hirdetés

Miről álmodnak a kutyák? Ezt láthatják, miközben alszanak

Kövess Péter

2024. március 14 - Képek: Getty Images Hungary

Vajon a kutyák is hasonló dolgokról álmodnak, mint az emberek? Az álomkutatótól megtudhatod a választ.

hirdetés

A kutyák nem tudják elmondani, hogy miről álmodnak, és nem is létezik olyan technika, amellyel beleláthatnánk a fejükbe, ami így kifejezetten megnehezíti a kérdés megválaszolását. Ennek ellenére van néhány támpont, ami közelebb vihet minket annak megértéséhez, hogy álmukban mi játszódhat le bennük.

Nem könnyű megfejteni, hogy a kutyák éppen miről álmodnak

Erről álmodnak a kutyák

„Még senki nem végzett kutatást az állatok álmainak tartalmáról” – mondja Deirdre Barrett, a Harvard Egyetem álomkutatója. Először is fontos tudni, hogy nem is minden állat álmodik. A halak például nem esnek át a gyors szemmozgásos (REM) alvási fázison, amelynek során az embernél az álmok a leggyakrabban jelentkeznek. Az álomkutató ezért úgy véli, nincsenek álmaik az általunk tapasztalt kognitív értelemben.

Az, hogy a madarak is átesnek-e a REM-fázison, már nem teljesen egyértelmű. Egyes tengeri emlősök egyik agyféltekéje pedig alvás közben is aktív marad, ezért ők – köztük a fókák és a delfinek – sem álmodhatnak úgy, mint az emberek. A háziasított emlősök viszont átélik a REM-alvást, ezért valószínűnek tűnik, hogy közben olyan agyi tevékenységet folytatnak, mint ami a mi álmainkhoz hasonlít.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A játék és a gazdi előkelő helyen szerepelhet álmaik között

Ez azonban nem jelenti azt, hogy álmaik egy kaptafára vehetők a mieinkkel. Mivel a kutyáknak az orruk a legfontosabb érzékszervük, elképzelhető, hogy álmukban is szaglásukon keresztül tapasztalják meg a világot. Abban ugyanakkor az álomkutató szerint hasonlíthatunk egymásra, hogy álomképeink mindennapi tapasztalatainkra reflektálhatnak.

A kedvtelésből tartott kutyák esetében ez valószínűleg azt jelenti, hogy az evésről, játékról, és persze a szeretett gazdijukról álmodnak.

Ha mozognak, akkor futhatnak

Amikor a kutya alszik, néha úgy mozgatja a lábát, mintha futna. Ez a kölyökkutyáknál egyszerű izomrángás is lehet, ami gyakran előfordul a fejlődésben lévő állatoknál. De ha egy idősebb kutya produkálja, akkor minden esély megvan rá, hogy egy álomra reagál, amelyben fut. „A kutyák a REM-fázisban lábmozgatással, nyöszörgéssel vagy akár ugatással reagálhatnak álmaikra.”

A macskák álmukban is vadásznak

Az 1970-es évek végén Michel Jouvet idegtudós érdekes kísérleteket folytatott, melyek közben azt tapasztalta, hogy a macskák a REM-fázis során mozogni kezdtek. Ezt nagyjából ugyanúgy tették, mintha éppen kisebb zsákmányokra vadásznának. Az álomkutató ezért azt mondja, hogy:

jogosan feltételezhető, hogy a macskák leginkább arról álmodnak, hogy üldözik a zsákmányt és lecsapnak rá.

A macskák álmai között emellett más, általuk kedvelt tevékenységek is megjelenhetnek, mint a napsütés élvezete, a nyújtózkodás vagy a játékok pofozása. De mi van a gazdival? Bár ők is kötődhetnek az emberhez, az álomkutató szerint a gazdi jelenléte nem annyira domináns álmaikban, mint a kutyáknál, akik sokkal szorosabb kötelékeket alakítanak ki.

A kutyák és a macskák ilyen szempontból is különböznek

És azt tudtad, hogy kedvenced alvási pozíciója is fontos jelentéssel bírhat? A mód, ahogyan pihen, sokat elárulhat viselkedéséről, személyiségéről és gyakran még az egészségi állapotáról is. Arról, hogy az egyes pozíciókból milyen tanulságok szűrhetők le, itt olvashatsz bővebben.

álmok alom alvás alvási fázisok kutatás kutya tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink