új illatok szippantása és idegenekkel való találkozás szórakoztató lesz kutyád számára.

kutya tavasz kutya tavaszi fáradtság tavasz tavaszi megújulás tavaszi vitaminpótlás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink