hirdetés

Kutyád úgy viselkedik néha, mint egy macska? 5 ok, ami miatt emlékeztethet egy cicára

László Enikő

2022. december 13 - Képek: Getty Images Hungary

Mutatunk öt okot, ami miatt előfordulhat, hogy kedvenced kissé macskaszerűen viselkedik!

hirdetés

Észrevetted már, hogy vannak olyan kutyák, akik néha macskás dolgokat művelnek? Például nyalogatják magukat mosakodás gyanánt, ahogyan azt a cicák teszik. Mutatjuk, mi állhat ennek hátterében!

1. Kutyád fajtája

Egyes kutyák természetes módon hajlamosak arra, hogy macskaszerű viselkedéseket gyakoroljanak. Ha basenji, manchester terrier, kis olasz agár, uszkár vagy shiba inu fajtájú kedvenced van, érdemes tudnod róla, hogy az állat természeténél fogva macskaszerűbb lehet, mint néhány más fajta. A basenjit éppen ezért emlegetik az egyik legtisztább kutyának, mivel jellemző rá, hogy a macskákhoz hasonlóan tisztogatja magát.

2. Macskákkal nőtt fel

De nem csupán a fajta befolyásolja ezt. Bizony akkor is megfigyelhető, ha a kutya cicákkal nő fel, vagy régóta velük él. Ilyen esetben nem ritka, hogy az eb elkezd ellesni a macskáktól néhány technikát, és például nyalogatja magát, ahogyan azt a cicák is teszik. Érdemes azonban különbséget tenni az utánzás és a rögeszmés nyalogatás között! Ellenőrizd, nincs-e kipirosodva kedvenced bőre az adott területen. Ha nem veszel észre semmi furcsaságot, nincs ok az aggodalomra!

3. Önálló személyiség

A macskákról köztudott, hogy kifejezetten önálló és független személyiségek, míg a kutyák sokkal jobban függenek gazdájuktól. Legalábbis a többségük. Ugyanis akadnak köztük is olyanok, akik önálló személyiségek, és nem feltétlen kérik ki mindenről gazdájuk véleményét. Ilyenek főként azok az ebek, akik olyan munkára lettek kitenyésztve, amihez elengedhetetlen volt az önálló döntéshozás, például a nyájat őrző juhászkutyák vagy egyes vadászkutyák.

Az angol agár, a beagle vagy a basset hound kifejezetten független személyiség, ez az önállóság pedig egyes gazdikat a cicákra emlékeztetheti.

4. Nem szereti a túl sok babusgatást

Bár legszívesebben minden kutyát megsimogatnánk, akár meg is ölelgetnénk, aki csak elhalad mellettünk, fontos tudni, hogy ezt nem minden eb szereti vagy igényli. Egyes fajtáknak más a szeretetnyelvük, és ők inkább a babusgatás helyett az aktív foglalkozást, akár közös sportolást, játékot részesítik előnyben. Nincs is ezzel semmi gond, ez is kedvenced személyiségétől, illetve fajtájától függ. A cicákat sokan távolságtartónak gondolják, pedig nem feltétlen azok. Csupán ők sem feltétlen szeretik, ha korlátozzák őket szabadságukban, például felemelik őket. Ha elég volt számukra a simogatás, egyszerűen csak odébb állnak! Nekünk pedig meg kell értenünk, hogy ők is önálló lények, akik tisztában vannak saját igényeikkel és nem félnek ezt kimutatni. Van mit tanulnunk tőlük!

5. Almot használ

Igen, lehetséges a kutyád almot használjon, akár egy macska! Egyes kistestű kutyafajták használhatják az alomdobozt ahelyett, hogy ki kellene menniük a szabadba. Például a yorkshire terrier egy olyan fajta, amit néhány gazdi sikeresen kiképzett már erre. Olyan ebek gazdáinak lehet előnyös alomra szoktatni kedvencét, akiknek kutyája egészségügyi problémák miatt már nem bír ki egy éjszakát, esetleg idős és nehezebben mozog, valamint a hideg időjárás sincs rá jó hatással. Emellett akkor is jól jöhet, ha a kutyus alomban végzi el a dolgát, amikor dolgozol. A kutyák egészségére nincs jó hatással, ha napi 8 órán át egyedül vannak és vissza kell tartanuk vizeletüket. Ez akár veseproblémákhoz is vezethet. Kedvenced számára sokkal kényelmesebb, ha akkor végezheti el a dolgát, amikor csak szükségét érzi, és ezzel téged sem bosszant, hiszen nem a szoba közepére csurrant. De ne feledd, hogy ha hazaérkezel, foglalkozz kedvenceddel, és figyelmeddel, gondoskodásoddal kárpótold a magányért. És természetesen mielőtt elmész reggel otthonról, ejtsetek meg egy hosszabb sétát!

Fontos kiemelni, hogy az ebek számára rendkívül fontos a napi többszöri séta, így, ha még alomra is szoktatnád kedvenced, akkor se feledkezz meg erről, ha ezt kutyusod egészsége is megengedi. Az ebek a séta során számos információhoz jutnak a szagok segítségével. Nekik ez olyan, mint amikor te az újságokat vagy az internetet böngészed.

kutya és macska kutya és macska közötti barátság kutya és macska különbségek macska macska és kutya macskás viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!