hirdetés

6 ok, amiért érdemes kutyáddal aludnod: a tudósok is alátámasztják ennek előnyeit

László Enikő

2022. április 26 - Képek: Getty Images Hungary

Sok gazdi szívesen osztozik ágyán kedvencével. A kutatások szerint az emberek 56%-a számolt be arról, hogy háziállattal alszik a hálószobájában, és a gyerekek közel 35%-a megosztja az ágyát egy kisállattal éjszaka. Az együtt alvásnak (vagy legalábbis egy szobában alvásnak) pedig számos, tudományosan is bizonyított előnye van. Mutatjuk, melyek ezek!

hirdetés

Kétféle gazdi létezik: aki felengedi kutyáját az ágyba, és az, aki hallani sem akar erről. Persze érthető, ha valaki nem szeretné, hogy kedvence kitúrja az ágyából vagy zavarja alvás közben, azonban a statisztikák szerint egyre többen engedik ezt meg kutyájuknak. De a pozitív hatások eléréséhez sokszor csupán az is elegendő, ha hálószobádban alszik kedvenced, a saját fekhelyén.

A kutatók szerint a gyerekekre is jó hatással van, ha kutyájukkal alszanak.

Javul az alvásminőség

Az alváshatékonyság egy olyan pontszám, amelyet annak meghatározására számítanak ki, hogy ténylegesen mennyi időt töltesz minőségi alvással. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik kutyával aludtak a hálószobájukban, jobb rutint tartottak, és hatékonyabban tudtak aludni. A résztvevők (és kutyáik) hét éjszakán át alvásmonitorozót viseltek. Azt találták, hogy az emberek 81 százalékos, a kutyák pedig 85 százalékos alvási hatékonysággal rendelkeznek.

Erősíti a köteléket

Nincs is ennél intimebb dolog, mint együtt aludni valakivel. Ilyenkor vagyunk a leginkább sebezhetőek, emiatt igen erős bizalom kell ahhoz, hogy ágyunkat megosszuk egy emberrel vagy éppen egy négylábúval. Ennek hatására igazán bensőséges kapcsolat alakul ki kutya és gazda között. Néhány állatorvos úgy gondolja, a szocializációban is segíthet a közös alvás, és ezen ebek könnyebben is képezhetőek, ugyanis szorosabb kapcsolatot ápolnak gazdáikkal.

Az ELTE kutatói nemrégiben családi kutyák alvását és kötődési mintázatát vizsgáltak. Azt találták, hogy a magasabb kötődési pontszámot elért ebek hosszabb időt töltöttek mélyalvással (NREM).

Növeli a biztonságérzetet és megnyugtat

Vannak, akik a biztonság és a védelem érdekében választanak maguknak kutyát házi kedvencként. Ez objektív módon növelheti a biztonságot azáltal, hogy az állat megakadályozza a vagyon elleni bűncselekményeket. De egy eb jelenléte szubjektív biztonságérzetet is nyújthat. Például egy amerikai nőkön végzett tanulmányban azok, akik kutyákkal aludtak, nagyobb biztonságban érezték magukat.

A szolgálati kutyák biztonságérzetet és nyugalmat adhatnak a poszttraumás stressz zavarban (PTSD) szenvedő embereknek, amikor rémálmuk van. A PTSD segítőkutyákat arra képezik ki, hogy felismerjék azokat a fizikai jeleket, amelyek arra utalnak, hogy egy személynek lidércnyomása van. Az ebek ilyenkor felkeltik az embert, hogy kizökkentsék. A PTSD-s szolgálati kutyákkal élő veteránok 57%-a állította, hogy kedvencük segített nekik a jobb éjszakai pihenésben.

Jobb mentális egészség

17 tanulmány metaanalízise arra a következtetésre jutott, hogy a házi kedvencek általában pozitív hatással vannak az emberek mentális egészségére. Sok olyan személy számára, akik hosszú távú mentális problémákkal küzdenek, az ebek a támogató hálózat szerves részét képezik, még akkor is, ha nem hivatásos segítőkutyák.

Egy kisállat tartása csökkentheti az aggódást és a magányt, elvonhatja a figyelmet a mentális betegségek tüneteiről, segíthet az érzelmek szabályozásában, és növelheti az élet céljának és értelmének érzését. A kutyával való pozitív interakció növeli az oxitocinszintet felnőtteknél és csökkenti a kortizol-szintet gyermekeknél. A megnövekedett oxitocin és a csökkent kortizol-szint ellazulással és stresszcsökkentéssel jár.

A kisállat tartásának mentális egészségre gyakorolt ​​jótékony hatásait vizsgáló tanulmányok többsége éber állapotban történt, ezért nem világos, hogy ezek az előnyök érvényesek-e, amikor az emberek a kedvenceikkel alszanak. Úgy tűnik azonban, hogy a háziállattal való érintkezés ellazító hatása legalább részben a fizikai érintésnek köszönhető. Ha a kutyákkal való alvás összebújással és közvetlen fizikai kontaktussal jár, az kevesebb stresszt és fokozott ellazulást eredményezhet.

Sokan azt állítják, hogy a házi kedvencükkel való alvás javítja az alvás minőségét, és egy régebbi tanulmány kimutatta, hogy a háziállattal rendelkező emberek kisebb valószínűséggel szednek altatót, mint azok, akiknek nincs házi kedvencük.

Javított immunitás

A kutyák vagy macskák jelenléte jelentősen befolyásolja az otthonokban előforduló baktériumok felépítését, ami viszont hatással van az ott élő emberek immunitására. A kutatók azt feltételezik, hogy a sokféle mikroorganizmusnak való kitettség jót tesz az emberi egészségnek és az immunitásnak, és a változatos expozíció hiánya lehet a felelős az allergiák és az autoimmun betegségek számának növekedéséért. Korábbi kutatások azt mutatják, hogy a kutya simogatása fokozza az immunválaszt, így az alvóhelyiség megosztásával járó szoros érintkezés többet jelenthet az immunrendszer számára, mint ha egy kutya csak máshol a házban van.

A háziállatok immunrendszerre érvényes előnyei valószínűleg még erősebbek a gyermekek és a csecsemők esetében. A macskával való együttélés egy személy első életévében 18 éves korára felére csökkenti annak kockázatát, hogy allergiás lesz a cicákra. A férfiak esetében az első életévben kutyával való együttélés hasonlóképpen csökkenti annak esélyét, hogy allergiás lesz az ebekre. Ha két vagy több kutyával vagy macskával érintkezik az első életévben, az is csökkentheti annak valószínűségét, hogy egy személyben más allergiák is kialakuljanak, például a poratkára, a kék fűre és a parlagfűre.

Jót tesz az egészségnek

A háziállatokról kimutatták, hogy számos módon javítják az emberi egészséget, például csökkentik a koleszterin- és triglicerid-szintet, valamint csökkentik a vérnyomást. A kutyatartás összefügg a halálozási kockázat csökkenésével, valószínűleg a szív- és érrendszerre gyakorolt ​​pozitív hatások miatt. A témával kapcsolatos korai kutatások kimutatták, hogy különösen a kutyák simogatása csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot. Ha kedvenced megérintése kulcsfontosságú az egészségügyi előnyök megszerzéséhez, az éjszakai összebújás segíthet.

alvás kutya az ágyban kutya hatása az emberre kutya hatása emberre kutya jótékony hatása kutyával alvás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink