hirdetés

Állatvédőket vádolnak erőszakkal: szerinted megérdemelték a pénzbüntetést?

László Enikő, 2021. június 16 - Forrás: MTI

Pénzbüntetéssel sújtott két állatvédőt, tíz további vádlottat pedig próbára bocsátott a Veszprémi Járásbíróság, mert egy akció résztvevőiként egy éjjel rárontottak egy kutyatartóra, mivel úgy vélték, hogy a férfi bántalmazta az állatot – közölte a Veszprém Megyei Főügyészség szerdán az MTI-vel.

hirdetés

Az ügyben csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség az akció résztvevői ellen – írták. A vádirat szerint egy Veszprém melletti faluban élő férfi – videót is mellékelve – „feljelentette” szomszédját az állatvédőknél tavaly augusztus 31-én. Azt állította, hogy az bántalmazza komondor fajtájú kutyáját.

Az állatvédő egyesület képviselője, egy 34 éves nő a videót feltöltötte a közösségi hálóra. Szeptember 3-án rendőri intézkedést kért a helyszínre, és meg is fenyegette a kutya gazdáját. A rendőrök a helyszínen semmiféle intézkedést nem tartottak szükségesnek, mert szerintük a bántalmazás nem volt olyan mértékű, hogy ez indokolt lett volna.

Hozzátették: a videó és az állatvédők képviselőjének bejegyzései alapján azonban akció szerveződött a kutya „megmentésére”. Szeptember 23-án éjjel Budapestről egy tízfős csapat érkezett a településre. A kutya gazdájának a kapuja előtt hangoskodtak, döngették, rugdosták a kaput és szidalmazták a zajra kisiető férfit. A rugdosástól a kapu kinyílt, a komondor pedig kijutott az utcára, ahol a vádlottak befogták, autóba rakták, majd elhajtottak az állattal a helyszínről.

A Veszprémi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben tíz vádlottat próbára bocsátott. Két, korábban már büntetett vádlott esetében pedig 150-150 ezer forint pénzbüntetést szabott ki. A végzés nem jogerős.

Az állat tulajdonosával szemben külön büntetőeljárás indult állatkínzás miatt, ám azt a nyomozó hatóság bűncselekmény hiányában megszüntette – áll a közleményben.

(Képek: Getty Images Hungary)

hirdetés
További cikkeink

Keresés az oldalon