hirdetés

Új kutya érkezése, minél kevesebb zökkenővel: Márton Attila különvélemény

Márton Attila, 2022. február 17 - Képek: Getty Images Hungary

Nagy öröm, amikor új kutya érkezik a családba. A felfokozott izgatottság közepette viszont van pár dolog, amelyeket célszerű észben tartani és idő előtt megtervezni az érkezést.

hirdetés

Amikor egy új négylábú jövevény érkezik otthonunkba, jó pár dologra fel kell készülnünk amellett, hogy megvesszük a szükséges felszereléseket és betárazunk a megfelelő eleségből. Fontos, hogyan telik az első pár napja, hete az új otthonában. Ez alapjaiban határozhatja meg a későbbi együttélést és az esetleges problémákat. Célszerű tehát előrelátónak lenni, és észben tartani, hogy egy kutya érkezése nemcsak pénzbe, hanem időbe is kerül.

Gyermekáldás

Elég speciális helyzet az, amikor kutyánk ellik. Egyrészt a szülés idején fel kell készülnünk arra, hogy a dolog nem lesz zökkenőmentes, és ha úgy adódik, akár hajnali háromkor autóba kell pattannunk, és irány az állatorvosi ügyelet. Másrészt pedig kölyköket nevelni nem csak annyiból áll, hogy állunk felettük és azon ámuldozunk, hogy mennyire édesek.

Természetesen az anyjuk is foglalkozik velük. (Persze, vannak esetek, amikor nem.) De mivel olyan egyedeket szeretnénk, akik a jövőben könnyedén belesimulnak az emberi közegbe, a kutyák megfelelő szocializációja fontos. Ráadásul célszerű őket rendszeresen takarítani, meggátolva a különféle fertőzések elterjedését, amelyeket a kölykök immunrendszere még nem képes kezelni. Illetve, amikor már önállóan, naponta többször esznek, ez is időráfordítást igényel. Akármekkora boldogsággal is jár egy alomnyi kölyökkutya látványa, felelősségteljes felnevelésük áldozatokkal is jár. A megspórolt idő és az elhanyagolt tennivalók a későbbiekben nagyon könnyen visszaütnek.

Üdv itthon!

Amikor vásárolunk, ajándékba kapunk, örökbe fogadunk egy új négylábút, úgyszintén fontos lenne előre végiggondolni, hogyan fogja eltölteni életének kezdeti időszakát. Még ha menhelyről is hoztunk ki kutyát, egy teljesen új élethelyzettel szembesítjük, ami nagyon sok esetben okozhat benne törést.

Akárhonnan is érkezik hozzánk, fontos mérlegelni olyan tényezőket, mint például mennyi idős, van-e bármiféle egészségügyi problémája vagy ismert viselkedésproblémája. Úgyszintén más körülményeket teremt, ha már van kutyánk. Az összeszoktatás sem minden esetben zökkenőmentes, időt és felügyeletet igényel.

Sokszor bele se gondolunk, hogy mennyire összetett dolog, amikor egy másik faj életvitelébe kell egy kutyának kapcsolódnia.

Ennek a kezdeti időszaknak arról kell szólnia, hogy megmutatjuk, hogyan mennek nálunk a dolgok, mit várunk el, hogyan néznek ki a mindennapok. A kutyának erre egyébként szüksége van és ha nem adunk neki követhető és következetes útmutatást, magától nem fogja kitalálni. Vannak országok, ahol már lehetséges a „szülési” szabadság azon gazdik részére, akik új kutyával bővítik a háztartást.

De ez nem azt jelenti, hogy ezt az időszakot babusgatással és kényeztetéssel töltjük reggeltől estig, mert amikor visszatérünk a dolgos hétköznapokba, kutyánk tanácstalanságában fejre áll, mert nem tud mit kezdeni egy teljesen más struktúrájú helyzettel.

Nagyon leegyszerűsítve azt lehet mondani, hogy már a legelejétől következetesen készítsük fel a kutyánkat rá, hogy milyen lesz egy átlagos hétköznapja az otthonunkban. Ez elengedhetetlen a zökkenőmentes beilleszkedéshez és együttéléshez.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon