hirdetés

Ehetnek a kutyák túrót? Egészséges, de nem minden ebnek ajánlják!

Ferenczi Deborah, 2022. január 26 - Képek: Getty Images Hungary

A túró szinte minden háztartásban megtalálható, nagyon kedvelt élelmiszer, az egyik legtisztább fehérjeforrás. Ezen túl számos vitamint tartalmaz, így felmerülhet a kérdés, hogy a kutyád ehet-e belőle? A válasz az, hogy igen, csak éppen mértékkel.

hirdetés

A túrót a lecsepegtetett sajttúróból készítik. Finom íze nagyon csábító lehet kutyád számára, ám azt fontos megjegyezned, hogy kizárólag finomságként, kis mennyiségben adhatod. Hosszútávon ugyanis gyomorpanaszokhoz vagy elhízáshoz is vezethet.

Ehet-e a kutya túrót?

Joanna Woodnutt állatorvos véleménye szerint a túró jól emészthető fehérjeforrást biztosíthat, emellett számos alapvető vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A legtöbb esetben fogyasztása biztonságos a kutyák számára, néha még emésztési problémákkal küzdő ebeknek is ajánlják. Ettől függetlenül ha kedvencednek komolyabb gyomorpanaszai vannak, a fogyasztás előtt mindenképpen kérd ki állatorvos véleményét. Emésztőrendszeri alapproblémák esetén ugyanis fokozott gázképződést, puffadást, és akár még székrekedést is okozhat.

Mennyit adhatsz a kutyádnak?

A túró önmagában nem teljesen kiegyensúlyozott fehérje- és tápanyagforrás. Használható csemegeként vagy uzsonnaként, de nem lépheti át kutyád napi kalóriábevitelének 10%-át. Ez egy evőkanálnak megfelelő adag. Ennél többet kizárólag abban az esetben adj neki, ha azt előzetesen egyeztetted táplálkozási tanácsadóval vagy állatorvossal.

Milyen túrót válassz?

Egyes túrók tartalmazhatnak probiotikumokat vagy természetes baktériumokat, amelyek számos fermentált élelmiszerben megtalálhatóak. Amennyiben az állatorvos engedélyezte fogyasztását, akkor lassan szoktasd hozzá kutyádat. A magas kalóriatartalmú, esetleg édesített finomságok elhízáshoz vezethetnek, ami számos egészségügyi probléma, például a cukorbetegség és az osteoarthritis előfutára lehet, így érdemesebb a sovány, natúr változatot választani.

Kutyák és laktózintolerancia

Egy felnőtt kutya szervezetében a magas laktózszint gyomorrontáshoz vezethet. A túró előállítási folyamata magában foglal egy fermentációs lépést, amelyben a baktériumok lebontják a laktózt. Így elenyésző mennyiségű tejcukor található a túróban, ám tejfehérje allergia esetén semmiképp sem ajánlott fogyasztása.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon