hirdetés

6 tipikus alvási póz kutyáknál: sokat elárul a kapcsolatotokról

Szénási Szimonetta

2023. október 15 - Képek: Getty Images Hungary

Az, hogy milyen testhelyzetben alszik kedvenced, nem csak a pihenés szempontjából fontos. Az aktuális hangulatáról, fizikai állapotáról, sőt a gazdájával való viszonyáról is következtethetünk belőle.

hirdetés

A kutya aktuális alvási pózából a gazda sok fontos információt leolvashat. Vegyük sorra a hat legtipikusabbat, és azt, mit jelenthetnek!

1.) Ha az oldalára dől

Ahogy az emberek, úgy a kutyák többsége is szívesen alszik az oldalán. Ilyenkor a lábak nyújtva vannak, míg a has szabadon marad. Ez igen nagy bizalomról árulkodik, tekintve, hogy kedvenced hasa testének legsebezhetőbb része: a létfontosságú szerveket így nem védi semmi. Ha kutyád gyakran alszik így, azt jelenti, nyugodt és megbízik benned. Ebben a helyzetben általában mélyen alszanak, s az sem ritka, hogy álmukban jár a mancsuk.

Emellett az időjárási körülmények is indokolhatják, hogy így szunyókáljon. A nagy melegben ugyanis így jobban tudja hűteni magát az eb. Pláne, ha a hűvös járólapon heveredik el.

2.) Mint egy oroszlán

Az oroszlán vagy szfinx póz, amikor a kutya mellső lábait maga elé nyújtja, fejét pedig kiemelve vagy mancsait pihentetve alszik, felületesebb alvást sejtet. Ebből a testhelyzetből ugyanis a kutya bármikor könnyedén talpra szökkenhet. Gyakran akkor alszanak így, ha van a közelükben olyan személy, akit védelmezniük kell. Például egy csecsemő vagy kisebb gyerek. Ugyanakkor a nyugtalanság is indokolhatja, hogy ne merüljön igazán mély álomba. Lehet, hogy fenyegetve érzi magát, vagy szorong valami miatt.

3.) Szuperhős

Ha kedvenced mellső és hátsó lábait is hosszan kinyújtva szundít el, akkor valószínűleg tele van energiával. A szeleburdi kölykök tipikus alvópóza. Ebből a helyzetből ugyanis szinte egy pillanat alatt képesek talpra szökkenni, folytatva a szaladgálást vagy az önfeledt játékot. Leginkább a rövid, felületes alvásokra jellemző ez a helyzet.

4.) Szabadon hagyott pocak

Amikor kutyád a hátán alszik, az teljes bizalmat árul el. A szabadon maradó hasa miatt jó célpont lenne egy támadás esetén, ám ő biztonságban érzi magát otthon, melletted. A kiskutyáknál gyakran megfigyelhető ez a testhelyzet.

5.) Gombóc

Ha kedvenced teljesen összegömbölyödve alszik – a hát begörbítve, lábak a testhez közel húzva, a farok is odasimul a végtagokhoz, és csaknem összeér az orr hegyével –, annak több oka lehet. Előfordul, hogy a kutya fázik, vagy bizalmatlan a környezetével szemben, illetve az is, hogy fáj valamije. Ha nyöszörög álmában, vagy más tüneteket észlelsz, akkor gyanakodhatsz az utóbbira. Új kedvenceknél, a beszoktatás elején, vagy szokatlan környezetben is jellemző lehet ez a pozitúra.

6.) Összebújva

Ha négylábúd imád szorosan melletted, fejét az öledbe hajtva aludni, az egyértelműen a szeretet és a ragaszkodás jele. Az sem feltétlenül gond, ha beengeded az ágyadba, csak tartsd be a szükséges higiéniai és egészségügyi szabályokat!

Sőt, ha együtt alszotok, az tovább erősítheti a köztetek levő köteléket, ráadásul a te alvásminőségedet is javíthatja. Mindezekről EBBEN a cikkben írtunk, dr. Balatonyi Lilla állatorvost kérdezve.

álmodik a kutya alszik alvás alvási szokások kutya ember kapcsolat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink