hirdetés

Hogyan segít a kutya a depresszióból kilábalni? 5 mód, ahogyan gyógyító ereje érvényesül

Buzgó Csilla

2020. szeptember 30

A depresszió elleni harc bizony nem könnyű. Mindenki egyedi eset, de tudományosan bizonyított tény, hogy a házikedvencek komoly segítséget nyújthatnak a betegség leküzdésében.

hirdetés

Az állatasszisztált terápiának köszönhetően csodálatos gyógyulásokat könyvelhettünk el, melyek során a mentális problémákkal harcoló emberek számára a természethez való visszatérés jelentette a megoldást. Bár a kutya célirányos alkalmazására ezen a területen már a XVIII. században is tettek kísérleteket, az állatasszisztált terápia az 1960-as években vált igazán elterjedtté.

A gyógyfoglalkozások a testi és szellemi problémákkal küszködő személyeket segítik egy speciálisan idomított állat, annak felvezetője, és szakképzett terapeuta irányításával. Gyerekek és felnőttek körében egyaránt népszerű ez a rekreációs módszer, jelenleg Európa-szerte mintegy 5-6 ezer eb tevékenykedik terápiás kutyaként.

Sokan épp ilyen nehéz élethelyzetekben döntenek egy négylábú kedvenc befogadása mellett. Már az állandóan jókedvű, farkát csóváló szeretetcsomag jelenléte is szívmelengető hatással bír, ám a kutyás élet ezen túl is számos előnnyel kecsegtethet a gazdi számára.

Így segíthet leküzdeni a depressziót:

Minden nap feladatot ad

A depresszió gyakran a hasznavehetetlenség érzésével mérgezi az elmét, az illető sokszor megkérdőjelezi azt, hogy van-e értelme az életének. Egy kutyáról napi szinten gondoskodni kell, alapvető testi szükségleteinek kielégítése mellett igényli a társas érintkezést is. A legtöbb kutyus megérzi, ha gazdija rosszkedvű, és mindent megtesz azért, hogy felvidítsa őt.

Orrával bökdösi, odaviszi neki kedvenc játékát, hiszen – gondolja ő – ha ő maga extázisba esik tőle, kedvenc kétlábúja is bizonyára jókedvre derül, ha meglátja. Ilyen egyszerű, mégis nagyszerű terapeuták a kutyák.

Társasága boldogsághormont termel a testedben

Mind a kutyák, mind az emberek szervezetében oxitocin termelődik, amikor egymás társaságát élvezik. Ez a hormon többek között a stresszcsökkentésért, a kötődésért és a nyugodt érzelmi állapot biztosításáért felelős. Tévedés, hogy a depresszió csupán szellemi probléma: ugyanúgy a testet is terheli különböző destruktív kémiai folyamatok által.

Segíthet, ha rendszeresen játszotok, pihentek együtt kutyusoddal, mert ez nem csak jókedvre hangol, hanem a stressz romboló hatásait is mérsékli a szervezetedben.

Nem hagyja, hogy magányos légy

Amikor az ember kutyát sétáltat, akaratlanul is találkozik más kutyásokkal. Talán pár kedves szó, egy, a kutya ápoltságát dicsérő ismeretlen, de akár csak egy kósza mosoly is feldobhatja a levert gazdi hangulatát. A kutyafuttatókban többnyire szóba elegyednek egymással a “kutyaszülők”, a társas érintkezések pedig megkönnyíthetik a depressziós gazdi életét. Ki tudja, talán igaz barátságok is szövődhetnek ilyen helyzetekben.

Alaposan megmozgat

Minden kutya imád szaladgálni, játszani, lehetőleg naponta minél többször, ameddig csak lehet. Az aktív testmozgás endorfintermelő, stresszcsökkentő hatásai legendásak. A mentális feszültség által terhelt szív- és érrendszer egészségét segít megőrizni a napi legalább 30 percnyi intenzív edzés, ebben pedig tökéletes társad lehet a kutyusod.

Már egy kellemes séta is kitisztíthatja a fejedet, de ha rendszeresen együtt mentek futni, kerékpározni vagy görkorcsolyázni, az mindkettőtök egészségére fantasztikus hatással lesz.

Önbizalommal tölt el

A kutyád gyakorlatilag rád van utalva, ha te nem gondoskodsz róla, képtelen egyedül boldogulni. Ezért cserébe természetesen tengernyi hálával és szeretettel halmoz el, hiszen tudja, milyen csodálatos életet teremtesz neki. Ha úgy érzed, a körülötted élő emberek nem értékelik az erőfeszítéseidet, nem vagy elég jó valaki számára, kedvenced mindig ott lesz, hogy ennek ellenkezőjét bebizonyítsa.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatasszisztált terápia boldogsághormon depresszió gazdi kutya depresszió ellen

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink