hirdetés

Ezeket tartsd távol a kutyától az ünnepek után: 5 dolog, amire továbbra is figyelj!

László Enikő

2021. január 1

Az ünnepek után is érdemes bizonyos ételekre, tárgyakra odafigyelni, hogy kutyád semmi esetre se férhessen hozzájuk. A dekoráció sokaknál karácsony után is fennmarad, az ünnepi ételek maradékai is még kitartanak jó ideig. Miktől védd meg kutyádat továbbra is?

hirdetés

Bizonyos szezonális dolgoktól nem csak karácsonykor, de az után is tartsd távol kedvencedet. A veszély nem múlik el az ünnepekkel, hiszen az ételmaradék, a dekoráció és az apró ajándékok még mindig jelen vannak. Mire figyelj leginkább?

Az ajándékok csomagolásait is érdemes eltüntetni a kutya orra elől.

Karácsonyi díszek

A karácsonyfát hazánkban a legtöbben vízkeresztkor bontják le, január 6-án. Addig is törekedj arra, hogy kedvenced ne érje el az apró dekorációs elemeket, hiszen fulladást okozhatnak vagy megvághatják kutyád száját. A fényfüzérek igen csábítóak lehetnek, főleg a kölykök számára, akik előfordulhat, hogy megrágcsálják azt. Ennek pedig súlyos következménye is lehet, megrázhatja őket az áram. A szódabikarbónából, sós tésztából készített dekorációk különösen veszélyesek lehetnek kedvenced számára. A karácsonyfáról lógó szaloncukor éppúgy. Ezeket igyekezz olyan magasságra tenni, hogy az eb ne érhesse el.

Apró játékok

A gyerekek az ünnepek után legszívesebben az új játékaikkal játszanak. Szinte elkerülhetetlen, hogy ezeket a földön hagyják, szétszórják. Az apróbb elemeket azonban semmi esetre sem tanácsos olyan helyen felejteni, ahol kutyád is elérheti. Ezért figyelj gyermekedre és kérd meg, hogy ő is ügyeljen erre, hiszen négylábú társa beteg lehet, ha esetleg lenyeli az alkatrészeket.

Finomságok

Karácsonykor általában rengeteg finomság készül. A különböző édességek, sütemények, torták a legtöbb háztartás étlapján felbukkannak. A nagy mennyiség pedig általában napokig, hetekig kitart. Az ünnepek alatt és azután sem tanácsos kutyádnak adni belőle, hiszen ezek cukrot, csokoládét vagy xilitet is tartalmazhatnak. Utóbbi kettő elfogyasztása kedvenced számára mérgező és akár végzetes is lehet.

Csontok

A legtöbb háztartásban karácsony után rengeteg étel marad. Ezeket még napokig fogyasztja a család. Viszont jobban teszi mindenki, ha a hőkezelt csontokkal nem ajándékozza meg kedvencét, hiszen akár végzetes problémát is okozhat. Elsősorban a fulladás az egyik legveszélyesebb eshetőség. Elfogyasztva felsértheti a gyomorfalat, a beleket és az is gyakran előfordul, hogy nem tud kijönni, ezzel pedig székrekedést okoz az állatnak.

Mérgező növények

Hazánkban leginkább a mikulásvirág az a növény, amit karácsonykor előszeretettel vásárolnak az emberek. Ezek gyakran az ünnepek után is megmaradnak (ha jól bírják a szoba melegét). A mikulásvirágról elterjedt vélekedés, hogy mérgező. Kutatások alapján kis mennyiségben azonban mégsem az. Az állatorvosok nem találkoztak olyan esettel, amikor egy kutya halálát mikulásvirág okozta volna. Azonban nagy mennyiségben gyomorbántalmakat idézhet elő. Minden bizonnyal nem valószínű, hogy kedvenced ráveti magát a növényre és elkezdi habzsolni, de nem árt az óvatosság.

Magyarországon kevésbé elterjedt szokás fagyönggyel díszíteni, de érdemes megemlíteni, hogy mérgező. A növény terméseinek és leveleinek elfogyasztása mozgászavart okozhat, de súlyos esetben az állat keringése is összeomolhat tőle.

A karácsonyfával is érdemes vigyázni. A tűlevelek elfogyasztása okozta heves reakciók csak ritkán lépnek fel. Ám az aromatikus olajtartalom irritálja a szájat és a nyálkahártyát, ami miatt étvágytalan lehet kedvenced. A szúrós levelek pedig felsérthetik a száját. Ha lebontod a karácsonyfát, alaposan söprögess vagy porszívózz fel utána, hogy ne maradjanak veszélyes tűlevelek a lakásban.

(Képek: Getty Images Hungary)

karácsony mérgezés mérgező ételek mérgező növények téli veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink