hirdetés

Miről és hogyan álmodik a kutya? Soha ne ébreszd fel, ha rémálma van!

Buzgó Csilla

2020. augusztus 1

A te kutyád is szokott futkosni, nyöszörögni álmában? Nincs egyedül, a tudósok szerint minden gerinces, sőt, még talán a legyek is képesek álmokat látni alvás közben.

hirdetés

A gazdikban leggyakrabban az a kérdés merül fel, hogy vajon milyen kalandok szerepelhetnek kedvencük álmaiban? Vajon ugyanúgy az emlékeikből összerakott montázst vetíti eléjük az agyuk, vagy egészen más helyeken járnak?

Újraélik a napjukat

Egy patkányokon végzett kísérlet során a kutatók egy egész napra labirintusba zártak néhány rágcsálót, melyben szabadon mozoghattak. Közben folyamatosan monitorozták az agytevékenységüket. Amikor a kisállatok álomba szenderültek, a tudósok meglepő eredményekre lettek figyelmesek.

A rágcsálók agyának ugyanazon területei villantak fel alvás közben, mint akkor, amikor az útvesztőben rohangáltak. Sőt, az orvosok azt is pontosan meg tudták állapítani a felvételek alapján, hogy a labirintus mely részéről álmodtak éppen a kísérleti állatok.

Bár a két faj igencsak különbözik egymástól, a kutyusok az álom-ébrenlét párhuzam szempontjából ugyanígy működnek.

Honnan tudhatod, hogy a kedvenced épp álmodik?

Akárcsak az embereknél, a kutyáknál is két fő alvási fázist különböztethetünk meg: a REM, vagyis a Rapid Eye Movement-jellegű, rövidebb szakaszt, és a hosszabb, NREM, azaz a Non-Rapid Eye Movement-félét.

A REM során, mint ahogyan az a neve alapján sejthető, szapora szemmozgásokkal kísért álomalvást tapasztal a kutya; ez a szakasz nagyjából 20 perccel elalvás után jelentkezik. Ilyenkor figyelheted meg az esetleges láb-, szem-, és szájmozgásokat, sőt, egyes állatok még hangokat is kiadnak.

Miről álmodik a kutya?

Egy másik kísérlet során a résztvevő kutyák agytörzsének hídját  – ennek feladata a REM-szakaszban megakadályozni a vázizmok mozgatását – deaktiválták. A módosult agytevékenységgel álomba merült kutyusok úgy viselkedtek, mintha éber állapotban játszanának, futkosnának vagy szaglásznának, viszont a műszerek egyértelműen kimutatták, hogy még alszanak.

A Harvard Egyetem professzora, Stanley Coren a témában folytatott kutatásai során érdekes levelet kapott egyik ismerősétől. Joseph Baker elmesélte, hogy az ő basenji kutyája, Goober retteg a fürdéstől, s minden mosdatás után azonnal iszkol gazdája lábai közé. Egy alkalommal Goober igen heves rémálmokkal küzdhetett, mert Baker észrevette, hogy képzeletben valószínűleg épp szalad valahová. Abban a pillanatban a kutya hirtelen felébredt, s reflexből a férfi lábai közé ugrott.

Ebből ő arra következtetett, hogy biztosan a rettegett fürdésidőről álmodhatott, mert Goober más szituációban sosem viselkedett így.

A szakértők azonban óva intenek attól, hogy szándékosan felébreszd kedvencedet, ha láthatóan kellemetlen pillanatokat él át alvás közben. Bár szívszorító lehet figyelni, ahogy a kutya nyüszít és remeg, de ha hirtelen kelted fel, akár meg is haraphat, vagy még nagyobb sokkot élhet át, mint amekkora stresszel maga a rémálom járt volna.

(Képek: Getty Images Hungary)

álmodik a kutya alvás élet kísérlet kutya kisokos tudomány viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!