hirdetés

Hogyan birkózz meg kölyökkutyáddal, ha az őrületbe kerget? 6 bevált módszert mutatunk

Jóvári Krisztina, 2021. október 24

Bár kétségkívül nagyon aranyosak, olykor a kölyökkutyákkal felmerülő nehézségek kimerítőek lehetnek. Szerencsére van megoldás, hogyan lehet könnyebbé tenni mindkettőtök számára ezeket a helyzeteket. Egyszerű praktika: rutin és megfelelő játék kiválasztása.

hirdetés

Egy új kölyök a háznál számos örömet és boldogságot jelent, azonban bizonyos esetekben aggodalmat, kimerülést és frusztrációt is okozhat. Az állandó takarítás és a folyamatosan megrágott, elásott, tönkretett eszközök a határokat is feszegethetik, holott imádod a kiskutyát. Teljesen normális jelenség ilyenkor, ha túlterheltnek érzed magad. Éppen emiatt összegyűjtöttünk 6 módszert, amivel megbirkózhatsz egy energiával telt kiskutyával.

1. Rendszeresség a feladatokban

A kiskutyák tele vannak kirobbanó energiával, azonban megfelelő lefárasztás és feladatok mellett ez gyorsan „lemerül” bennük. Ha ebben a magas fordulatszámmal pörgő időben lefoglalod, hamar kitombolja magát, majd pihenni fog. Természetesen ilyenkor újratöltődik, emiatt lényeges a rutin kialakítása a túlbuzgó és a töltődő periódusok között.

A séta kellően lefárasztja kedvencedet a sok új inger miatt, ebből érdemes kölyökkorban több, rövidebb időtartamút beiktatni a napirendbe. Egy jó játék, például labdázás vagy rágóka szintén csökkenti egy időre a kiskuty energiaszintjét. Elrejthetsz jutalomfalatokat is, amit meg kell keresnie, esetleg egy sípolós játékot.

2. Pihenőidő beiktatása

A kiskutyának sok pihenésre, akár 17 órára is szüksége van a nap során, amikor újra feltöltődik energiával. Szoktasd hozzá kedvenced, hogy a foglalkozások, séták után pihenés következik. Ilyenkor egy játékkal vagy egyéb rágnivalóval hagyd magára a kosarában vagy boxában, ahol pihenni szokott. Az első pár alkalommal elképzelhető, hogy nem tűnik majd fáradtnak vagy mással szeretne foglalkozni, azonban ha kellően következetes vagy vele (és jól lefárasztottad előtte), megszokja az új rutint.

Mi kéne?

3. Mentális lefárasztásra alkalmas játékok beszerzése

A fizikai tevékenységek mellett nagyon fontos a kiskutya mentális lefárasztása is. Egy unatkozó kölyök elfoglalja magát, többek között a bútorok rágcsálásával, a szennyeskosár kipakolásával vagy a ruhák szétszaggatásával és még sorolhatnánk… Ahhoz, hogy ezt elkerüld, tereld el a figyelmét egy érdekes játékkal. Erre a célra kiválóak a rágható játékok, hiszen a kiskutyák imádnak rágcsálni, főleg fogváltás idején. Egy jó rágókával leköti magát és elfárad a tevékenységben.

Másik lehetőség az interaktív játék, amely fejleszti a kutya gondolkodását és problémamegoldó képességét. Ehhez többnyire a gazda felügyelete szükséges, hiszen biztatni és dicsérni kell közben a kölyköt, ha megoldotta a feladatot. Használhatunk például jutalomfalattal megtölthető játékot is lefárasztásra, ahol addig kell mozgatni, görgetni a játékot az ebnek, míg ki nem esik belőle a finomság.

4. A barátok és a család szerepe

Ha feltétlenül szükséged van pár óra nyugalomra, kérd meg egy családtagodat vagy barátodat, hogy látogasson el hozzád és vigyázzon a kiskutyádra. Ezt bizonyára örömmel fogja venni, hiszen egy kölyök azonnal belopja magát az ember szívébe. Kutyád számára is kiváló szocializációs lehetőség új emberekkel ismerkedni. Egy közös játék örömet fog szerezni mindkét félnek és az új ingerektől a kiskutya hamarabb lefárad.

5. Nyugodt viselkedés jutalmazása

Ha nyugodtan viselkedik a kölyökkutyád, jutalmazd meg érte. Ez lehet dicséret, simogatás vagy egy jutalomfalat is akár. Amikor azt látod, hogy nyugodtan fekszik vagy békésen rágcsálja valamelyik játékát, egyszerűen csak menj oda és tegyél elé egy jutalomfalatot, majd szó nélkül menj vissza a helyedre. Az első pár alkalommal izgatott lesz a kölyökkutya és várni fogja a többi jutalmat, de több ilyen szituáció után megérti, a nyugodt viselkedését jutalmazod.

6. Pozitív hozzáállás

A pozitív hozzáállás a kölyöknevelés elengedhetetlen eszköze. Igen, olykor nagyon kimerítő és stresszes is tud lenni, de fontos, hogy ezekben a szituációkban is helyesen cselekedj. A romboló, pusztító tevékenységekkel teli kölyökkor elmúlik, ám a megfelelő reakciók segítenek végeredményként egy kiegyensúlyozott felnőtt kutyát „varázsolni” a kis rosszcsontból.

(Képek: Getty Images Hungary)

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon