hirdetés

A macskások okosabbak, a kutyások közvetlenek? Lehet összefüggés erősségeink és háziállatunk között

Szénási Szimonetta

2023. április 29 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkodtál már azon, mit árul el rólad, hogy kutyád vagy macskád van? Az ezirányú vizsgálatok szerint az intelligenciával is összefügg, milyen házi kedvencet tartasz!

hirdetés

A kutyások és a macskások táborát gyakorta szembeállítják egymással – a senki földjére száműzve ezzel azokat, akik mindkét állatért őszintén rajonganak; tudniillik sokak álláspontja, hogy vagy egyik vagy másik négylábúval kötelezheted el magad. Szerencsére ez a valóságban nincs így, és a két kedvenc nagyon is jól megfér egymással, ahogy a gazdi szívében, úgy az otthonában is. Ennek ellenére egy érdekes tanulmány látott napvilágot, miszerint a képességek terén is különbség van a kutya-, illetve macskatartók között. Nézzük, mire jutottak a kutatók, és miben nyilvánul meg az eltérés!

A Floridai Egyetem, a Carroll Egyetem és a Marquette Egyetem pszichológusai fogtak össze, hogy kiderítsék, van-e különbség a „macskás”, illetve a „kutyás” emberek között. Ehhez 418 egyetemi hallgatót kértek meg, hogy töltsenek ki egy kérdőívet. A résztvevők saját bevallásuk szerint kerültek egyik, illetve másik csoportba. Ennek alapján az arányok nem lettek kiegyenlítettek, ugyanis 352 fő vallotta magát inkább kutyabarátnak, és csak 66-an macskapártinak. Az eredményeket 2017-ben publikálták. A válaszok kiértékelése alapján különböző személyiségjegyek jellemzik a két tábor képviselőit.

A macskások magasabb pontszámot értek el a következtetési és az általános intelligenciát vizsgáló részben, valamint jobbnak bizonyultak az absztrakt gondolkodás, az önállóság és a nyitottság terén. Ezzel szemben a kutyások nagyobb százaléka mutatkozott közvetlen, extrovertált személynek, emellett nagyon szabálytudatosnak bizonyultak a válaszaik alapján.

Összességében ezek az eredmények az átlagos macskások személyiségét félénknek, magányosnak, személytelennek, komolynak és nonkonformistának, ugyanakkor kreatívnak, szentimentálisnak, függetlennek és önellátónak írják le. Ezzel szemben a kutyások földhözragadt, pragmatikus és kötelességtudó, valamint melegszívű, kifelé forduló, társaságkedvelő, kifejező és csoportorientált emberként írják le”

összegzik tapasztalataikat a tanulmány szerzői, hozzátéve, hogy a szabálytudatosság és az élénkség terén magasabb pontszámot elérő emberek inkább a kutyákat, az észérvekkel és érzelmi érzékenységgel magasabb pontszámot elérő emberek pedig inkább a macskákat részesítik előnyben.

A szorongásra nincs hatással

A különbözőségek mellett a kutatók nem tapasztaltak a szorongás és a neuroticizmus tekintetében szignifikáns különbséget a macskás és a kutyás emberek között.

Sokan macskások és kutyások is egyszerre

Mitől függ mindez?

Fontos, sőt talán a leglényegesebb kérdés a kutatási eredményekkel kapcsolatban, hogy mégis mire lehet következtetni belőlük? A tudósok szerint a tendencia a kreativitással magyarázható. A kreatív emberekhez köthető tulajdonságok, mint például a nyitottság és a szabályokra való kisebb odafigyelés, a macskabarátokkal is közösek. Eközben a kreativitást inkább gátló tulajdonságokkal, mint például a lelkiismeretességgel a kutyabarátok gyakrabban rendelkeztek. Ennek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a kreatívnak tartott emberek hajlamosabbak a macskákat előnyben részesíteni az ugató kedvencekkel szemben.

gazda és kutya kutatás kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya és macska kutyás és macskás macskás viselkedés szorongás tudomány vizsgálat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink