hirdetés

Kiderült, a kutyák jobban tolerálják, ha ügyetlen vagy, mint ha kötekedő

Szénási Szimonetta

2023. március 22 - Képek: Getty Images Hungary

Azt eddig is tudtuk, hogy a kutyák nagyon tudnak szeretni, ám most az is bebizonyosodott, hogy szelektálnak a kevésbé jó tulajdonságaink között. Az ügyetlen embereket például jobban elviselik.

hirdetés

Érdekes tanulmány jelent meg a Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences című folyóiratban, miszerint a kutyák türelmesebbek azzal, aki ügyetlen, vagy önhibáján kívül nem ad meg nekik valamit, mint azt, ha az illető szánt szándékkal tagadja meg az adott dolgot.

Miért nincs kolbász?

A tudósok már eddig is tudták, hogy az emberek és a kutyák között szoros a szociális kötelék, de a eddig korlátozott ismereteik voltak arról, hogy az ebek mennyire és hogyan értik meg az emberi szándékot.

Ennek kiderítését célozták meg a bécsi Állatorvosi Egyetem Clever Dog Labs kutatói. Közel száz kutya bevonásával figyelték meg azt, miként reagálnak az állatok a nekik ételt adó emberekre különféle szituációkban. A kutatók kolbászfalatkákat vetettek be, és többféle módon közeledtek vele az ebekhez.

Volt, amikor ügyetlenül leejtették a finomságot a kutyák elé, úgy, hogy azok ne érhessék el. Máskor pedig úgy incselkedtek velük, hogy az orruk elé tolták a falatot, majd gyorsan elhúzták, mielőtt bekaphatták volna. Emellett volt olyan próbálkozás, amikor a kutatók egy plexiüvegen próbálták átnyomni a kolbászkarikát (tehát egy teljesíthetetlen helyzetet teremtettek.) A különféle próbálkozások különböző reakciókat szültek.

Inkább legyen ügyetlen, mint kekec

Az említett helyzeteket nyolc kamera rögzítette. A kutatók a kutyák által mutatott viselkedésmintákat egy gépi tanulási algoritmus segítségével tudták nyomon követni, amelyet arra képeztek ki, hogy felismerje és kövesse a kutyák testének bizonyos pontjait. Az eredmények azt mutatták, hogy a kutyák több türelmet tanúsítanak az ügyetlen emberekkel, mint az illetlenekkel. A kutyák ugyanis különbözőképpen reagáltak erre a kutatók által mutatott ügyetlenkedésre, kötekedésre és inkompetenciára.

Incselkedéskor az ebek gyakrabban fordították el a tekintetüket, feküdtek le frusztráltan, vagy futottak a gazdájukhoz, mintha csak ügyetlenül viselkedtek velük. A legkevesebb figyelmet a plexis próbálkozás váltotta ki, tehát amikor az illető „alkalmatlan” volt a feladat teljesítésére.

Vizsgálatunk bizonyíték arra, hogy a kutyák megkülönböztetik a felületesen ugyan hasonló emberi cselekvéseket, amelyek ugyanahhoz az eredményhez vezettek, de a mögöttes szándékok tekintetében jelentősen különböztek. Úgy viselkedtek, mintha értették volna a mögöttes szándékokat, például tovább vártak az ételre az ügyetlen, mint a kötekedő embertől

– fogalmaztak a tudósok a tanulmányban.

Megnyugtatásképp a kutatók megjegyezték, hogy a vizsgálat végén minden résztvevő négylábú két jutalomfalatot is kapott – bárminemű kötekedés vagy trükközés nélkül.

gazdiviselkedés jutalomfalat kísérlet kutatás kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya és gazda kutya megérzi tudomány viselkedés vizsgálat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!