hirdetés

„Nekem a kutyám az első!” – Jó-e, ha az egész életed alárendeled a kedvencednek?

Szénási Szimonetta

2023. január 6 - Képek: Getty Images Hungary

Egyes gazdák életét mintha megnehezítené kedvence. Hogy valóban így van-e, és mi az oka ennek a kötöttségnek, azt érdemes több szempontból megvizsgálni.

hirdetés

A kutyám a gyerekem, a társam, a szerelmem; nem tudok elmenni nyaralni, kávézni, karácsonyozni hozzátok, mert itt a kutyám; kutyával ez nem megoldható…” Ezek a rögtönzött, ám a való életből kölcsönzött példák több kérdést is felvetnek. Egyrészt az, hogy miként tekintünk háziállatainkra? Másrészt, hogy mennyiben változtatja, esetenként nehezíti meg az életünket az, ha úgy döntünk, kutyát vállalunk? Nézzük a lehetséges válaszokat!

A kutya családtag: de hogyan?

Fontos leszögezni, hogy az alábbi cikk inkább problémafelvetés, a fenti kérdések pedig abszolút nyitottak. Az írást beszélgetésindítónak szánjuk, mintsem a „nagy igazság”, azaz a helyes állattartói magatartás pontokba foglalásának.

Az első, már többször tárgyalt kérdéskör az, hogy miként érdemes kedvencünkre tekinteni. Sokan hangoztatják, hogy számukra a kutya abszolút családtag. Amivel véleményem szerint nincs is semmi probléma addig, amíg ez az állat érdekeit szolgálja! Gondolok itt arra, hogy a kutya az kutya, így ha úgy is szereted, mint a családod tagját, nem szabad összekeverned az ő igényeit az emberek szükségleteivel.

Szeresd végtelenül, de mellette tápláld helyesen, sétáltasd, vidd állatorvosi kontrollokra, legyenek meg az oltásai, foglalkozz vele eleget, és a neveléséről se feledkezz meg! Ellenben ne erőltess rá olyat, ami a számára kellemetlen: ne öltöztesd és cicomázd feleslegesen, és általában ne akard, hogy négylábú ember legyen – mert az nem lehetséges!

Nem mehetek, mert itt van a kutya…

A másik fontos kérdéskör a kutyatartás kapcsán, hogy vajon mennyire kell (és szabad) az állathoz igazítanunk az életünket? Az American Pet Product Association 2021-2022-ben végzett nagyszabású felmérése szerint az amerikai kisállattartók kiadásai a kétszeresére nőttek az elmúlt évtizedben, és a lakásvásárlásoknál is a kutya az első számú tényező a döntés során.

Természetesen amikor úgy döntesz, hogy egy állatot veszel magadhoz, akkor vállalod az azzal járó feladatokat is. Ám ez nem azt jelenti, hogy fenekestül fel kell forgatnod az életedet, mert kutyás lettél!

Milyen fajta illik hozzád?

Ehhez egyrészt az kell, hogy amikor úgy határozol, szeretnél magad mellé egy négylábút, a fajta eldöntése ne impulzív választás legyen (mert egy filmben láttad, és cuki volt; a kedvenc énekesednek is ilyen fajtájú van; olyan szép a szőre; mert menő, és még sorolhatnánk a sajnos gyakran elhangzó érveket.) Helyette kellő ismerettel felruházva, mérlegelve az életviteled és az adott kutyafajta jellemzőit hozd meg a döntést: ilyen kutyát szeretnék!

Példaként, ha a szabadidődet inkább kényelmes tevékenységekkel vagy odahaza töltöd, akkor ne válassz nagy mozgásigényű, rengeteg aktivitásra vágyó fajtát. Ugyanígy egy pörgős, sokat sportoló embernek sem ideális társ, teszem azt, egy francia bulldog.

Szoktatás

Ha már hozzád került a jószág, akkor a legnagyobb feladat, hogy az ebet felkészítsd a közös életre. Nevelned és tanítanod kell, hogy zökkenőmentes legyen az együttélés, és az ő működése a világban. Az ideális, ha kedvencedet szoktatod hozzá a te életvideledhez, és nem te mondasz le a megszokott programjaidról miatta.

Értelemszerűen ez nem azt jelenti, hogy továbbra is elmész bulizni egész éjszaka, a kis jószágot meg magára hagyod a lakásban! De ha szokásod, hogy hétvégente túrázol, és kedvenced életkora, egészsége és fizikai adottságai is megfelelnek ennek, akkor vidd magaddal! Vagy válassz olyan útvonalat, ami számára is élvezetes lesz! Ez csak egy példa a sok közül, de ennek mintájára érdemes átgondolnod, miként tudod bevonni az állatot a szeretett időtöltésekbe.

Ne menjen a kapcsolataid rovására a szeretett eb

Ha sorozatosan lemondod a családi, baráti meghívásokat kutyádra hivatkozva, akkor valószínűleg előbb vagy utóbb megorrolnak rád az ismerőseid. Jobb, ha fokozatosan hozzászoktatod négylábúdat ezekhez a társas eseményekhez.

Segíthet, ha már ismeri a hozzá közel álló személyeket. Egy nálatok elfogyasztott ebéd, egy kávézás, de egy közös sétáltatás is jó alkalom, hogy kedvenced és a hozzád közel állók összebarátkozzanak!

Segítség

Ha pedig valamilyen téren problémák merülnek fel, hozzáértő szakemberek – állatorvos, pszichológus, tréner, stb. – segíthet megoldást találni a nehézségre.

Emellett vannak olyan élethelyzetek, amikor valóban nem megoldható, hogy magaddal vidd a kutyádat. Ilyenkor lehetőséged van segítséged kérni akár családtagtól vagy barátoktól, de vannak szakképzett kutyafelvigyázók, -sétáltatók, illetve panziók és napközik is működnek.

ember és kutya kötődés kötődés közös program kutya család tagjai kutya családtag kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya szeretet jele kutyasétáltatás séta sétáltatás szeretet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!