hirdetés

Meglepő kutatás: jobban alszanak a nők a kutyájukkal, mint a párjukkal

László Enikő

2021. március 21

A kutyával alvás igen megosztó téma az emberek körében. Egyesek imádják, ha szuszogó kedvencük mellettük tölti az éjszakát, mások ki nem állhatják ennek a gondolatát. Egy kutatás azonban érdekes tényekre világított rá.

hirdetés

Engedd vagy ne engedd? Többször felkelsz miatta vagy éppen mélyebb álomba szenderülsz annak tudatában, hogy négylábú társad melletted alszik? Bacilusokat hord az ágyba vagy ez csak kitaláció? Netán biztonságban érzed magad, ha tudod, kedvenced azonnal riasztana, ha veszélyt érzékelne? Akármi is legyen a véleményed, egy most már biztos: a nők jobban alszanak kutyájukkal, mint egy emberrel.

Jobban alszanak a nők kutyákkal, mint más emberrel

Egy 2018-as kutatás során 962 amerikai nő alvási szokásait mérték fel. 55%-uk legalább egy kutyával, 31%-uk legalább egy macskával osztozott az ágyán. A résztvevők 57%-a pedig felnőtt partnerrel töltötte éjszakáit. A kutatásból kiderült, hogy azok, akik kutyával alszanak, korábban ébrednek és előbb is alszanak el, mint azok, akik macskával. Az eredmények arra is fényt derítettek, hogy a kutyák kevésbé zavarják meg a nőket az alvásban, mint embertársuk vagy a cicák.

A kérdőívben adott válaszok alapján a kitöltők nagyobb biztonságban érezték magukat kedvenc ebük mellett, mint azok, akik egy ember vagy macska mellett töltik rendszeresen az éjszakát. A jobb alvásminőséget pedig ez a komfortérzet is indikálhatja. Emellett szerepet játszhat a kialakult napi rutin is. A kutyatartók alvási ritmusa ugyanis jobb minőségű, mint másoké. Ez annak tudható be, hogy a sétáltatás miatt korábban kelnek és előbb is bújnak ágyba.

Nem csak a nőkre van jó hatással

A fenti kérdőív kifejezetten a nőket vizsgálta, mivel korábban már végeztek általános kutatást, melyből egyértelműen kiderült, hogy egy eb társasága javítja az alvás minőségét. Manapság egyre elterjedtebb, hogy az emberek négylábú társukkal osztják meg ágyukat, legyen az kutya vagy éppen macska. Egy korábbi kutatás szerint a kistestű ebek 62%-a, a közepes méretűek 41%-a, a nagytestű kutyák 32%-a alszik gazdájával. Más vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a kedvencekkel való alvás akár zavaró is lehet, például azért, mert a gazdi nem fél el a házi állattól. Ezért a kutatók szerint a leghatékonyabb módszer az, ha a kutyával egy szobában, de nem egy ágyban töltjük az éjszakát.

Legtöbbször a kutyával alvás melletti érvek között az szerepel, hogy az állat közelsége megnyugtat, biztonságérzetet ad, mint az kiderült az említett felmérésekből. A kedvenc jelenléte csökkenti a feszültséget, vérnyomást és a gazda tudja, ha valami furcsa dolog történne, az eb azonnal jelezne számára. Emellett az alvás rendkívül intim dolog, ezáltal szorosabbra fűzi az ember és kutya kapcsolatát.

Természetesen mindenki saját maga tudja, mi számára a legideálisabb döntés. Ha nem szeretnéd, hogy kedvenced az ágyadban töltse az éjszakát, lehetőleg minél korábbi életszakaszban kezd el következetes nevelését. Ha pedig úgy gondolod, neked is megnyugtató lenne magad mellett tudni négylábú társadat, engedd magad mellé. De vigyázz, ha egyszer megengeded, hamar hozzászokik a jóhoz, és később nehezebb lesz kitessékelni, ha mégis meggondolnád magad!

(Képek: Getty Images Hungary)

alvás kutatás kutyával alvás tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink