hirdetés

Magyarország biztosítja, hogy az Ukrajnából menekülők magukkal hozhassák háziállataikat: hatalmas összefogás kerekedett a közösségi médiában

László Enikő, 2022. február 25 - Képek: Getty Images Hungary, Facebook

Egyre több, hazáját elhagyni kényszerülő ukrán torlódik a határnál. Sokan háziállataikat is magukkal vitték, de hivatalosan csak oltással, chippel és útlevéllel rendelkező kedvencek (kutyák, macskák és görények) léphetik át a határt.

hirdetés

A közösségi médiában hatalmas összefogás kerekedett. Menhelyek, szervezetek, civilek ajánlották fel segítségüket az ukrán kedvencek elhelyezésében. A hazai állatotthonok helyzete eddig sem volt rózsás, de most erejükön felül próbálnak meg legalább néhány állatnak helyet szorítani. Persze úgy, hogy saját védenceik ne szenvedjenek miattuk semmiben hátrányt. Csoportok alakultak, ahol ideiglenes befogadók, szállásadók gyűltek össze és élelmet, tápokat kezdtek gyűjteni. Az ukrán menhelyek szerint egyesek úgy hagyják el lakhelyüket, hogy kutyájukat a láncról sem engedik el. Míg mások nem hajlandók kedvenceiket magukra hagyni.

Közegészségügyi aggály

A határon sajnos sokan problémába ütköztek, mivel csütörtökön csak az útlevéllel, chippel, oltással rendelkező állatokat engedték át. Egyesek szerint ezért sokan szélnek eresztették kedvenceiket a határnál.

Az oltás megléte közegészségügyi szempontból elengedhetetlen. Ukrajna a veszettség szempontjából aggályos ország. Bár az ukrán állatorvosok szerint a házi kedvencek 90-95%-a rendelkezik veszettség elleni oltással. Útlevéllel azonban csak jóval kevesebben, ennek a dokumentumnak a megszerzése pedig akár hetekbe is telhet.

Ukrán katonák játszanak a kutyákkal.

A NÉBIH portálján megjelent egy közlemény a helyzettel kapcsolatban:

„Az Ukrajna területét érintő háborús helyzet következtében az előrejelzések szerint a lakosság jelentős hányada kényszerül elhagyni az országot az elkövetkező időszakban. A magyar állategészségügyi hatóság felkészült a tulajdonosukkal hazánkba érkező, az érvényben lévő állategészségügyi előírásokat nem teljesítő (mikrochippel nem jelölt, oltatlan, vérvizsgálat nélküli) társállatok érkezésére. A gördülékeny beléptetés érdekében egy egyszerűsített regisztrációs nyomtatvány kitöltését rendelte el az országos főállatorvos.

Ukrajna a veszettség zoonózis szempontjából „aggályos ország” besorolásába esik, ami miatt szigorú feltételei vannak a társállatok utaztatásának. A háborús helyzetre és a menekültek várható jelentős számára tekintettel a magyar állategészségügyi hatóság – a kivételes esetekben tehető egyedi engedélyeknél is kedvezőbb – általános eljárásrend alkalmazása mellett döntött.

További intézkedésig az ún. előzetes engedélykérelemmel egyenértékűnek tekinthető egy, a beutazáskor kitöltendő regisztrációs lap, mely gördülékennyé teszi a beléptetést, egyúttal biztosítja az állatok nyomonkövethetőségét és a későbbi intézkedés lehetőségét.

Magyarország veszettségmentes státuszának fenntartása érdekében a fentiek szerint beléptetett kutyák, macskák és görények hatósági felügyeletét a területi állategészségügyi hatóság biztosítja majd.” – írták.

Az említett regisztrációs lap ezen az oldalon elérhető.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon