hirdetés

Hihetetlen sokat segít a bipoláris depresszióval küzdőknek a kutya: csillapítja az intenzív érzelmi hullámzást

Ferenczi Deborah

2022. augusztus 5 - Képek: Getty Images Hungary

Számos kutatás bebizonyította, hogy a kutyusok rendkívül sok mentális betegség kezelésében segíthetnek. A bipoláris depresszió enyhítésében is igen hatékonyak.

hirdetés

Egy eb jelenléte képes enyhíteni a bipoláris depresszió tüneteit. Ugyanis segít egyfajta stabilitás, illetve rutin megteremtésében.

Mi is pontosan az a bipoláris depresszió?

A bipoláris depresszió tulajdonképpen egyfajta érzelmi hullámvasútnak felel meg. Olyan kétpólusú hangulatingadozás, mely a gyakorlatban egyszer nagyon felfokozott állapotba repíti a beteget, majd hirtelen igen mélyre rántja. Sajnos kiszámíthatatlan, mikor, miként változik a hangulati stádium, mikor váltja az úgynevezett mániás depresszió a lehangoltságot. Így rendkívül szélsőséges hangulatingadozások is megfigyelhetőek akár viszonylag rövid idő alatt is. A veszélye pedig az, hogy egyrészt roppant nehezen tudják beazonosítani a betegséget, másrészt pedig a mély fázisok nagyon súlyos depresszióként jelentkeznek.

Hogyan segíthet egy kutya jelenléte?

Egy szerető négylábú társ csökkenti a magány érzését, ami igencsak fontos, hiszen a bipoláris depresszióban szenvedő ember akkor kezd el egy súlyosabb gondolati spirálba kerülni, amikor egyedül van. Ez az állapot a túlgondolás egy fokozottabb és veszélyesebb formája. Viszont amennyiben az illetőnek van egy állata, akkor jelentősen csökkentheti az ilyesfajta túlgondolásokat, hiszen négylábú társa eltereli a figyelmét. Továbbá az eb segít egy napi rutin kialakításában is, ami nem engedi az érintett embert belesüppedni a depresszióba, mivel mindig kell gondoskodnia valakiről. Ez a felelősség pedig folyamatosan kizökkenti a negatív spirálból.

Boldogságot és értelmet ad egy kutya a mindennapi életnek

A kutya egyik legnagyon varázsereje abban rejlik, hogy olyan mértékű oxitocint szabadít fel a gazdája szervezetében, mely lényegében hasonló a szerelem érzéséhez. Ez pedig akár meg is akadályozhatja, hogy az érintett nagyon mély depresszióba essen. Túl ezen, a bipoláris depresszióval küzdők esetében gyakori, hogy haszontalannak érzik magukat mind a családjuk, mind a társadalom felé. Azonban egy eb jó állapota folytonosan bizonyítéka annak, hogy van értelme a létezésének.

A terápiás kutyák még nagyobb segítséget nyújtanak

Fontos tudni, hogy a terápiás kutyák képesek még nagyobb segítséget nyújtani. Egyrészt azért is, mert megfelelő kiképzéssel a beteg hirtelen hangulatváltozása, rohama esetén képesek kizökkenteni őt a negatív állapotból. Sok esetben ilyenkor elég egy kis bökdösés, vagy egy erősebb vakkantás, mely megakadályozza, hogy az érintett felüljön az érzelmi hullámvasútra. Másrészt léteznek olyan kutyák, akiket meg lehet tanítani például arra is, hogy emlékeztessék a beteget, mikor kell bevenni a gyógyszerét.

kutya hatása a gyermekre kutya hatása az egészségre kutya mentális egészség mentális egészség terápiás kutya hatása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink