hirdetés

A kutyáknak is lehetnek alvászavaraik: ha így és ennyit alszik, minden rendben van vele

Hangai Lilla

2023. július 10 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák teljesen másképp alszanak, mint az emberek, azonban az újabb kutatások szerint lehetnek hasonló alvászavaraink.

hirdetés

A különbséget alapvetően az étkezési szokásaink okozzák. Igen, jól hallottad! A húsevőknek több alvásra van szüksége, mint a mindenevőknek és a növényevőknek. A magyarázat az, hogy a növényevőkre és a mindenevőkre vadásznak a húsevők, így számukra veszélyesebb lenne a több alvás. Látod, minden akkurátusan meg van tervezve! A legtöbb kutatás arra az eredményre jutott, hogy egy felnőtt eb a napi 24 órából 14 órát tölt alvással. Ezt az alváshosszot és az alvás minőségét azonban számos tényező befolyásolhatja. Alvászavar a kutyák esetében is jelentkezet, ami veszélyt jelenthet az egészségükre.

Néhány alvászavar megjelenik a kutyák és az emberek esetében is.

Az életkor és a méret számít, ha az alvásról van szó

A kölykök sokkal többet alszanak, mint a felnőtt ebek. Ennek az az oka, hogy az intenzív növekedéshez több alvással töltött órára van szüksége a testnek. Az sem szokatlan náluk, hogy játék közben egyszerűen kidőlnek. A kezdő gazdilét egyik nagy nehézsége, hogy a kölykök hajlamosak éjszaka kevesebbet, napközben pedig többet aludni.

Az idősebb négylábúakra is jellemző a nagyobb mennyiségű alvás, ők azonban általában már ritkábban ébrednek fel éjszaka és reggel is később kelnek, valamint napközben is többször szunyókálnak. Az Észak-Karolinai Állami Egyetem nemrégiben végzett kutatása szerint a szenior korú, demenciában szenvedő kutyáknál ugyanolyan alvászavarok alakulhatnak ki, mint az idősebb Alzheimer-kóros embereknél. Ez pontosan azt jelenti, hogy az ilyen ebek nem alszanak olyan mélyen és az alvási idő is rövidül.

Túlnyomó többségben a nagytestű blökik többet alszanak, mint kistestű társaik. Az érv egyszerű, minél nagyobb egy kutya, annál több energiát igényel a mozgáshoz, ezáltal pedig több idő kell neki a feltöltődéshez.

Az álmok földjén

Arról írtunk már korábban, hogy legjobb barátaink is álmodnak és az álmaikat ugyanaz a REM (gyors szemmozgás) jellemzi, mint a miénket. A kutyák esetében azonban egy meglepő érdekességre derült fény; a méret számít, ha az álmaikról van szó. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a nagyobb kutyáknál hosszabbak ezek a REM szakaszok, de ritkábbak, míg a kisebbeknek rövidebbek, de sűrűbben jelentkeznek.

Ez a valóságban körülbelül úgy néz ki, hogy míg egy bernáthegyi mondjuk 45 percenként álmodik, ami körülbelül 4 percig tart, addig egy mopsz 10 percenként lép álomföldre és nagyjából 1 percet időzik ott.

Néhány alvászavar, ami megjelenhet a kutyák és az emberek esetében is

Most, hogy már látjuk, hogy mi is a normális alvásminta egy kutya esetében, nézzük meg, hogy milyen alvászavarok lehetnek rájuk is jellemzőek.

A kölykök többet alszanak, mint a felnőttek.

Obstruktív alvási apnoe

Valószínűleg ez a leggyakoribb a kutyák esetében, de az emberek körében is rendkívül elterjedt. Kifejezetten gyakori a lapos arcú (brachycephalic) kutyáknál (mopsz, francia bulldog, angol bulldog, stb.)

Az obstruktív alvási apnoe a légzés átmeneti leállását jelenti. Az epizódok általában akkor jelentkeznek, amikor az alvás hatására ellazul a test, ami magával vonja az orrban és a felső légutakban is a szövetek és az izmok elernyedését. Ez fogja akadályozni a normális légzést. Ha pedig nincs hatékony légzés, a vér oxigénszintje leesik és hamarosan az eb lélegzet után kapkodva ébred fel. Ezt követően természetesen azonnal visszaalszik és nem is emlékszik az esetre. Ez egy este több százszor is megtörténhet, ami lehetetlenné teszi az alvás által biztosított feltöltődést és regenerálódást.

Ha a probléma fennáll, azt általában jelzi a kutya gyakori és hangos horkolása. A kezelés műtéti és gyógyszeres úton is lehetséges, ám mindezek mellett érdemes mérlegelni az életmódbeli változtatások szükségességét is, úgymint a fogyást. (Persze csak akkor, ha túlsúlyos az eb!)

Narkolepszia

A narkolepszia a mélyalvás hirtelen és kontrollálhatatlan rohamként való jelentkezése. Általában akkor fordul elő, ha a kutya izgatott. Gyakran társul kataplexiával, ami az izomtónus hirtelen átmeneti elvesztése; tulajdonképpen a beteg lebénul. Ennek a betegségnek a megjelenése genetikai okokra vezethető vissza. Eredetileg az uszkároknál fedezték fel, bár az újabb tanulmányok alapján szórványosan előfordul a dobermannoknál és a labrador retrievereknél is.

Sajnos egyelőre nincs rá gyógymód, de a jó hír az, hogy az állapot nem életveszélyes, és az életkor előrehaladtával sem romlik. Az újabb teszteknek köszönhetően azonban olyan gyógyszerek már rendelkezésünkre állnak, amelyekkel megelőzhető a kataplexia.

A megfelelő mennyiségű alvás alapvető fontosságú az erős immunrendszerhez.

REM alvási viselkedészavar (RBD)

Ez egy olyan állapot, amikor az alvás során akaratlan mozgások áradata, felkiáltások jelennek meg. A kutyák esetében persze ez a felkiáltás ugatás, vakkantás, nyüszítés, stb. lehet. Tulajdonképpen az álmodó fizikálisan is megvalósítja azokat a mozdulatokat, amelyeket átél az álmaiban.

A betegség embereknél és kutyáknál való megjelenése között egy jelentős különbség van, méghozzá az, hogy az ebeknél először 1 éves koruk előtt jelentkezik az állapot és később enyhülni látszik. Szerencsére mind az emberek, mind a kutyák esetében a gyógyszeres kezelés az esetek 75%-ában hatásosnak tűnik.

Konklúzió

Az utóbbi két betegség viszonylag ritka a kutyák esetében, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell róla beszélnünk. Ha hasonló tüneteket észlelsz kedvenceden, javasoljuk, hogy mindenképpen kérj egy időpontot az állatorvoshoz. Megérdemli, hogy kezeljék a problémáját, ha valóban jelen van egy. Megfelelő mennyiségű alvás nélkül a szervezet nem képes regenerálódni, ami az immunrendszer legyengülését okozza. Ez betegségekhez vagy idő előtt bekövetkező halálhoz vezethet.

álmodik a kutya alvás alvászavar kutya alszik kutya alvás narkolepszia obstruktív alvási apnoe REM alvási viselkedészavar

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink