hirdetés

Miért nyalja folyton a kutya a lábát? 9 egészségügyi probléma, ami a tünetet okozhatja

László Enikő

2020. október 7

A legtöbb kutya időnként nyalogatja a mancsát. Bizonyos szintig ez normális viselkedés, de ha ez gyakran fordul elő, akkor lehet, hogy egészségügyi problémája van.

hirdetés

A kutya is szokta nyalogatni, tisztogatni magát. Abban az esetben, amikor ez túl gyakran fordul elő, elképzelhető, hogy valami problémája van, és érdemes megvizsgálni az eb lábát. Jellemzően akkor van baj, ha a terület piros, gyulladt, vagy szőrtelen lesz. A probléma hamar súlyosbodhat, ha a gazda nem cselekszik, és akár fertőzés is kialakulhat. Mit jelent, ha egy kutya sűrűn nyalogatja a lábát?

Unalom

A mancs folyamatos nyaldosása az unalom egyik gyakori jele. Ezt könnyen lehet orvosolni. Tereld el a figyelmét erről a rossz szokásról, hívd játszani vagy kösd le fejlesztőjátékokkal. A séta, valamint a kutyás sportok is remek megoldások erre az esetre. A felesleges energia levezetése fontos fizikailag és mentálisan egyaránt. Az aktívabb fajtájú kutyákra kiemelt figyelmet kell fordítani, náluk gyakrabban fordul elő az, hogy unatkoznak, mivel eredetileg folyamatos munkára, mozgásra tenyésztették ki őket.

Idegrendszeri problémák

Különböző mentális betegségek jele is lehet a lábak nyalogatása. A szorongó, stresszes vagy depressziós kutyák gyakran csinálják ezt. A kényszeres cselekvések, mint a farokkergetés vagy a mancs rágása, nyalogatása OCD-re utalhat.

A farokkergetés is utalhat kényszeres cselekvésre.

A cselekvés megakadályozása ebben az esetben nehezebb. Leginkább azért, mert az állatok legtöbbször a gazda távollétében kezdenek el szorongani, stresszessé válni. Az ilyen kedvenceket nem érdemes hosszú időre magukra hagyni. Ha mégis, próbáld meg rábízni valakire, amíg távol vagy, vagy kipróbálhatsz egy kutyanapközit is. A magányos órákban egy fejlesztőjáték is nagy segítség lehet, amivel el tud szórakozni, amíg egyedül van. Ha úgy gondolod, hogy kutyádnak idegrendszeri problémája van, mindenképpen keresd fel az állatorvosod.

Allergia

Az allergia a mancs nyalogatásának egyik leggyakoribb kiváltó oka. Lehet valamilyen ételre, pollenre, házi porra, vegyszerre, esetleg gyógyszerre. Ebben az esetben a láb gyakran kipirosodik és megduzzad, esetleg kiütések jelennek meg rajta. Érdemes elvinni a kutyát egy allergia tesztre, ahol pontosan megállapítja az orvos, hogy mi okozza a tüneteket. Az esetek többségében a táplálás. A csirke és a gabonafélék gyakran váltanak ki allergiát a kutyákból, ezért érdemes kerülni azokat az eledeleket, amik ilyen összetevőket tartalmaznak. A hipoallergén tápok kifejezetten allergiás ebek számára készültek.

Atópiás ekcéma is okozhatja a mancs fájdalmát.

Sérülés

Vizsgáld át alaposan kedvenced tappancsát. Előfordulhat, hogy megcsípte egy darázs, megszúrta valami a talpát, toklász ment ujjai közé vagy sérült a farkaskörme. Külső sérülés esetén a legjobb, ha állatorvoshoz viszed kutyádat, aki ellátja a sebet.
A forró nyári aszfalt, illetve télen a sózott utak is kimarhatják a mancsot, ezért fokozott figyelmet kell fordítani ilyenkor a sétára. A melegben csak korán reggel és késő este vidd el kedvenced, télen pedig ápold talpát, adj rá cipőt, kerüld a sózott utakat.

A kutyák talpa könnyen sérülhet, ezért kiemelten fontos rendszeresen ellenőrizni.

Cushing-kór

A Cushing-kór egy viszonylag ritka, hormonális betegség. Leggyakrabban a mellékvesék vagy az agyalapi mirigyek daganata okozza, ezáltal túl sok hormon termelődik. Ilyenkor a mancsokon és a test többi területén is piros kiütések jelennek meg, a bőr hámlani kezd és elvékonyodik. A pajzsmirigy-elégtelenség is hasonló tüneteket produkál, de abban az esetben a bőr felszíne megvastagodik. A Cushing-szindróma egyéb tünete lehet a túlzott vízfogyasztás, fáradékonyság és a gyakori lihegés is.

Bőrbetegségek, bőrszárazság

A bőrbetegségek jellemző tünete a száraz, gyulladt bőrfelület, olykor a gombásodás a kihullott szőr miatt szemmel is jól látható. Ebben az esetben fontos, hogy mielőbb állatorvoshoz fordulj kedvenceddel. A bőrszárazság viszonylag gyakori a szőrtelen kutyák körében, ezért rájuk kiemelt figyelmet kell fordítani, és ápolni őket. A gyakori fürdetés is okozhatja ezt, ezért csak akkor mosdasd samponnal kedvencedet, ha az tényleg szükséges. A száraz, korpás bőrre kaphatók kifejezetten kutyáknak készült olajok, gyógysamponok és krémek is.

Gombás bőrbetegség a kutya testén bárhol megjelenhet.

Élősködők

A viszketés, rágcsálás és nyalogatás leggyakrabban bolhák jelenlétére utal. Az apró vérszívók sok kellemetlenséget okoznak az állat számára és nehéz őket kiirtani, ezért a legfontosabb a megelőzés. Ha már megjelentek, minél gyorsabban el kell őket távolítani, hiszen az emberre is veszélyt jelentenek. Néhány eb allergiás is lehet a bolhákra, amivel a baj csak fokozódik. Az élősködő nyálában található fehérjék váltják ki az immunrendszer fokozott reakcióját, ami kipirosodott, gyulladt és viszkető bőrhöz vezet.

Elhízás

Extrém esetekben az állat annyira elhízik, hogy a lábai már alig bírják el saját testsúlyát. Ez is okozhatja a mancsok nyalogatását, ha azok begyulladnak. Ezért megfelelő táplálással és rendszeres lemozgatással azonnal cselekedned kell. Egy ilyen eb nem tud gyors köröket futni a kutyafuttatóban, de a fokozatosan növelt séta távolsága is jó kezdés lehet.

A túlsúlyos kutyák mancsa fokozott terhelésnek van kitéve.

Túl hosszú karmok

A túl hosszú karmok fájdalmat is okozhatnak, ezért a kutya nyalogatni fogja a mancsát. Fontos, hogy kedvenced körmeit mindig tartsd rendben és kozmetikussal vágasd le, ha szükséges és nem kopik magától megfelelően. Sőt, egy kis utánajárással akár te magad is elvégezheted ezt a műveletet.

(Képek: Getty Images Hungary)

allergia allergiás dermatitisz bőrbetegség élősködők farkaskarom kutya nyalogat kutya nyalogatja a lábát láb sérülései nyalogatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink