hirdetés

8 jel, hogy a kutyád nemcsak fizikálisan, de mentálisan is nagyon egészséges

Ferenczi Deborah

2022. szeptember 8 - Képek: Getty Images Hungary

Minden kutyatulajdonost foglalkoztat az a kérdés, hogy vajon nem csak fizikálisan, de mentálisan is egészséges-e az ebe? Azonban sok esetben a kezdeti problémáknak nem igazán vannak jelei, így nehezebb is azokat beazonosítani. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a jeleket, melyek arra utalnak, hogy a kutyusoddal minden rendben van, és nagy valószínűséggel nem szenved mentális betegségben.

hirdetés

Amikor szeretnéd felmérni a kutyusod mentális téren való egészségügyi állapotát, érdemes az alábbi szempontokat megvizsgálnod, ugyanis ezek arra utalnak, hogy az ebed teljesen egészséges.

1. Életszeretetet sugároz

Ragyognak a szemei, csóválja a farkát, energikus, és érdeklődő az új dolgok iránt. Tehát érezhető esetében az életkedv, és a lelkesedés. Vagyis ha a kutyádnak alapvetően jó kedve van, és láthatóan sugárzik belőle az élet szeretete, akkor valószínűleg teljesen egészséges.

2. Boldog tekintet

A boldog tekintet szintén annak a tökéletes jele, hogy kutyusod nagyon boldog, és a világon semmi problémája nincs. Egy olyan eb, aki mentális betegségekkel küzd, tekintetével és a testbeszédével is ezt tükrözi. Ezzel ellentétben egy boldog állat egész metakommunikációja arról árulkodik, hogy nem csak mentálisan, de fizikailag is kicsattan az egészségtől.

3. Jó étvágya van

A betegségek első tünetei közé tartozik általánosságban az, hogy az eb étvágytalan lesz, és az alultápláltság jelei fedezhetőek fel esetében. Általánosságban elmondható, hogy az éhes – de nem állandóan kunyeráló és megelégíthetetlen – kutya az egészséges kutya.

4. Fizikailag is egészséges

Lehet, hogy egyértelmű, de egy mentálisan jól levő állat az esetek jelentős százalékában fizikailag is nagyon egészséges. Hiszen a két állapot kölcsönhatásban van egymással. Így az egészség nem csupán mentális, de fizikai formában is befolyásolja az állat életkedvét és jólétét.

5. Nyugodt

Amennyiben az ebed az esetek jelentős százalékában nyugodt, és nem stresszel, akkor valószínűsíthetően boldog és elégedett. A mentális betegségek legelső problémái között található a stressz jelentkezése, mely nagyon meg tudja keseríteni az állat életét. Amennyiben viszont nem tapasztalsz stresszre utaló tüneteket, minden valószínűséggel nagyon egészséges a kedvenced.

6. Lelkesedés

A boldog kutyák élvezik a játékot és a sétákat, sőt a legtöbben még az autózást is szeretik. Amennyiben azt tapasztalod, hogy az ebed még akár idős korára is nagyon lelkes, amikor sétálni viszed, vagy boldogan ugrál és üdvözöl, amikor hazaérsz, akkor megnyugodhatsz. Ha imádja veled a hosszas sétákat, és rajong a társaságodért, akkor bizonyosan minden rendben van vele.

7. Sok és nyugodt alvás

Az egészséges, boldog, felnőtt kutyák általában napi 16 órát alszanak. Így a jó nagy alvások mindenképpen pozitív jelek arra, hogy kutyusoddal minden rendben van. Abban az esetben viszont, ha a kutyád nem alszik sokat, az stressz vagy betegség jele lehet, és érdemes állatorvoshoz fordulni. 

8. Jó magaviselet

Végezetül a jó magaviselet és a barátságosság is egyértelmű jele annak, hogy az eb mentálisan is egészséges. Ugyanis a romboló és kártékony viselkedés illetve az ok nélküli agresszió jelentkezése mind arra utal, hogy a kedvenced olyan problémával küzd, melyet orvosolni szükséges. Ilyen lehet például a szeparációs szorongás, vagy a kóros félelem jelentkezése.

boldog a kutya egészség kutya étvágya kutya mentális egészség mentális egészség mentális probléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!