hirdetés

Gyakori farokkergetés, kényszeres nyalakodás: a kutya mentális betegségének 11 tipikus tünete

Ferenczi Deborah

2022. augusztus 14 - Képek: Getty Images Hungary

A mentális betegségekkel kapcsolatos megbélyegzés kezd enyhülni, a kezelések is egyre elérhetőbbé váltak. Ez nem meglepő, mivel az Egyesült Államokban minden ötödik felnőttet érint a mentális betegség valamely problémája. Ami még ennél is meglepőbb, hogy a kutyák esetében is előfordulnak olyan betegségek, mint az OCD, a depresszió és a szorongás.

hirdetés

Az Emory Egyetem tudósai által 2013-ban végzett tanulmány kimutatta, hogy a kutyák agya feltűnően hasonlít az emberéhez – különösen, ha érzelmekről van szó. Az emberekhez hasonlóan a szorongásos vagy depressziós állapotokban szenvedő ebek is károsíthatják magukat, és súlyosan árthatnak az általános egészségi állapotuknak is.

Hogyan jelzi a kutya, ha mentális problémái vannak?

Sajnos a kutyák nem tudják pontosan meghatározni azt, ha szomorúak vagy éppen szoronganak. Mindazonáltal a szorongás fizikai jelei általánosságban megfigyelhetőek esetükben. Fontos tudni, hogy ezek a pszichés zavarok meglehetősen komoly hatással vannak az ebekre, sőt Nancy Dreschel, a Pennsylvaniai Állami Pszichológiai Egyetem Állattudományi Tanszékének munkatársa szerint annál rövidebb az élettartama az állatnak, minél inkább szorong vagy stresszel.

A kutya mentális betegségének tünetei

Természetesen minden mentális zavar valamelyest eltér a többitől, azonban összegyűjtöttük azokat a jeleket, melyek a leginkább arra utalhatnak, hogy valamilyen probléma áll a háttérben.

 • gyakori remegés
 • elrejtőzés, vagy szökési kísérlet
 • kényszeres önápolás
 • önkárosítás
 • rendszeres hasmenés vagy hányás
 • kedvtelenség, csökkentett aktivitás
 • pusztító viselkedés
 • étvágytalanság – drasztikus fogyás
 • letargia vagy több alvás
 • kevesebb szociális interakció
 • hirtelen és drasztikus viselkedési változások

A fenti tünetek mind arra utalnak, hogy a kutyus nagyon komoly mentális zavarokon megy keresztül. Amennyiben ezt tapasztalod, feltétlen és mihamarabb fordulj állatorvoshoz.

A kutyák mentális betegségeinek okai

A jelentős változások az életben (például depresszió alakulhat ki, ha bővült a család és a babát hazahozták), betegségek (egyes kisállat-tulajdonosok műtét utáni depresszióról számolnak be) és a genetika mind hatással vannak a mentális egészségi rendellenességekre, és hozzájárulnak azok kialakulásához. Fontos ebben az esetben, hogy felmérd kutyusod környezetét, hogy megtudd, mi okozhat neki ilyen jelentős stresszt.

Hogyan kell kezelni a mentális egészségi zavarokat kutyák esetében?

Fokozott odafigyelést, türelmet igényel. Az alábbiakban bemutatunk néhány módszert, ami segíthet:

Mentális stimuláció

A nem aktív életmód szorongáshoz és depresszióhoz vezethet a kutyák esetében, ami hosszútávon romboló viselkedést okozhat. Ha időt szakítasz a kedvenced edzésére és mentális stimulációt biztosítasz számára napi rendszerességgel, az segíthet megelőzni, illetve kezelni is a problémát.

Masszázs és testtudatosság

Egy gyengéd masszázs segíthet megnyugtatni a szorongó kutyát. Emellett az állatok jól reagálnak a testtudatos gyakorlatokra, illetve az erősítő edzésekre is. Ezek abban segítenek, hogy magabiztosabban érezzék magukat, és tudatában legyenek testüknek, tetteiknek.

Állatorvos által felírt gyógyszerek

Alapvetően sok mentális egészségi állapotot a kutya mögöttes fizikai fájdalma okoz. Ebben az esetben a tulajdonosok fontolóra vehetik a fájdalomcsillapítás egy formáját, ami kizárólag állatorvos által felírt gyógyszerek segítségével lehetséges. Emellett ne feledkezz meg a rendszeres orvosi vizsgálatokról sem.

Engedd, hogy azt csinálja, amit szeret

Érdemes kedvencednek teret adni azokra a tevékenységekre, amiket igazán szeret. Ezek ugyanis beindítják a boldogsághormonok termelését, stimulálni fogják az agyát, és segíteni fognak neki abban, hogy legyőzze a problémáit.

betegség jelei betegség tünetei kutya masszázs kutya mentális egészség kutya viselkedése mentális egészség mentális probléma mentális stimuláció remeg a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink