hirdetés

Valóban megmutatják kutyád jellemét a népszerű kölyöktesztek? A tudomány véleménye

László Enikő

2021. június 18

Napjainkban egyre népszerűbbek az úgynevezett kölyöktesztek, melyek során egy fiatal kutyáról meg lehet állapítani, milyen személyisége lesz felnőtt korában. Valóban működnének ezek?

hirdetés

A kölyöktesztek segítségedre lehetnek abban, hogy képet kapj az általad megismert kutya intelligenciájáról, személyiségéről, temperamentumáról. Ezeket a teszteket munkakutyákon is alkalmazzák, ezért sokan igen megbízhatónak vélik az ezáltal kapott eredmény. Valójában mennyire hatékonyak?

Mi az a kölyökteszt?

A kölyökteszt egy nevéből adódóan fiatal ebeken elvégzett felmérés, ami segít az embereknek képet kapni arról, hogy: a kiskutya milyen család számára megfelelő választás személyisége alapján; a rendőr-, segítő-, katonai munkakutyák alkalmasak lesznek-e feladataik elvégzésére, illetve eme teszt alapján igyekeznek korán kiszűrni az állat korai stádiumban lévő magatartási problémáit.

A legismertebb kölyökteszt a Volhard teszt, melynek során az ebeket számos szituációban megfigyelik és pontozzák. Ebben többek között az apportkészséget, dominanciát, társasági igényt, tárgyak iránti, illetve látás és hallás érzékenységét is tesztelik. A különböző szituációkban az ebeket pontozzák, majd az eredményeket kiértékelik.

Kölyöktesztek a vakvezető kutyáknál

A vakvezető kutya tanoncok először három naposan esnek át első kölyöktesztjükön. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolában a négy percig tartó felmérés során felmérik a kicsik mozgásigényét, önállóságát, zsákmányszerző ösztönét. A hat hetes teszt segítségével derítik ki, melyik kiskutyát milyen nevelőcsaládhoz küldjék. Az ebeket ugyanis igyekeznek a személyiségtípusukhoz legjobban illeszkedő önkéntesekhez juttatni. Egyesek szinte azonnal, mások lassabban oldódnak. Minden alomban vannak bátor felfedezők és kissé félősebb négylábúak. A vakvezető kutyákat több alkalommal is tesztelik, hiszen célszerű minél korábban kideríteni, hogy az adott négylábú alkalmas-e a rá váró feladat elvégzésére. Képzésük több hónapig tart, ezt pedig a nagy tét miatt célirányosan kell megtervezni.

Kölyökteszt /Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Nem mindig adnak pontos képet

Miklósi Ádám etológus szerint jelenleg nincsen tudományos bizonyíték arra, hogy bármilyen teszt alapján meg lehet jósolni egy kölyökkutya felnőttkori tulajdonságait. A biológus azonban nem állítja, hogy teljesen haszontalanok lennének az efféle felmérések. Azonban nem szabad teljes mértékben az eredményekre hagyatkozni, hiszen ezek függhetnek a kutyák aktuális hangulatától is. Lehet, hogy az eb éppen elrontotta a gyomrát, fáradt vagy egyszerűen nincs jó kedve, pedig valójában egy izgága, félelmet nem ismerő kiskutya.

Miklósi Ádám: A kutya című könyvében említi, hogy egy kísérlet során 99 border collie kölyköt teszteltek. A kutatók figyelték a kutyákat, illetve azt, hogy valóban megjósolható-e felnőttkori viselkedésük. Az etológus szerint a tapasztalatok egyáltalán nem voltak meggyőzők. A tanulmány alapján egyedül a kutyák felfedezési vágya volt az egyetlen tényező, ami korrelált a kölyökkori és felnőttkori teszt között. Azt is érdemes számításba venni, hogy kutatások szerint az ebek személyisége is változik az öregedéssel, ahogyan az embereké is.

A kölykök személyiségét természetesen fajtájuk is befolyásolja.

A kiskutya kiválasztása

A család leendő kutyájának kiválasztása rendkívül fontos, így érthető, hogy a gazdák támpontot, segítséget keresnek hozzá. Egy újdonsült gazdijelölt általában többször meglátogatja leendő kiskutyáját, így pontosabb képet kaphat annak személyiségéről. Ezzel elkerülhető, hogy csupán pillanatnyi benyomás alapján határozzuk meg az eb temperamentumát. Érdemes kérdezgetni a tenyésztőt, hiszen ő tölt együtt sok időt a kicsikkel, biztosan meg tudja mondani, melyik kutyának milyen a természete. A menhelyről örökbefogadott kedvenceket is többször meg szokták látogatni a gazdik. Ebben az esetben is kérjük ki annak a véleményét, aki sok időt tölt velük. Egy állatotthon esetében az ott dolgozókat. De fontos azt is figyelembe venni, hogy a menhelyi kutyák (a környezetből adódóan) általában stresszesebbek gazdás fajtársaiknál, így kissé máshogyan is viselkedhetnek a kennelekben.

(Képek: Getty Images Hungary, Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola)

kölyökkutya kölyökteszt kutatás kutya kiválasztása kutya személyiség teszt kutya személyisége kutya viselkedése tudomány vakvezető kutya kiképzés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink