hirdetés

Miért fekszik a kutya a lábad közé? A szereteten túl mást is jelezhet a viselkedés

László Enikő

2022. július 19 - Képek: Getty Images Hungary

Kíváncsi vagy, miért fekszik a kutyád a lábad közé? Vajon így akar védelmezni, vagy így érzi biztonságban magát? Bármi legyen is az oka, jellemző, hogy az eb a gazdája lábai között alszik.

hirdetés

Általában ez a bizalom és a szeretet jele, de arra is utalhat, hogy valami nincs rendben. Bár ártatlan viselkedésnek tűnhet, feltétlenül meg kell érteni az okát. A következőkben bemutatjuk, mik állhatnak a viselkedés hátterében.

1. Meleg és kényelmes

Kutyaszemmel nézve a viselkedés teljesen logikus, hiszen a lábad közötti terület meleg és kényelmes. Kedvenced szeret a közeledben lenni, hiszen falkaállat, a farkasok is egymáshoz közel alszanak el, így védelmezik és melegítik is egymást. Éppen ezért télen gyakrabban megfigyelhető ez a viselkedés az ebeknél.

2. Így mutatja ki irántad érzett szeretetét

A kutya az ember legjobb barátja, és a gazdi lábai között alvás, fekvés az egyik legjobb módja annak, hogy megmutassa az eb, mennyire ragaszkodik az illetőhöz. Ez egy egyszerű módja is lehet annak, hogy megköszönje, hogy szeretettel, táplálékkal vagy törődéssel ajándékozták meg. Ha a kutya nem okoz semmilyen problémát vagy kényelmetlenséget, nem árt, ha hagyod, hogy élvezze a lábaid közötti ellazulás kényelmét.

3. Meg akar védeni

Egy kutya azért is feküdhet gazdája lábai közé, hogy megvédje. Közel kell lennie valamelyik családtagjához, hogy gondoskodhasson annak biztonságáról. Ha kedvenced valamilyen oknál fogva túlzottan védelmezőnek tűnik, annak az lehet az oka, hogy más állatok vagy emberek vannak a közelben. Biztosítani akarja, hogy senki sem bántja a szeretett személyt. A túlzott védelmezés azonban problémás viselkedés, és mielőbb szakember felkeresése szükséges ebben az esetben.

4. Fél valamitől

Az ismeretlen környezet, a mennydörgés vagy a hangos és hirtelen zajok megijeszthetik kutyádat. Ilyenkor előfordulhat, hogy kedvenced a lábaid közé fekszik, hiszen bízik abban, hogy te mindentől megvéded.

A félelem egyéb tünete lehet a:

  • Nyüszítés
  • Elbújás
  • Ugatás
  • Lihegés
  • Morgás
  • Remegés
  • Elmenekülés

Emellett testbeszédét is érdemes figyelned, ugyanis a félelemre utaló jel lehet még például hátralapított fül, a lehajtott fej vagy a lábak közé behúzott farok is.

5. Érzelmi támogatást keres

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is szükségük van érzelmi támogatásra, ha bizonytalannak érzik magukat, sérültek, fáradtak, rosszul érzik magukat vagy szoronganak. Inkább a lábad között alszanak érzelmi támogatás céljából. Coren pszichológus professzor szerint, aki a Kutyák intelligenciája című könyvet írta, a kutyák depressziósak vagy szomorúak is lehetnek. Ilyenkor pedig szeretett gazdájuktól várhatnak egy kis lelki támogatást.

6. Szeparációs szorongással küzd

Manapság viszonylag sok kutya küzd szeparációs szorongással. Ezek az ebek egy percre sem szeretnek elszakadni gazdáiktól, és ha ez mégis megtörténik, pánikba esnek. Remegnek, ugatnak, rombolnak, nyüszítenek, a problémának számos tünete létezik. Ezek az ebek szívesen alszanak minél közelebb gazdáikhoz, például a lábuk között, így érzik annak melegségét és a biztonságot. Emellett azonnal érzékelik, ha megmozdul a gazdi, így ők is azonnal követhetik.

7. Bízik benned

Kedvenced azért is feküdhet a lábad között, mert megbízik benned. Az ELTE Etológiai Tanszékének egy tanulmányból kiderül, hogy még a kölykök is úgy bíznak az emberekben, mintha azok az anyjuk lennének.

8. Véletlenül erre tanítottad

Nos, előfordulhat, hogy kedvenced egyszer odafeküdt, te pedig bőséges simogatással és dicsérettel jutalmaztad a viselkedést. Miért is feküdne máshova, ha ilyen jó dolgok járnak érte? És még nem mellesleg kényelmes is a hely!

9. Féltékenység

Néha a kutyák olyanok, mint a szüleik figyelméért versengő gyerekek. Ha kedvenced akkor kezdett el így viselkedni, mikor egy új háziállat vagy esetleg kisbaba érkezett az otthonotokba, akkor valószínűleg így próbál versengeni kegyeidért. De fontos, hogy ügyelj arra, hogy a féltékenykedés ne forduljon agresszióba. Ha két kutyával élsz együtt, és a másiknak láthatóan nem tetszik, hogy fajtársa a lábad között pihen, egyikőjüknek se engedd a viselkedést!

bizalom félelem féltékenység kötődés kutya alszik kutya viselkedése miért miért fekszik a lábad közé szeparációs szorongás szeretet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink