hirdetés

Fontos neked kutyád mentális egészsége? Íme 5 tipp, hogy megőrizd!

Ferenczi Deborah

2022. február 25 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák mentális egészségéről csak igen ritkán esik szó, pedig épp olyan fontos ezt is megtartani, mint a sajátunkat. Nem csoda, hiszen kihat az egészségre, a hangulatra, a viselkedésre is.

hirdetés

Ahhoz, hogy kezelni tudd kutyád mentális problémáit, tisztában kell lenned azzal, amit a testbeszéde vagy éppen a viselkedése üzen számodra. Mikor stresszel, mikor küzd valamilyen jellegű szorongással vagy éppen milyen hangulatban van?

Egy kutya mentális egészsége

Mielőtt hozzálátnánk a mentálisan nem egészséges kutya jellemzéséhez, először vizsgáljuk meg a boldog kutya ismérveit. Íme néhány árulkodó jel, hogy kedvenced elégedett melletted:

Milyen jelek utalnak arra, hogy baj van?

Ha az ebnek mentális problémái vannak, általában egyértelmű jeleket mutat:

Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalod, érdemes mihamarabb állatorvoshoz vagy viselkedésterapeutához fordulni.

6 módszer a kutya mentális egészségének javítására

Amennyiben felismerted a jeleket, érdemes felvenni a harcot ellenük. Az alábbiakban 6 tippet hoztunk annak érdekében, hogy kutyusod kiváló mentális jólétnek örvendjen:

1. Rendszeresen vidd állatorvoshoz

Az olyan állatoknál, mint a kutyák, a fizikai problémák és a mentális egészségügyi problémák szorosan összefüggenek. Tehát ha azt szeretnéd, hogy kedvenced boldog legyen, győződj meg róla, hogy maximálisan egészséges.

 

2. Napi rutin és mentális lefárasztás

Meglepődnél, mennyi problémát lehet megoldani egy kis játékkal és sétával. Ne feledd, hogy testmozgásra naponta többször is szükség lehet, ami nem jelenti azt, hogy kedvenced agyát nem kell éppúgy lefárasztanod. A különböző, intelligenciát fejlesztő játékokat erre találták ki. Ha az ebnek van napirendje, amihez hozzászokott, sokkal könnyebben viseli a séták, játékok közt eltelő időt.

 3. Biztonságos és békés élettér

Ha kutyádnak területi agressziója van, de egész nap azt nézi, ahogy más kutyák közvetlenül mellette sétálnak, akkor érthetően feszült lesz. Az idősebb kutyák viszont gyakran csak nyugalmat és csendet akarnak. Elképzelhető, hogy nem elég komfortos az állat számára az élettere és ezért érzi magát kellemetlenül, vagy reagál túlzott agresszióval bizonyos helyzetekre.

 

4. Egészséges ételek és táplálás

Az étrend nagy hatással lehet kedvenced mentális egészségére. Tehát mindig jó minőségű, neki való, tápláló kutyaeledelt adj neki. Ezzel együtt korlátozd a nehezebben emészthető emberi táplálékhoz való hozzáférését, ne adj neki titokban az asztal alatt falatokat. Ez egyrészt megterhelő a gyomrának, másrészt könnyen elhízáshoz vezethet.

5. Megküzdés az élet változásaival

Az emberekhez hasonlóan a kutya is érzi a veszteséget és a gyászt. Az élet olyan változásai, mint egy másik kutyus, vagy gazdi elvesztése, egy új otthonba költözés szomorúságot válthatnak ki. A szakértők szerint a tulajdonos segíthet megbirkózni a depresszióval azáltal, hogy foglalkozik, mozog a négylábúval, és megértően fordul felé.

boldog kutya depresszió kutya jól érzi magát kutya mentális egészség mentális egészség mentális probléma mentális stimuláció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink