hirdetés

Miről álmodhat a kutyád? Életkora és fajtája is befolyásolhatja álmait

László Enikő

2021. július 7

Frissen sült, illatozó kolbász, futkározás a réten, a gazdi szeretetteljes simogatása vagy egy viharos éjszaka? Vajon mi szerepel a kutyák álmaiban és rémálmaiban?

hirdetés

Biztosan sok gazdi észrevette már, hogy kutyája kapálózik, nyüszít, amikor alszik. Minden bizonnyal a négylábú kedvenc ilyenkor álmodik. Ezt a feltevést már korábban igazolták is a kutatók, akik szerint minden gerinces állat képes álmodni. Sok gazdi lehet kíváncsi arra, kedvence épp milyen kalandokat él át alvás közben. Vágyaik, félelmeik, netalántán régi emlékeik jelennek meg ilyenkor?

Természetesen senki sem lát a kutyák (és mások) fejébe, de született néhány feltevés arról, miről álmodhatnak a négylábú kedvencek. Az alvás közbeni viselkedésről a gazda könnyen következtethet arra, a kutya pozitív vagy negatív élményben részesül-e. Egyes ebek szűkölnek, olykor remeghetnek is, ha rosszat álmodnak. Amikor pedig jót, a farkukat csóválhatják. De a kutyák vakkanthatnak vagy futást imitáló mozdulatokat is tehetnek, ha mély álomba szenderülnek.

A REM, azaz a Rapid Eye Movement nevű alvási szakasz általában 20 perccel az elalvás után jelentkezik. Ilyenkor tapasztalhatsz kedvenceden láb-, szem- és szájmozgásokat vagy vakkantást, nyüszítést, egyéb hangkiadást.

Újraélik, mi történt velük aznap

Patkányokon végzett kísérletekből megállapították a tudósok, hogy a rágcsálók agyának ugyanazon területei villantak fel alvás közben, mint akkor, amikor aznap egy útvesztőben mászkáltak. Sőt, az orvosok azt is pontosan meg tudták állapítani a felvételek alapján, hogy a labirintus mely részéről álmodtak éppen a kísérleti állatok. Bár a két faj különbözik egymástól, az álom-ébrenlét párhuzam szempontjából ugyanúgy működnek.

A fajtájától is függ, miről álmodik

A kutatók szerint a kutya fajtája, személyisége is befolyásolja, miről álmodik az adott eb. Egy vizsla vagy labrador a labda után rohanhat, egy spániel pedig madarat hajkurászhat. Az őrző-védő fajták pedig akár egy betörő nyakon csípéséről is álmodhatnak. De lehet, hogy falánk kedvenced csupán néhány finomságot lát maga előtt, amikor alszik. A tudósok azt is megállapították, hogy amikor a kutyák szeme mozog alvás közben, nagy valószínűséggel álmodnak. Ez ugyanis az embereknél is így van.

Rólad álmodik

Deirdre Barrett, a Harvard Egyetem pszichológusa és az International Association for the Study of Dreams, azaz a Nemzetközi Álomkutató Társaság korábbi elnöke szerint, mivel a kutyák nagyon ragaszkodnak gazdáikhoz, valószínűleg gyakran álmodnak róluk. Köztudottan rendkívül kifinomult a szaglásuk, ezt pedig álmukban is használhatják, így arcuk mellé a gazda illatát is társíthatják. Egyesek szerint a kutyák agya ugyanis képes a szagokat feldolgozni álmukban is, erre vonatkozó kutatást azonban nem találtunk.

Ki álmodik többet?

A kölyökkutyák több időt töltenek alvással, csak úgy, mint az idősebb vagy nagyobb termetű ebek. A fiatal négylábúakat még rengeteg új, szokatlan inger éri és ők ezért többször álmodhatnak. Stanley Coren kutyaviselkedés-kutató professzor szerint a kistestű ebek egy éjszaka során gyakrabban álmodnak, mint nagytestű fajtársaik. Körülbelül minden tizedik percben új álomképek jelennek náluk meg alvás közben.

Rémálmaik is lehetnek

Elég egyszerű rájönni, ha kutyád rosszat álmodik. Ilyenkor remeghet, nyüszíthet és kapálózhat. Valószínűleg egy régi rossz emlék jelenik meg előttük, egy olyan esemény (például vihar, fürdetés), amitől félnek. Egy menhelyi, mentett kutya lehetséges, hogy a korábban átélt traumáit éli újra, amíg alszik.

Ha ezt veszed észre kedvenceden, két dolgot tehetsz. Az egyik, hogy halkan kimondod a nevét és finoman megsimítod, hogy felébredjen vagy megnyugodjon. A másik, sokak által javasolt tanács, hogy hagyd békén. Egyrészt azért, mert felriadva megharaphat, másrészt azért, mert ezzel csak még jobban megijesztheted, akármennyire is finoman próbálod felkelteni.

(Képek: Getty Images Hungary)

álmodik a kutya alvás kutya kisokos kutya viselkedése tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!