hirdetés

Légy résen, ha furcsa foltok jelentek meg kedvenced bundáján: egészségügyi gondra is utalhatnak

Szénási Szimonetta

2023. január 11 - Képek: Getty Images Hungary

Szokatlan foltok jelentek meg kutyád bundáján? Lehet, hogy komoly egészségügyi probléma okozza, amivel azonnal orvoshoz kell menni!

hirdetés

A különböző színű foltok a kutya bundáján lehetnek ártalmatlanok, ám néha valamilyen mögöttes probléma tünetei. Ezek lehetnek olyan betegségek, amelyek állatorvosi ellátást igényelnek. Nézzük, mitől színeződhet el kedvenced szőre!

A porfirinek

Dr. Jerry Klein, az American Kennel Club (AKC) főállatorvosa elmagyarázta, hogy a kutyák szőrén jelentkező szokatlan, többnyire rózsaszín, vörös, narancssárga vagy barna foltokért a porfirin, a vörösvértest bomlásakor keletkező anyag a felelős.

A porfirinek a könnyből, a nyálból, a vizeletből és az ürülékből választódnak ki, és igen magas a vastartalmuk – ez eredményezi az elszíneződést. A foltok legtöbbször a szemeknél, a szájnál, a sokat nyalogatott területeken, valamint az állat hátsó felénél jelentkeznek. Fehér és világos szőrű kutyákon pedig látványosabbak.

Kell-e aggódnod?

Mint az állatorvos elmondta, minden kutya szervezetében megtalálhatók a porfirinek, ám a túlzott „foltosodás” bizonyos tünetek, illetve viselkedési jellemzők társaságában azonban bajt jelez!

1.) Foltok a szemek körül

A könnyfoltok igen gyakoriak a máltai selyemkutyáknál, a shih tzuknál és a bulldogoknál. Ezeknél a fajtáknál ugyanis jellemző a túlzott könnytermelődés, és a könnycsatornák elhelyezkedése is tipikus.

Ugyanakkor az erős elszíneződés valamilyen rendellenességre, allergiára, fertőzésre és sérülésre is utalhat. Intő jel a duzzanat, a váladékozás, és ha úgy látod, kutyád fájlalja a szemét. Ilyen esetben érdemes megmutatni kedvencedet az állatorvosnak.

2.) Foltos pofaszőrzet

Egyes kutyafajták fokozottan nyálzanak. Közéjük tartozik a bernáthegyi is, akinek a szája körül gyakran barnás a szőr. A hirtelen megnövekedett nyáltermelés azonban fogágybetegségre, fogtörésre és egyéb fogászati panaszokra utalhat, amelyeket – a nyáladzás következtében – szintén kísérhetnek vöröses-barnás foltok. A kellemetlen lehelet, a vérzés és az evési nehézség szintén intő jelek. Ha ezeket tapasztalod, hívd az állatorvost!

3.) Foltos mancsok és bunda

Ha kutyád mancsai színeződnek el, vagy a testén elszórtan jelentkeznek színes foltok, akkor a túlzott nyalogatás következményére lehet gondolni. Ha kedvenced valamilyen oknál fogva sokat nyalja a lábait, vagy a teste egy (vagy több) pontját, a nagy mennyiségű nyál elszínezheti a bundát.

– Ilyenkor a nyalogatás okát kell megfejteni. Ez lehet valamilyen fájdalom – sérülés, gyulladás, stb. –, de bőrbetegség vagy ételérzékenység is – magyarázza dr. Klein.

Mi a teendő foltos bunda esetén?

Ha azt veszed észre, hogy kutyád szőrén színes foltok jelentek meg, érdemes minden esetben felkeresnetek az állatorvost. Mint a fentiekből is látszik, számos betegség és komoly panasz állhat a háttérben, így jobb szakemberre bízni a döntést: ártalmatlan elszíneződésről van-e szó vagy intő tünetről.

Ha az orvos kivizsgálta kedvencedet és nem talált semmilyen mögöttes okot, akkor nincs vele különösebb teendő. A megszokott módon kell ápolnod jószágodat. Segíthet, ha rendszeresen megtörlöd a nyálas testrészeket. Így felázni sem fog a kutya bőre.

Amit tilos!

Nem szabad azonban semmiféle agresszív módszerrel – dörzsölés, erős, nem kutyának készült fürdetők vagy kozmetikumok – megpróbálnod eltüntetni az elszíneződést. Ezzel ugyanis árthatsz az állatnak: allergiát válthatsz ki, és meg is sértheted!

állatorvos allergia allergia tünetei betegség bőrfertőzés bunda egészség fekete foltok fekete foltok kutya szemén fertőzés kutya bundája kutya egészségmegőrzés kutya túlzott nyáladzás kutyanyál nyáladzás nyalogatás szőrzet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink