hirdetés

Hasonlóan reagál agyunk a kutyánkra, mint a saját gyermekünkre – Miért okoz kedvencünk folyamatos örömérzetet?

Ferenczi Deborah, 2022. július 19 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyatartásnak számos rendkívül pozitív hatása van. Ide tartozik az, hogy jelentős mértékben csökkenti a magány és a depresszió kockázatát, illetve a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is, mivel az ebek mozgásban tartanak, és egészséges életmódra ösztönöznek. Ezentúl mentális szinten is stimulálnak olyannyira, hogy a kutya és gazdi kapcsolat hasonló, mint az anya és gyermek kötődés.

hirdetés

A kutatók egyre inkább vélik felfedezni a kutyák fantasztikus eredményeket elérő terápiás értékét. Azonban nagyon foglalkoztatta a tudományt az a kérdés, hogy pontosan mi az oka annak, hogy ennyire nagyfokú eredményt érnek el az ebek a terápiás kezelések területén. Valószínűsíthetően ennek az indoka abban keresendő, hogy a kötelék, amely a tulajdonos és a kedvence között van, egészen egyedülálló.

Az érzés, hogy szeretve vagyok

Megdöbbentő, de a kutyák terápiás hatásának a titka elsősorban abban keresendő, hogy önzetlenül szeretnek. A társadalmi elismerés egyre nő feléjük a kapcsolati hálók kialakításában betöltött szerepük miatt. Ma már köztudott, hogy az egészséges társadalmi kötelékek kulcsszerepet játszhatnak a mentális egészségben. Nélkülük magányosak, depressziósak és fizikailag rossz állapotban lesznek az emberek. Viszont a a háziállatok betölthetik ezt a tátongó űrt.

A szociálisan elszigetelt emberek számára a kutyák megoldások lehetnek

June McNicholas akadémikus kutató és pszichológus rámutat, hogy a házi kedvencek mentőövet jelenthetnek a szociálisan elszigetelt emberek számára. Véleménye szerint az állatgondozás és az öngondoskodás alapjaiban összefügg egymással. Hiszen önmagában a kutyatartás számos szociális interakciót teremt a külvilággal. Az állatok képesek lebontani az olyan falakat, melyek az antiszociális emberekben épültek fel.

Úgy reagál az agy a kutyára, mint az anya a gyermekére

Egy 18 nő bevonásával végzett funkcionális MRI-vizsgálattal végzett tanulmány hasonló reakciókat mutatott a jutalommal, érzelmekkel, illetve a kötődéssel kapcsolatos területeken, mint amikor a nők gyermekükről, illetve a házi kedvencükről készült képeket néztek. Ez alapvetően az oxitocin nevű, úgynevezett „szeretet”  hormonnak köszönhető. Az oxitocin az anya és gyermek kapcsolatban kulcsszerepet játszik a szülésben, a szoptatásban és a kötődésben, míg az ember és a kutya kapcsolatban ez leginkább a ragaszkodás mélységében figyelhető meg. Az oxitocinnak a szerepe abban kulcsfontosságú, hogy segít módosítani a stresszre adott válaszokat, és kezelni a szociális helyzeteket.

A mentális egészségre is kiváló hatást gyakorol, és segít az öröm fokozásában

Amellett, hogy segít enyhíteni a stresszt, a szorongást, a depressziót és a magányt, még számos olyan előnye van a kutyatartásnak, ami a mentális egészségednek is jót tesz. Ugyanis a napi séták a szabadban javítják a fizikai és érzelmi jóllétet. Emellett a mozgás, melyet ebeddel nap mint nap végzel, jó kondícióban tart. Ezentúl jelentősen növeli az öröm érzését. Ez olyannyira igaz, hogy az Egyesült Királyságban bizonyos börtönökben is segítenek a kutyák a mentális jóllét megtartásában. A foglyok pedig arról számoltak be, hogy csak rövid kutyával töltött idő is jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy nyugodtabbnak és békésebbnek érezzék magukat. Sőt, úgy gondolják, hogy a szeretetüktől, amit irányukba mutatnak, boldogabbnak és kevésbé feszülteknek érzik magukat.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon