hirdetés

A macskások okosabbak, a kutyások közvetlenek? Lehet összefüggés erősségeink és háziállatunk között

Szénási Szimonetta, 2023. április 29 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkodtál már azon, mit árul el rólad, hogy kutyád vagy macskád van? Az ezirányú vizsgálatok szerint az intelligenciával is összefügg, milyen házi kedvencet tartasz!

hirdetés

A kutyások és a macskások táborát gyakorta szembeállítják egymással – a senki földjére száműzve ezzel azokat, akik mindkét állatért őszintén rajonganak; tudniillik sokak álláspontja, hogy vagy egyik vagy másik négylábúval kötelezheted el magad. Szerencsére ez a valóságban nincs így, és a két kedvenc nagyon is jól megfér egymással, ahogy a gazdi szívében, úgy az otthonában is. Ennek ellenére egy érdekes tanulmány látott napvilágot, miszerint a képességek terén is különbség van a kutya-, illetve macskatartók között. Nézzük, mire jutottak a kutatók, és miben nyilvánul meg az eltérés!

A Floridai Egyetem, a Carroll Egyetem és a Marquette Egyetem pszichológusai fogtak össze, hogy kiderítsék, van-e különbség a „macskás”, illetve a „kutyás” emberek között. Ehhez 418 egyetemi hallgatót kértek meg, hogy töltsenek ki egy kérdőívet. A résztvevők saját bevallásuk szerint kerültek egyik, illetve másik csoportba. Ennek alapján az arányok nem lettek kiegyenlítettek, ugyanis 352 fő vallotta magát inkább kutyabarátnak, és csak 66-an macskapártinak. Az eredményeket 2017-ben publikálták. A válaszok kiértékelése alapján különböző személyiségjegyek jellemzik a két tábor képviselőit.

A macskások magasabb pontszámot értek el a következtetési és az általános intelligenciát vizsgáló részben, valamint jobbnak bizonyultak az absztrakt gondolkodás, az önállóság és a nyitottság terén. Ezzel szemben a kutyások nagyobb százaléka mutatkozott közvetlen, extrovertált személynek, emellett nagyon szabálytudatosnak bizonyultak a válaszaik alapján.

Összességében ezek az eredmények az átlagos macskások személyiségét félénknek, magányosnak, személytelennek, komolynak és nonkonformistának, ugyanakkor kreatívnak, szentimentálisnak, függetlennek és önellátónak írják le. Ezzel szemben a kutyások földhözragadt, pragmatikus és kötelességtudó, valamint melegszívű, kifelé forduló, társaságkedvelő, kifejező és csoportorientált emberként írják le”

összegzik tapasztalataikat a tanulmány szerzői, hozzátéve, hogy a szabálytudatosság és az élénkség terén magasabb pontszámot elérő emberek inkább a kutyákat, az észérvekkel és érzelmi érzékenységgel magasabb pontszámot elérő emberek pedig inkább a macskákat részesítik előnyben.

A szorongásra nincs hatással

A különbözőségek mellett a kutatók nem tapasztaltak a szorongás és a neuroticizmus tekintetében szignifikáns különbséget a macskás és a kutyás emberek között.

Sokan macskások és kutyások is egyszerre

Mitől függ mindez?

Fontos, sőt talán a leglényegesebb kérdés a kutatási eredményekkel kapcsolatban, hogy mégis mire lehet következtetni belőlük? A tudósok szerint a tendencia a kreativitással magyarázható. A kreatív emberekhez köthető tulajdonságok, mint például a nyitottság és a szabályokra való kisebb odafigyelés, a macskabarátokkal is közösek. Eközben a kreativitást inkább gátló tulajdonságokkal, mint például a lelkiismeretességgel a kutyabarátok gyakrabban rendelkeztek. Ennek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a kreatívnak tartott emberek hajlamosabbak a macskákat előnyben részesíteni az ugató kedvencekkel szemben.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon