hirdetés

Farkaskarom kisokos: tényleg menjen vagy inkább maradjon?

László Enikő

2020. augusztus 14

A kutyák farkaskarmának eltávolítása gyakran vitatéma. Mielőtt eldöntjük, menjen-e vagy maradjon, figyelembe kell vennünk az egészségügyi okokat.

hirdetés

A kutyák ujjon járó állatok, tehát négyszer négy lábujjon állnak. Sok egyednek van ötödik lábujja, ez az úgynevezett farkaskarom. Ez nem érintkezik a talajjal és gyakran felesleges, problémát okozó tényező csupán. A farkaskarom nem minden kutyán nő ki. Egyes fajtáknál megléte standard elvárás, másoknál kiállításokon kizáró ok. De miért okoz ekkora bonyodalmat egy kicsi karom?

A kutyák karomápolására kiemelt figyelmet kell fordítani.

Kinek és miért hasznos a farkaskarom?

A farkasok esetében az ötödik lábujj segítségével nehéz terepen könnyebben tudnak támaszkodni, kapaszkodni. Egyszerűbb a súlyelosztás és az egyensúly megtartása is. Ha az ötödik ujj a talajt éri, az állat érzékeli, hogy emelkedőn van, ezért megváltoztatja a testtartását annak érdekében, hogy könnyebben tudjon állni.

Futáskor a karom meglétével gyorsabban és biztonságosabban képesek irányt változtatni, ugrani. Emellett segít a zsákmány megragadásában, a stabilabb fogásban is.
A kutyáknak ezekre a képességekre kevésbé vagy egyáltalán nincs szüksége. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ideje csonkolásba kezdeni. Ám az eltávolítás nem minden esetben értelmetlen.

Farkas mancs.

Néhány tenyésztő, fajtától függően már kölyökkorban, 3-5 naposan levágja a kiskutyák farkaskörmét, mert akkor az még igen laza, így a művelet kevesebb fájdalommal jár. Az apró beavatkozást ilyenkor még csak minimális vérzés kíséri, amit könnyű elállítani. Nagyobb korban, ha úgy döntenél, hogy a felesleges karomnak mennie kell, érdemes az ivartalanítással egy időben elvégeztetni a műveletet, mert akkor nem kell külön ezért elaltatni kedvencedet.

Miért menjen?

Az ötödik ujj a legtöbb mai kutya számára felesleges, emellett sok hátránya is lehet. Előfordul, hogy a köröm túl lazán csatlakozik a mancshoz, ezért szinte lifeg, mozgás közben bármibe beleakadhat. Ezen túlmenően nem érintkezik a talajjal, ezért nem is kopik. Könnyen túlnő, ami balesetekhez, a köröm erős fájdalommal járó leszakadásához vezethet.

A farkaskarom, ha nem ügyelünk rá, bele is nőhet a bőrbe.

Ha a kutya gyakran nyalja a mancsát, érdemes megnézni, nem a farkaskarmával történt-e baj. Amennyiben igen, a sebet fertőtlenítsük le és kötözzük be, mert a folyamatos nyaldosással fertőzést okozó baktériumok kerülhetnek bele. Érdemes állatorvosnak is megmutatni, aki szükség esetén eltávolítja a fájó karmot.

Különleges farkaskarmok

Néhány fajtánál elvárás az ötödik ujj megléte. Létezik olyan eb, akinek kettős farkaskarma van. Ilyen a pireneusi hegyikutya, akit emiatt sokujjú kutyának is neveznek. Ennek a fajtának a hátsó lábain is nő farkaskarom, ami szintén igen ritka jelenség. Ennek ellenére ő sem igazán használja őket. Nevéből eredően, valószínűleg kitenyésztése idejében még jól jöhetett egy két plusz ujj a sziklás hegységekben.

Pireneusi hegyikutya farkaskarma közelről.

A kutya körmének szakszerű és rendszeres vágása rendkívül fontos. Ha ez elmarad, sok problémát okozhat, ami könnyen megelőzhető. Előfordulhat, hogy mivel nem kopik, a farkaskarmot gyakrabban kell vágni, mint a többit. Érdemes erre rendszeresen figyelmet fordítani.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatorvos egészség farkaskarom körömvágás kutya kisokos

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink