hirdetés

Kedvenced pontosan tudja, mikor hazudsz: a kutyák nyitott könyvként olvasnak minket

Szénási Szimonetta

2022. szeptember 28 - Képek: Getty Images Hungary

Egy friss tanulmány szerint a kutyák tisztában vannak vele, ha hazudnak nekik. Hogy mi alapján tudják? Azt is megfejtették a kutatók.

hirdetés

Az emberek bizonyos jelzések alapján képesek kikövetkeztetni, hogy egy másik személy mennyire megbízható, és amit mond, igaz-e. De mi a helyzet az állatokkal? A Bécsi Egyetem etológusai az általuk végzett kutatás során arra a megállapításra jutottak, hogy a kutyák képesek arra, hogy felismerjék, ha hazudnak nekik. Részletes tanulmányban számolnak be a 260, különböző fajtájú ebbel végzett kísérletről.

Egy idegen tanácsadó

A vizsgálat első felében az állatokat megtanították arra, hogy kövessék egy számukra idegen személy utasításait, aki arra vezette rá őket, két tál közül melyik rejt finom falatokat. Amikor ezt sikerrel végrehajtották, meg is kapták a csemegét.

Tudták, hogy nem mond igazat

Aztán jött a csavar. Egy másik segítő a kutyák szeme láttára áttette a jutalomfalatot az egyik tányérból a másikba. Első körben ezalatt jelen volt a majdani parancsot adó ember is. Ezt megismételték úgy is, hogy a később tanácsot adó személy nem vett részt a feladatban.

Amikor az utasítást adó illető nem volt bent a szobában, akkor a kutyák teljesen figyelmen kívül hagyták az iránymutatását. Már ez is érdekes tapasztalat, hiszen az következik belőle, hogy a jószágok tudták, hogy a személy nem tudhatja, hol van az étel. Még érdekesebb azonban, hogy a kutyák fele abban az esetben sem fogadott szót neki, amikor jelen volt a cserénél, de direkt a rossz tálka felé terelte őket. Ebből a kutatók is azt a következtetést vonták le, hogy a kutyák tudták, hogy az ember hazudik nekik.

A csimpánzok és a gyerekek is rosszabbul teljesítettek

A feladatokat öt éven aluli gyerekekkel, makákókkal, illetve csimpánzokkal is elvégezték. Mindhárom csoport tagjai nagyobb számban követték a nyilvánvalóan téves utasítást, mint a kutyák tették. Ennek alapján úgy gondolják, az ebek kevésbé bíznak meg a számukra ismeretlen emberben, mint a gyermekek vagy a majmok.

idegen ember kísérlet kutatás kutya érez kutya megérzései megérzés mit érez a kutya tudomány vizsgálat vizsgálatok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink