hirdetés

Te kutyás vagy macskás vagy? Az ember személyisége határozza meg, melyik állathoz vonzódik leginkább

Ferenczi Deborah

2022. augusztus 24 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkoztál már azon, hogy vajon te miért rajongsz jobban a kutyusokért, mint a macskákért? Nos, persze elkezdheted sorolni, hogy mennyi minden szól a kutyák oldalán, azonban ha egy cicagazdit kérdezünk, akkor ő is pontosan legalább ugyanannyi pozitívumról mesél. A válasz valójában a személyiségedben rejlik.

hirdetés

Számos tanulmány bizonyítja, hogy rengeteg különbség van a cicás és a kutyás emberek között. Sőt valószínűsíthető, hogy pontosan ennek köszönhető az, hogy teljesen másképpen gondolkodik a két tábor. Összeszedtük azokat az érdekességeket, melyek megkülönböztetik a macskás és a kutyás embereket egymástól.

1. A kutyások örökmozgók, míg a macskások inkább otthon ülősek

Denise Guastello 2014-es tanulmányában a Wisconsin állambeli Carroll Egyetemen a kutatók 600 főiskolai hallgatót kérdeztek meg arról, hogy milyen háziállatot tartanak otthon. A résztvevők körülbelül 60 százaléka kutyás volt, míg kisebb részük macskásnak tartotta inkább magát. A kutyabarátokról kiderült, hogy nagyrészt sokkal energikusabbak, mint a macskatulajdonosok, ennek valószínűsíthetően az oka abban is rejlik, hogy a kutyatartás aktívan tartja az embereket. Másrészt a macskatulajdonosok előnyben részesítették a kis energiát igénylő tevékenységeket, például az olvasást vagy a főzést – ez annak is köszönhető, hogy nem kell kivinniük a macskájukat sétálni.

2. A macskásak függetlenebbek, mint a kutyások

A macskák általánosságban nagyon független állatok, és ez igaz a gazdáikra is, akik pontosan a cicatartással járó szabadság miatt választják az adott állat iránti elkötelezettséget. A kutyásokra azonban ez nem jellemző, ők szeretik, ha mindennek megvan a rendje, és rutinja.

3. A kutyatulajdonosok extrovertáltak, a macskatulajdonosok introvertáltak

A Carroll Egyetem 2014-es tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy a kutyatartók sokkal nagyobb valószínűséggel extrovertáltak, mint a macskások. Ennek oka valószínűsíthetően abban keresendő, hogy a kutyásoknak sokkal többet kell szocializálódniuk a sétáltatás és hasonló folyamatok során. Míg a macskások nyugodtan ellehetnek egymagukban és nem szükséges másokkal kapcsolatot teremteniük.

4. A kutyások inkább szabálykövetők, mint a cicások

Egy 2015-ös tanulmány szerint a macskás emberek sokkal kevésbé szabálykövetők, mint a kutyások. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a cicások állandóan szabálysértést követnének el, szimplán annyit tesz, hogy valamivel függetlenebbnek érzik magukat, így könnyebben csúszik be egy-egy botlás. A kutyások általában lelkiismeretesebbek, és szabálykövetőbbek – bár nagyon szeretnénk azt is leírni, hogy mindig, minden esetben összeszedik kutyájuk piszkát, ez egyelőre nem igaz.

5. A kutyások szeretik a rutinokat

A Texasi Egyetem 2010-es tanulmánya megállapította, hogy a kutyás emberek szívesebben terveznek előre, és élvezik a napi rutin okozta előnyöket, mintsem a nagy kalandokat. Azonban ezzel szemben a másik tábor sokkal inkább szereti a spontán dolgokat, és a kalandokat, de emellett a hosszútávú előre tervezés hívei.

7. A macskások sokkal hajlamosabbak az aggodalmaskodásra

Az említett tanulmány azt is megállapította, hogy a macskabarátok sokkal hajlamosabbak a szorongásra és a neurotikus rendellenességekre, mint a kutyások. Lehet, hogy ez annak köszönhető, hogy a kutyák sokkal intenzívebben képesek csökkenteni a stresszt, mint a macskák? Utóbbiak biztosan tiltakoznának. Ám az igaz, hogy az extrovertált emberek általában pozitívabbak, derűsebbek, ez pedig inkább a kutyatulajdonosokra igaz általánosságban.

extrovertált introvertált ember kutya és macska kutya és macska különbségek kutyatartás napirend rutin szociális kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!