hirdetés

Miért vannak a kutyáknak rémálmaik? Múltbeli trauma is állhat a háttérben

Ferenczi Deborah

2022. március 4 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkoztál már azon, hogy vajon a kutyusod szokott-e álmodni, és ha igen, akkor álmában vajon milyen képek jelennek meg? Vajon érezhet-e közben félelmet vagy bármiféle hasonló érzelmet? Utánajártunk annak, hogy miként is képes álmodni a kutya.

hirdetés

Annak ellenére, hogy nem végeztek sok kutatást arról, hogy az ebek miként álmodnak, mégis meglehetősen gyakori náluk ez a jelenség. Ami még ennél is érdekesebb, hogy bizony rémálmok is gyötörhetik kedvencedet.

Hogyan álmodnak az állatok?

Elsősorban érdemes pszichológiai szempontból vizsgálni a viselkedésformákat. Ennek tanulmányozására a lehető legjobban a patkányok vizsgálata vezetett rá. Ugyanis, amikor egy patkány álmodik, az emlékeket pontosan úgy alakítja, ahogyan azt a való életben is érzékelte. Ez azt jelzi, hogy nem egy olyan álomvilágban mozognak, mint az emberek, hanem a minden esetben a már egyszer megélt pillanatokat élik újra az elméjükben. Ugyan az még nem teljesen világos, hogy milyen gyakran álmodnak az ebek, de az egyértelmű, hogy náluk is előfordulnak ezek a jelenségek. Az álomra utaló jelek lehetnek az enyhe rándulások, morgások esetleg mormolások. Ezeket általában az alvás első 10-20 percében lehet megfigyelni.

Rémálmai is lehetnek egy kutyának?

Az emberekhez hasonlóan az ebek álmai is olyan tevékenységek felé irányulnak, amelyeket már megtapasztaltak, és nyomot hagytak bennük. A rémálmok sokkal gyakoribbak azoknál a kutyáknál, akik korábban traumát vagy bántalmazást éltek át. Amennyiben az ebek agresszívebb jeleket mutatnak, mint például a hangos ugatás vagy az esetleges remegés, az arra utal, hogy kutyádnak rémálma van. Ilyen esetekben a szakértők nem ajánlják azt, hogy felébreszd az ebet, ugyanis elképzelhető, hogy csak jobban megijedne. Sőt, a hirtelen sokk miatt akár meg is haraphat.

Betegségekből adódó alvás zavarok

Ha az eb láthatóan nem alszik jól, merev, feszült, alvás közben nyitva van a szeme, és még vizelet- vagy székletürítési problémái is jelentkeznek, akkor valószínűleg komoly egészségügyi problémák állnak a háttérben. Ilyen esetekben az állat nehezen ébreszthető fel, sőt görcsrohamok is jelentkezhetnek. Ezeket a tüneteket kutyád egészsége érdekében komolyan kell venni, és konzultálnod kell állatorvosoddal. Fontos tudni, hogy az alvás közben jelentkező rohamok és rémálmok könnyen összekeverhetőek, azonban ezek a tünetek egyértelműen az előbbire utalnak.

Mit lehet tenni ennek megelőzése érdekében?

A legfontosabb lépés a csendes és kényelmes környezet megteremtése az eb számára. A rémálmokat sok esetben zavaró hangok vagy krónikus fájdalom válthatja ki, így a kényelmes ágy és a nyugodt, lehetőleg zajmentes környezet nagy változást okozhat. Amennyiben egészségügyi problémák okozzák az ilyesfajta történéseket, akkor az elsődleges probléma kezelése a jó megoldás. Továbbá, ha a kutyád takaróba pólyálod, biztonságérzetet adhat számára, és enyhítheti a szorongást. Ugyanis a rémálmok gyakran mögöttes szorongásos problémák, ízületi fájdalom vagy múltbeli trauma jelei. Az ilyen esetekben, bár a megelőző intézkedések némi enyhülést jelenthetnek, minden bizonnyal az állatorvossal való konzultáció a legjobb megoldás.

álmodik a kutya kutya rémálmai miről álmodik a kutya rémálom szeparációs szorongás trauma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!