hirdetés

Hasonlóan reagál agyunk a kutyánkra, mint a saját gyermekünkre – Miért okoz kedvencünk folyamatos örömérzetet?

Ferenczi Deborah

2022. július 19 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyatartásnak számos rendkívül pozitív hatása van. Ide tartozik az, hogy jelentős mértékben csökkenti a magány és a depresszió kockázatát, illetve a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is, mivel az ebek mozgásban tartanak, és egészséges életmódra ösztönöznek. Ezentúl mentális szinten is stimulálnak olyannyira, hogy a kutya és gazdi kapcsolat hasonló, mint az anya és gyermek kötődés.

hirdetés

A kutatók egyre inkább vélik felfedezni a kutyák fantasztikus eredményeket elérő terápiás értékét. Azonban nagyon foglalkoztatta a tudományt az a kérdés, hogy pontosan mi az oka annak, hogy ennyire nagyfokú eredményt érnek el az ebek a terápiás kezelések területén. Valószínűsíthetően ennek az indoka abban keresendő, hogy a kötelék, amely a tulajdonos és a kedvence között van, egészen egyedülálló.

Az érzés, hogy szeretve vagyok

Megdöbbentő, de a kutyák terápiás hatásának a titka elsősorban abban keresendő, hogy önzetlenül szeretnek. A társadalmi elismerés egyre nő feléjük a kapcsolati hálók kialakításában betöltött szerepük miatt. Ma már köztudott, hogy az egészséges társadalmi kötelékek kulcsszerepet játszhatnak a mentális egészségben. Nélkülük magányosak, depressziósak és fizikailag rossz állapotban lesznek az emberek. Viszont a a háziállatok betölthetik ezt a tátongó űrt.

A szociálisan elszigetelt emberek számára a kutyák megoldások lehetnek

June McNicholas akadémikus kutató és pszichológus rámutat, hogy a házi kedvencek mentőövet jelenthetnek a szociálisan elszigetelt emberek számára. Véleménye szerint az állatgondozás és az öngondoskodás alapjaiban összefügg egymással. Hiszen önmagában a kutyatartás számos szociális interakciót teremt a külvilággal. Az állatok képesek lebontani az olyan falakat, melyek az antiszociális emberekben épültek fel.

Úgy reagál az agy a kutyára, mint az anya a gyermekére

Egy 18 nő bevonásával végzett funkcionális MRI-vizsgálattal végzett tanulmány hasonló reakciókat mutatott a jutalommal, érzelmekkel, illetve a kötődéssel kapcsolatos területeken, mint amikor a nők gyermekükről, illetve a házi kedvencükről készült képeket néztek. Ez alapvetően az oxitocin nevű, úgynevezett „szeretet”  hormonnak köszönhető. Az oxitocin az anya és gyermek kapcsolatban kulcsszerepet játszik a szülésben, a szoptatásban és a kötődésben, míg az ember és a kutya kapcsolatban ez leginkább a ragaszkodás mélységében figyelhető meg. Az oxitocinnak a szerepe abban kulcsfontosságú, hogy segít módosítani a stresszre adott válaszokat, és kezelni a szociális helyzeteket.

A mentális egészségre is kiváló hatást gyakorol, és segít az öröm fokozásában

Amellett, hogy segít enyhíteni a stresszt, a szorongást, a depressziót és a magányt, még számos olyan előnye van a kutyatartásnak, ami a mentális egészségednek is jót tesz. Ugyanis a napi séták a szabadban javítják a fizikai és érzelmi jóllétet. Emellett a mozgás, melyet ebeddel nap mint nap végzel, jó kondícióban tart. Ezentúl jelentősen növeli az öröm érzését. Ez olyannyira igaz, hogy az Egyesült Királyságban bizonyos börtönökben is segítenek a kutyák a mentális jóllét megtartásában. A foglyok pedig arról számoltak be, hogy csak rövid kutyával töltött idő is jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy nyugodtabbnak és békésebbnek érezzék magukat. Sőt, úgy gondolják, hogy a szeretetüktől, amit irányukba mutatnak, boldogabbnak és kevésbé feszülteknek érzik magukat.

ember és kutya kötődés kötődés kutya és ember kutya hatása az egészségre mentális egészség oxitocin szeretet terápiás kutya hatása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink