hirdetés

Hovawart fajtaleírás: a magabiztos védelmező, aki családi kedvencnek is ideális

László Enikő

2021. december 27

A hovawart egy erős, bátor védelmező, aki akár saját életét is kockára tenné családjáért. Fontos azonban, hogy megfelelő gazdához kerüljön, ugyanis nem való akárkinek.

hirdetés

Ennek az magabiztos, nagytestű kutyának a vérében van az őrző-védő munka. Nemcsak területét, de családját is mindig szemmel tartja, rendkívül éber, a legapróbb neszre is felfigyel. Ennek ellenére szeretetteljes és szófogadó társ, aki a gyerekeket kifejezetten szereti.

Eredete

A hovawart egy német kutyafajta, akiről úgy tartják, hogy már a 15. században is létezett, erről korabeli dokumentumok is tanúskodnak. Neve sokat elárul személyiségéről, munkájáról. A Hofwart német szóból ered, ami birtokvédőt, udvar-őrzőt jelent. A már középkorban elterjedt kutyákat a rablók üldözésére, felkutatására (nyomkövetés) és területőrzésre is használták. Fontos megemlíteni, hogy akkoriban még minden, hozzá hasonló küllemű és munkát végző ebet hovawartként emlegettek. Úgy tartják, hogy a mai hovawart különböző hegyikutyákból, illetve a kuvaszból, a német juhászkutyából, az újfundlandiból és a leonbergiből alakult ki.

Albrecht Dürer: Lovag, halál és az ördög című képén is valószínűsíthetően hovawart szerepel.

A modern változat 1922-ben szerepelt először kiállításon, ekkor kezdett el Kurt König foglalkozni a célzott tenyésztésükkel. Már ekkor fontosnak tartották, hogy ne idomítással, szidással neveljék a hovawartot, hanem humánus technikákkal. Hivatalosan 1937-ben ismerték el önálló fajtaként. A második világháború után jelentősen megcsappant a fajtaállomány, így akkoriban különböző hovawarttípusok jöttek létre, amelyek régiónként eltértek egymástól. 1948-ban azonban Németországban megalakult a hivatalos fajtaklub, ami egységes szabványt írt elő a hovawartoknak. Hazánkban csak a kilencvenes években vált elterjedtté. Napjainkban mentő-, illetve keresőkutyának is alkalmazzák.

Hovawart egy nyomkövetési világbajnokságon.

Fajtastandard

A hovawart egy nagytestű munkakutya, standardja szerint is példás őrkutya. Közepesen nagy termete ellenére nem nyújt nehézkes látványt, jó futó és ugró is egyben. Az időjárás viszontagságait jól tűri. Feje széles, domborodó homlokkal. Orrháta egyenes, ajkai feszesek, sötétek. Orra erősen pigmentált. Szemei oválisak és kerekek is lehetnek, színük sötétbarna vagy középbarna, illetve ezek árnyalatai. Fülei háromszögletűek, könnyedén lógnak, magasan tűzöttek. Fogazata erős, szabályos. Nyaka szintén erős, középhosszú, sörény nélküli. Végtagjai egyenesek, erősek, a talppárna kemény. A mellkasa széles, mély és erős. Háta feszes, nem túl hosszú, a far felé enyhén lejt. Farka hosszú és dús szőrzettel fedett, a csánk alá ér, de sosem a talajig. Szőrzete hosszú, könnyeden hullámos és sűrű. Színe lehet fekete, szőke, illetve fekete rajzolatú (barna jegyekkel). Marmagassága nemtől függően 55-70 cm, testsúlya 25-40 kg, nagyságával arányos. Várható élettartama 12-14 év.

Jelleme

Bár általában nagyon csendes kutya, hangos, mély ugatása elegendő ahhoz, hogy távol tartson a portától minden fenyegetőnek tűnő idegent. Mivel nem hangoskodik ok nélkül, ha hallani lehet ugatását, akkor valószínűleg jogos oka van erre. Általában meglehetősen távolságtartó és óvatos az idegenekkel szemben, de amint látja, hogy gazdája elfogadja az új személyt, fokozatosan kezd alábbhagyni bizalmatlansága.

Nevelését már korán el kell kezdeni, és csak magabiztos, következetes gazdának ajánlott tartása. Ellenkező esetben megmakacsolhatja magát, önfejűvé válhat és az ember fejére nőhet. Igen fiatalon hozzá kell szoktatni a fajtársaihoz, mivel hajlamos lehet dominanciára, ha nem szokja meg más ebek jelenlétét. Egy megfelelő gazdi mellett azonban a hovawart szófogadó és engedelmes ebbé válik, de mivel erős személyiséggel rendelkezik, nem ajánlják első kutyának.

Agilityző hovawart.

Nem agresszív, kifejezetten stabil idegrendszerű kutya, aki ha kell, tud érzékeny is lenni. Ezt nevelésénél is figyelembe kell venni, hiszen nála semmire sem megy az ember büntetéssel és szidással, dicsérettel és türelemmel viszont annál inkább. Az őrzésre tanítani sem kell, ösztönösen teszi. Aktív, energikus, értelmes fajta, aki élvezi, ha mozoghat, illetve agyát is tornáztathatja. Igényli gazdája közelségét és szeretetét, gyakran követi lépéseit, de nem „csüng” rajta feleslegesen.

Ideális környezet

A hovawart nagyszerű társ az aktív egyedülállók és a családok számára egyaránt. Szereti a gyerekeket, őket is óvja, védelmezi, valóságos testőrként viselkedik mellettük. A legjobban egy olyan házban érzi jól magát, amelynek nagy, elkerített udvara van. Nem alkalmas a lakásban való életre, és destruktív viselkedés alakulhat ki nála, ha nem jut elegendő testmozgáshoz és mentális stimulációhoz. Mivel eredetileg hovawartok őrizték a gazdaságokat és az állatállományt, vidéki tanyákon is jól érzik magukat.

Ápolás

Átlagos mértékben hullajtja szőrét, ez kifejezetten a szezonális vedléskor figyelhető meg. Bundáját hetente egyszer ki kell fésülni, különben összegubancolódik. Mivel nincs sok aljszőrzete, ezért gondozása nem túl időigényes. Karmai viszonylag gyorsan nőnek, így azokat vágni kell, ha túl hosszúak lennének. Szemeit és füleit is tisztán kell tartani.

Gyakori egészségügyi problémák

A hovawart kifejezetten egészséges kutyafajta, a nagytestű kutyákra jellemző csípőízületi diszplázia is csak ritkán fordul elő esetében (kevesebb, mint 5%-ukat érinti). Egyéb betegségek között a pajzsmirigy alulműködést szokták emlegetni, de ez is viszonylag ritka, mivel nagyon egészséges, így hosszú életű fajta is.

(Felhasznált források: Szinák János – Veress István: A világ kutyái I., David Alderton: Kutyák, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Szinák János – Veress István: Kutyakalauz)

(Képek: Getty Images Hungary)

fajtaleírás hovawart nagytestű kutya őrző-védő kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink