hirdetés

Hogy viselkedik a kutya, ha nem szeret valamit? Sokan félreértelmezik a reakciókat

Ferenczi Deborah

2022. június 28 - Képek: Getty Images Hungary

Az állatok esetében is előfordulhat, hogy valamit vagy valakit nem szeretnek annyira. Ennek természetesen jelét is adják, azonban ezeket a gazdik gyakran teljesen félreértelmezik.

hirdetés

Az olyan érzelmek, mint a félelem és az agresszió, általában egy konkrét szituáció folytán jelentkeznek az állatban. Az alábbiakban utánajártunk annak, hogy ennek milyen jelei lehetnek.

Milyen jelek utalhatnak arra, hogy a kutyád nem szeret valamit?

Az ellenséges érzelmek bármire irányulhatnak, lehet szó személyről, akár tárgyról, esetlegesen ételről. Ez nem azt jelenti, hogy a kutyád valóban utálja az ételt vagy az adott személyt, kizárólag annyit, hogy nem feltétlen kedveli épp akkor és úgy. Ilyenkor ezeket a jeleket adja:

  • elfordul
  • morog vagy ugat
  • szagol egyet, majd elsétál, mondjuk tárgy vagy étel esetében
  • elfordítja a fejét, amikor a személyt vagy tárgyat látja
  • elrejtőzik
  • lelapítja a fülét és elhátrál

Létezik gyűlölet az állatoknál?

A szakértők által végzett kutatásoknak és tanulmányoknak köszönhetően a kutyák érzelmeivel és viselkedésével kapcsolatos ismereteink jelentősen fejlődtek az elmúlt évtizedekben. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy bár a kutyák tudják, mi az a fájdalom vagy félelem, sok másodlagos érzelem van, amelyekről csak feltételezéseink lehetnek. Mivel mi emberek vizsgáljuk az állatokat, jellemzően magunkból indulunk ki, és úgy véljük, a kutyák is átélik azokat az érzelmeket, amelyeket mi. Ez azonban cseppet sem törvényszerű.

A balesetek nagyon komoly szorongást tudnak létrehozni a kutyákban.

Félreértelmezzük a kutyák reakcióit?

Az évek során sok szakértő végzett tudományos vizsgálatokat a kutyák érzelmeinek és viselkedésének egyszerűbb megértésének érdekében.  Nyilvánvaló, hogy valóban megtapasztalnak érzelmeket, de ezeket nem szabad a saját emberi érzéseink alapján felcímkézni. Kedvenced szemszögéből mindössze annyi jelent ez, hogy az adott személy vagy dolog nem vonzza őt, de ettől még nem gyűlöli vagy utálja feltétlenül.

Hogy viselkedik a kutya, ha nem szeret valamit?

Például, ha megváltoztatod kedvenced étrendjét, és új táplálékkal kezded etetni, előfordulhat, hogy egyszerűen megszagolja, majd otthagyja azt, pedig az étkezésével alapvetően nincsen probléma. Ebben az esetben ez annyit jelent, hogy nem ízlik neki az adott étel. Azt is meg kell vizsgálnod, hogy kutyád hogyan viselkedik különböző emberek, vagy akár más háziállatok közelében. Előfordulhat, hogy sok barátoddal és családtagoddal kijön, de vannak olyanok, akiket megugat, vagy egyszerűen nem megy a közelükbe. Ebben az esetben szimplán arról van szó, hogy nem szimpatikus neki az illető.

Fontos tudod, hogy különbséget kell tenni az agresszió és a kedvesség hiánya között is. Ha kutyád folyamatosan vicsorog és morog, nem intézheted el annyival, hogy nem kedveli az adott helyzetet. Meg kell vizsgálnod, hogy mi okozza ezt az erős reakciót, hogy lépéseket tudj tenni az erőszakos viselkedés orvoslására.

beteg a kutya betegség tünetei érzelmek ignorál a kutya kutya nem szereti kutya testbeszéde kutya viselkedése utál a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!