hirdetés

Miért szabj korlátokat a kutyád számára? 6 ok, amit érdemes megfontolni

Jóvári Krisztina

2021. május 15

A neveletlen kutyákról szóló történetek azt sugallják, hogy a négylábúak nem képesek semmilyen struktúrált és kontrollált viselkedés elsajátítására. Sokszor ezek a sztorik úgy tüntetik fel a kutyatartást, mintha az ebek akkor lennének a legboldogabbak, ha nem szabunk nekik semmilyen határt.

hirdetés

A gazdik sokszor kedvesen nyilatkoznak kis kedvencükről, amikor rosszat csinál. Nevetnek rajta, hiszen milyen mókás és “cuki” tud lenni, sőt még fotót is készítenek. Igen ám, egy kölyökkutyánál még valóban vicces lehet, amikor morog vagy védi a játékát, de ugyanez a viselkedés egy felnőtt 50-60 kilogrammos kutyánál már korántsem fog mosolyt csalni a gazda arcára.

Külső szemlélő számára néha szórakoztató lehet, amikor a gazda elveszti a kontrollt a kedvence felett és az valamilyen csínytevést hajt végre. Jó példa erre a Marley meg én című film sikertörténete. Azonban a kötöttségek nélküli „szabadszellemű” életmód nem feltétlenül tesz jót a kutyáknak. Egy jólnevelt eb nagyobb szabadságot kaphat és több lehetősége nyílik a gazdával való közös programokra. Mi is az a 6 ok, amiért célszerűek a korlátok a kutyák számára? Lássuk!

1. Több póráz nélküli lehetőség

Amelyik kutya vezényszóra behívható, sokkal több póráz nélküli lehetőséggel szembesül. Ilyenkor teljes erőből rohanhat, szaglászhat, játszhat a többi ebbel és felfedezheti a világot. Kevés közös program nyújt ekkora pozitív élményt a kutyának. A stabil behívással elkerülhetőek a balesetek és a konfliktusok, az ilyen kutyák ismerik a határokat. Azonban a póráz nélküli lehetőségek csak a behívható, problémamentes viselkedésű ebek számára állnak fenn, akiket a gazdáik kontrollálni tudnak.

2. Szívesebben látják őket nyilvános helyeken

A pórázon szépen közlekedő és az emberekkel szociálisan viselkedő ebet szívesebben látják a kutyabarát helyeken: kávézókban, éttermekben, üzletekben. Ezáltal – ahelyett, hogy otthon hagynád – nyugodt szívvel viheted magaddal kedvencedet. A jól nevelt kutyáknak így több lehetőségük van a közös programra a gazdával.

3. Részt vehetnek szociális eseményeken, kirándulásokon

Azokat a kutyákat, akik az alapvető tudnivalókat – alapképzést – sikeresen elsajátították, családi rendezvényeken vagy szervezett kirándulásokon is részt vehetnek. Az alapvető tudnivalók közé tartozik az ül és fekszik vezényszavak ismerete, helyben maradás, ajtónál várakozás, behívás, kulturált pórázon sétálás, tárgy elengedése, emberekkel való szociális viselkedés (diszkrét üdvözlés) és az ugatás abbahagyása vezényszóra. Lehetne még folytatni a listát, de ez a néhány tudnivaló megkönnyíti a kutyával közös részvételt a különböző eseményeken.

4. Több alkalom játékra más kutyákkal

A jól szocializált kutyákat örömmel lehet kutyás közösségekbe, futtatóba, parkba magunkkal vinni, ahol játszhat fajtársaival. A szocializáció hiányában azonban ezek a programok kimaradnak, mert egy agresszív vagy félénk kutya több problémát okozhat, így nem szívesen látnak minket a közösségben.

5. Jobb kapcsolat a gazdával

A kutyával történő rendszeres foglalkozás, tanítás növeli a kutya-gazda kapcsolat erősségét. Továbbá elkerülhetőek vele az olyan viselkedésformák, amik az engedetlenségből adódnak és konfliktust eredményeznek a kutya és a gazda között (például rombolás, ásás, szüntelen ugatás). Ha a kutya könnyen kezelhető, jobb társaságot tud nyújtani, ráadásul elkerülhetőek a kellemetlenségek a látogatókkal vagy a szomszédokkal.

6. Több séta

Sok kutyát problémás sétáltatni, mert húzza a pórázt, nem akar jönni, össze-vissza rohangál, esetleg tiltakozik a nyakörv viselése miatt. Többszöri ilyen akció azt eredményezheti, hogy a gazda kedve elmegy teljesen az eb sétáltatásától, csak szükséges esetekben viszi ki és akkor is rövid időtartamra. Egy jól szocializált, problémamentes kutyával viszont kikapcsolódást jelent a séta, hiszen kapcsolatépítő tevékenység az eb és gazdája között.

(Képek: Getty Images Hungary)

behívás korlátok kutya fekszik kutya sétáltatása pórázon kutyakiképzés kutyanevelés séta szabályok szocializáció tanítás ül parancs

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink