hirdetés

Miért nyalogatja a kutya a száját akkor is, ha nem éhes? 6 fontos dolog, amire felhívja így a figyelmet

Szénási Szimonetta

2022. október 8 - Képek: Getty Images Hungary

Tévedés azt hinni, hogy a kutya csak éhségében nyalogatja a száját. Számos más ok állhat a háttérben, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

hirdetés

Észrevetted már, hogy sok kutya nyalogatja a száját akkor is, amikor jóllakott? A pofa sűrű nyalogatásának több oka is lehet, így érdemes megfigyelned, mikor ad így jelzést kedvenced.

1.) Stresszhelyzet

Turid Rugaas kutyakiképző és viselkedéskutató az ajaknyalogatásra és az ahhoz hasonló nonverbális jelzésekre alkotta meg a nyugtató jelek kifejezést. Ugyanis a kutyáknak van egy sajátos gesztustára olyan jelzésekkel, amelyeket akkor használnak, amikor valami nyugtalanítja őket vagy feszültek. Ezt általában valamilyen külső inger okozza. Ilyen helyzetekben a száj nyalogatása azt jelzi, hogy kedvenced aggódik.

2.) Fenyegetve érzi magát

Előfordulhat, hogy az eb azért nyalogatja a száját, mert valami fenyegetőnek tűnő dolog történik körülötte. Ez szorosan összefügg az előző ponttal, hiszen a fenyegető szituáció szintén stresszessé teszi az állatot.

3.) Az agresszió elhárítása

Jószágod akkor is elkezdheti nyalogatni a pofáját, ha úgy érzékeli, valaki bántani akarja. Itt nem kell feltétlenül bántalmazásra gondolni, az is elég ok, ha leszidod, mert valami rosszaságot csinált, mondjuk megrágta a papucsodat. Ilyenkor az ajkak nyalogatása egyfajta békítő jelzés, ezzel mutatja ki, hogy nem jelent veszélyt rád, és próbálja elhárítani a büntetést.

Más kutyáknak is „békejobbot nyújthat” e módon, azonban tudd, ha sikertelen az akció, akkor kedvenced önvédelemből akár támadhat is.

4.) Mások megnyugtatása

Ahogy saját magát, úgy négylábú pajtásait vagy téged is megpróbálhat ezzel a gesztussal lenyugtatni. Ha a kutya azt érzi, hogy valaki feszült körülötte, akkor gyakran az ajaknyalogatás jelzésével igyekszik nyugalmat sugározni.

5.) Túl sok információ

Négylábúd tanítása során is tapasztalhatod, hogy egy ponton elkezdi sűrűn nyaldosni a száját. Ez azt jelenti, ideje befejezni az aznapi leckét, ugyanis kutyád elfáradt, túl sok volt neki a befogadásra szánt információ. Ilyenkor inkább függesszétek fel az oktatást, és folytassátok kipihentebben.

Fontos azonban, hogy sose záruljon kudarccal az óra, és ne maradjon rossz élmény az ebben! Kérj tőle valami egyszerűt, például ültesd le, majd jutalmazd meg, amiért ügyesen teljesítette a parancsot.

6.) Egészségügyi panasz

Valamilyen fizikai probléma is állhat a sűrű nyalogatás hátterében, mint a különféle fogbetegségek, a száj fájdalma vagy a hányinger. Figyeld meg négylábú barátodat, és ha úgy ítéled meg, valami gond van, beszélj az állatorvossal!

Mit tehetsz ellene?

A fő kérdés, hogy kell-e egyáltalán valamit tenni, ha azt látod, a kutya nyalogatja a száját? Mivel ez egy reakció valamire, így elsősorban a kiváltó okot kell megszüntetni.

Amikor egy idegen személy vagy állat okozza a feszültséget, a helyzettől függően próbáld összebarátkoztatni őket, vagy vidd arrébb a jószágodat.

Ha egy szituáció stresszeli az ebet, akkor vagy lépjetek ki belőle, amennyiben pedig ez nem lehetséges – mondjuk az állatorvosnál, ami tipikus feszültséggeneráló helyszín a kutyák számára –, akkor próbáld meg elterelni a figyelmét beszéddel, játékkal, feladatozással. Tudd, hogy ilyenkor az állat csitítása és nyugtatgatása csak olaj a tűzre, és az eb csak még jobban fog szorongani.

Amennyiben általában tanítás közben jelentkezik a viselkedés, akkor érdemes átgondolnod a módszert. Lehet, hogy eredményesebb lesz a képzés, ha kisebb elemekre bontod a tanítandó feladatokat. Így kutyád is könnyebben tudja befogadni a leckét.

Amikor pedig valamilyen egészségügyi gondra gyanakszol, úgy pedig kérj időpontot az orvoshoz.

ajaknyalogatás furcsa viselkedés kommunikáció kutya jelzések kutya kommunikáció kutya szokásai kutya testbeszéde kutya viselkedése miért nyalogatás nyalogatás leszoktatás testbeszéd viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink