hirdetés

9 éves gyerek lőhette ki a jeladós svájci farkast: a bíróság lépett az ügyben

Szénási Szimonetta

2023. augusztus 4 - Képek: police.hu

Újabb fejlemények az áprilisban kilőtt farkas ügyében.

hirdetés

A Miskolci Törvényszék pénteken közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyből újabb fejlemények derülnek ki az április 1-jén Hidasnémetiben kilőtt, M237-es jeladóval megjelölt farkas ügyében.

Mint beszámoltunk róla, hosszas nyomozást és adatgyűjtést követően a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a Terrorelhárítási Központ (TEK) közreműködésével augusztus 2-án hajnalban elfogott két szabolcsi férfit a kilőtt farkas ügyében.

A 9 éves gyerek lőhetett

Mint a Törvényszék írja, az egyik gyanúsított április 1-jén délután a másik gyanúsított felügyeletére bízta 9 éves gyermekét, hogy Hidasnémeti külterületén vadásszanak. Ehhez az általa engedéllyel tartott, működőképes vadászlőfegyverét az – engedéllyel természetesen nem rendelkező – kiskorú kezébe adta. Kis idő múlva a gyermek lelőtte a fokozottan védett, 250 ezer forint természetvédelmi értékű farkast, majd a terheltek a tetemet az apa gépjárművébe helyezték, miközben az állat nyakörvét, amelyben a jeladó is volt, levágták és a Hernád folyóba dobták. A 4000 euró (több mint 1,5 millió forint) értékű jeladó használhatatlanná vált.

A TEK felvétele a két férfi elfogásáról:

Fennáll a szökés veszélye

A bíróság szerint a két felnőtt férfi cselekménye – bizonyítottság esetén – alkalmas lehet természetkárosítás és kiskorú veszélyeztetésének megállapítására. Emellett az egyikük esetében lőfegyverrel visszaélés és nagyobb kárt okozó rongálás is megállapítható lehet.  Jelezték, hogy a nyomozás jelenleg is folyamatban van, az eljárás során további adatgyűjtés szükséges.

A bíróság álláspontja szerint a kiszabható büntetés mértéke miatt a férfiak esetében fennáll a szökés, illetve elrejtőzés veszélye. Továbbá tartani kell attól is, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a bizonyítást veszélyeztetnék.

A Miskolci Járásbíróság enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására nem látott lehetőséget. Ezért – nem végleges végzésében – szeptember 4-ig elrendelte a két férfi letartóztatását – áll a közleményben.

bíróság bűntény farkas vadász vadászat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!