hirdetés

Valóban kilőtték a svájci farkast: büntetőeljárás indult az ügyben

Szénási Szimonetta

2023. április 13 - Képek: Getty Images Hungary

Természetkárosítás miatt indult büntetőeljárás a Borsodban kilőtt farkas miatt. Az állat Svájcból érkezett hazánkba, nyomkövetővel figyelték az útját.

hirdetés

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata az MTI-nek megerősítette, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében valóban kilőtték azt a jeladóval ellátott farkast, amely több hónapja vándorol, egészen Svájctól. Az elkövetőnek természetkárosítás miatt kell felelnie, a Hatóság a büntetőeljárást elindította az ügyben.

Több mint egy éve úton volt

A Svájcban befogott, majd ott jeladóval ellátott M237 jelzésű hím farkas hazánkban ez év februárjában bukkant fel először. A svájci Graubünden kantonban található Surselva régióból egészen Budapestig vándorolt. Az állat akkor légvonalban több mint 700 kilométert tett meg egy év leforgása alatt.

A farkas március közepén a dél-budai agglomerációban tartózkodott, majd két szakaszban, Vác környékén kelt át a Dunán, miközben egy kis ideig a Szentendrei-szigettel ismerkedett. A Naszály túloldalán, a Lósi-patak völgyében lévő Farkas-bérci-forrás környékén megpihent, majd ezt követően elérte Nógrádot.

Figyelmeztették a vadászokat

Április elején, mielőtt elhagyta volna Nógrádot, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának (BNPI) farkasok megfigyelésére telepített kamerái előtt is elhaladt. Az egyik vadkamerás felvételen az állatra helyezett nyakörves jeladó is egyértelműen azonosítható. Az Igazgatóság tájékoztatása alapján a nemzeti park területén évtizedek óta élnek farkasok, így a kóborló egyed aktivitása révén érdekes megfigyeléseket tehetnek. Az állat biztonságának növelése érdekében felvették a kapcsolatot az illetékes vadászati hatósággal és a tájegységi fővadásszal is.

A ragadozó három éjszaka alatt kelt át Nógrádon, és a terepen észlelt nyomok alapján a helyi farkasok által hagyott szagjelzéseket követte. A BNPI szakemberei szerint a hím párt vagy az őt befogadó falkát kereshette.

A hírek szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Hidasnémeti környékén lőtték ki az állatot. A szürke farkas hazánkban fokozottan védett és kiemelt közösségi jelentőségű faj. Engedély nélküli elejtése, így a lelövés vagy bármilyen más módon való elpusztítása bűncselekmény, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

állatkínzás farkas illegális vadászat rendőrség természet vadász vadászat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink