hirdetés

Vajon zavarja kutyádat, ha maszk van rajtad? Nem annyira, mint hinnéd

László Enikő

2021. május 20

Bár a korlátozásokat fokozatosan feloldják, egyvalami változatlan: a kötelező maszkviselés. Hogyan hat ez kutyádra?

hirdetés

Az utóbbi időben egyre több korlátozást oldottak fel az országban, a maszkot azonban vélhetőleg még sokáig hordanunk kell. Bár a kutyák többsége hozzászokott ahhoz, hogy a séták során arcukat eltakaró embereket lát, néhányan tartanak tőle. Mitől lehet ez?

A kutyáknak számtalan élethelyzetben kell megszoknia a maszkot viselő embereket.

Miért zavaró számukra?

A kutyák nagyon jól tudják értelmezni, leolvasni az emberek testbeszédét, arcunk minden rezdülését. Azonban, ha maszkot viselünk, kevésbé képesek erre, és ez zavaró lehet számukra. Általában nem a tárgy maga, hanem mimikánk „hiánya” hathat rájuk frusztrálóan. Emellett egyes maszkok elnyomják hangukat, mélyebbé teszik azt és kevésbé érthetővé. Ezzel pedig csak még jobban összezavarjuk kedvenceinket.

Az újonnan örökbefogadott kölykök számára viszont furcsa lehet, ha gazdájuk maszkban van. Ebben az esetben próbálj minél többet gyakorolni vele házon belül, hogy megszokhassa a sok újdonság között. Ismertesd meg vele hanglejtésedet, arckifejezéseidet, hogy amikor már maszkban vagy, magabiztosabb legyen. Persze illatodról könnyen felismer, de fontos minden ingerhez hozzászoktatni, mielőtt eltakarnád magad. Ezáltal magabiztosabbá válik kedvenced.

Találnak más megoldást

Négylábú társaink nagymértékben támaszkodnak kitűnő szaglásukra. Orruk által rengeteg információhoz jutnak velünk kapcsolatban. Ők nem hagyatkoznak olyan módon a vizuális ingerekre, mint mi. Sokkal inkább a szagokra, hangokra érzékenyek. Mivel hallásuk is sokkal jobb a miénknél, ezért valószínűleg a maszk sem zavarja túlzottan őket mondandónk megértésében. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy jobban artikulálj a vezényszavak kiadásánál, ha maszk van rajtad. Bár kedvenced figyeli az arcodat is, a legfontosabb számára a szemed, pontosabban a szemkontaktus. Így tudatjátok a másikkal, hogy figyeltek rá, ehhez pedig az orr és a száj nem feltétlen szükséges.

A szemkontaktus kulcsfontosságú.

A kutyák hamar hozzászoknak az emberek furcsaságaihoz. Rendkívül egyedülálló módon idomulnak életvitelünkhöz, még akkor is, ha számukra semmi értelme annak, amit csinálunk. Legyen ez például órákon át számítógép előtt ülés, a mobil nyomkodása, kinézetünk vagy illatunk megváltoztatása. Éppen ezért a legtöbb kutya hamar hozzászokott a maszkviseléshez is. Azonban, ha mégsem, mutatjuk, hogyan barátkoztathatod meg vele.

Hogyan szoktasd hozzá kedvencedet?

A kölyökkutyák szocializációja során olyan hétköznapi tárgyakkal, jelenségekkel kell megismertetni az ebet, amivel valószínűleg találkozni fog, de nem minden nap. Ilyen tárgy például az esernyő vagy a kalapot viselő emberek. Most már pedig a maszk is.

Először is fogd a kezedben a szájmaszkodat, és adj ki egy kutyád által jól ismert, egyszerű vezényszót. Ezt addig gyakorold, amíg kedvenced nem teljesíti a parancsot, és látszólag nem viszolyog a furcsa dologtól, ami a kezedben van. Ha látod, hogy fél tőle, tedd le a maszkot a földre, tőled távolabb, és játssz egy kicsit kedvenceddel. A rövid játék után kezdjétek újra a gyakorlást.

Következő lépésként tedd a maszkot az arcod elé, és rögtön jutalmazd meg kutyádat. Ha úgy tűnik, nincs vele gondja, add ki az általa ismert vezényszót. Ha teljesíti, illetve a maszk nem vonja el a figyelmét, akkor már fel is teheted. Amennyiben kedvenced fél tőle, fokozatosan szoktasd hozzá a furcsa viselethez, egyszerre csak néhány másodpercig legyen fent a maszkod, majd vedd le.

Ezután érdemes a fenti lépéseket egy másik emberrel is kipróbálni. Amennyiben kutyád fél, mindig térjetek vissza az azt megelőző lépéshez. A lényeg a fokozatosság és a megszokás. Ha ezt a próbát is sikerrel teljesítette, ki lehet próbálni a szabadban, több ember között is, hogy hogyan reagál. A távolságtartás ebből a szempontból jól jöhet számára, hiszen távolról könnyebb hozzászoknia az emberek egyik újabb furcsa szokásához.

(Képek: Getty Images Hungary)

érzékelés félelem hozzászoktatás kölyökkutya kondicionálás kutya maszk maszk szájmaszk

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink