Légy résen, ha furcsa foltok jelentek meg kedvenced bundáján: egészségügyi gondra is utalhatnak

Szénási Szimonetta, 2023. január 11 - Képek: Getty Images Hungary

Szokatlan foltok jelentek meg kutyád bundáján? Lehet, hogy komoly egészségügyi probléma okozza, amivel azonnal orvoshoz kell menni!

A különböző színű foltok a kutya bundáján lehetnek ártalmatlanok, ám néha valamilyen mögöttes probléma tünetei. Ezek lehetnek olyan betegségek, amelyek állatorvosi ellátást igényelnek. Nézzük, mitől színeződhet el kedvenced szőre!

A porfirinek

Dr. Jerry Klein, az American Kennel Club (AKC) főállatorvosa elmagyarázta, hogy a kutyák szőrén jelentkező szokatlan, többnyire rózsaszín, vörös, narancssárga vagy barna foltokért a porfirin, a vörösvértest bomlásakor keletkező anyag a felelős.

A porfirinek a könnyből, a nyálból, a vizeletből és az ürülékből választódnak ki, és igen magas a vastartalmuk – ez eredményezi az elszíneződést. A foltok legtöbbször a szemeknél, a szájnál, a sokat nyalogatott területeken, valamint az állat hátsó felénél jelentkeznek. Fehér és világos szőrű kutyákon pedig látványosabbak.

Kell-e aggódnod?

Mint az állatorvos elmondta, minden kutya szervezetében megtalálhatók a porfirinek, ám a túlzott „foltosodás” bizonyos tünetek, illetve viselkedési jellemzők társaságában azonban bajt jelez!

1.) Foltok a szemek körül

A könnyfoltok igen gyakoriak a máltai selyemkutyáknál, a shih tzuknál és a bulldogoknál. Ezeknél a fajtáknál ugyanis jellemző a túlzott könnytermelődés, és a könnycsatornák elhelyezkedése is tipikus.

Ugyanakkor az erős elszíneződés valamilyen rendellenességre, allergiára, fertőzésre és sérülésre is utalhat. Intő jel a duzzanat, a váladékozás, és ha úgy látod, kutyád fájlalja a szemét. Ilyen esetben érdemes megmutatni kedvencedet az állatorvosnak.

2.) Foltos pofaszőrzet

Egyes kutyafajták fokozottan nyálzanak. Közéjük tartozik a bernáthegyi is, akinek a szája körül gyakran barnás a szőr. A hirtelen megnövekedett nyáltermelés azonban fogágybetegségre, fogtörésre és egyéb fogászati panaszokra utalhat, amelyeket – a nyáladzás következtében – szintén kísérhetnek vöröses-barnás foltok. A kellemetlen lehelet, a vérzés és az evési nehézség szintén intő jelek. Ha ezeket tapasztalod, hívd az állatorvost!

3.) Foltos mancsok és bunda

Ha kutyád mancsai színeződnek el, vagy a testén elszórtan jelentkeznek színes foltok, akkor a túlzott nyalogatás következményére lehet gondolni. Ha kedvenced valamilyen oknál fogva sokat nyalja a lábait, vagy a teste egy (vagy több) pontját, a nagy mennyiségű nyál elszínezheti a bundát.

– Ilyenkor a nyalogatás okát kell megfejteni. Ez lehet valamilyen fájdalom – sérülés, gyulladás, stb. –, de bőrbetegség vagy ételérzékenység is – magyarázza dr. Klein.

Mi a teendő foltos bunda esetén?

Ha azt veszed észre, hogy kutyád szőrén színes foltok jelentek meg, érdemes minden esetben felkeresnetek az állatorvost. Mint a fentiekből is látszik, számos betegség és komoly panasz állhat a háttérben, így jobb szakemberre bízni a döntést: ártalmatlan elszíneződésről van-e szó vagy intő tünetről.

Ha az orvos kivizsgálta kedvencedet és nem talált semmilyen mögöttes okot, akkor nincs vele különösebb teendő. A megszokott módon kell ápolnod jószágodat. Segíthet, ha rendszeresen megtörlöd a nyálas testrészeket. Így felázni sem fog a kutya bőre.

Amit tilos!

Nem szabad azonban semmiféle agresszív módszerrel – dörzsölés, erős, nem kutyának készült fürdetők vagy kozmetikumok – megpróbálnod eltüntetni az elszíneződést. Ezzel ugyanis árthatsz az állatnak: allergiát válthatsz ki, és meg is sértheted!

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon